İlköğretimini yapamamışlara telafi eğitimi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Aralık 2007 11:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), zorunlu eğitim çağı kapsamında olup çeşitli sebeplerle öğrenimini yapamamış 10-14 yaş grubundaki çocukları eğitim sistemine kazandırmaya hazırlanıyor.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, MEB 2005 yılında çalışmalarını başlattığı "Telafi Eğitimi" projesini, 2008-2009 eğitim öğretim yılında hayata geçirmeyi planlıyor.

MEB yetkilileri, projenin "Haydi Kızlar Okula Kampanyası"nı destekleyen bir proje olduğunu belirttiler. Kampanya yürütülürken, okula kazandırılan çocuklardan bir kısmının, yaşı büyük olanların tekrar okulu terk etme riskinin bulunduğunun görüldüğünü ifade eden yetkililer, bu terkleri önlemek, bunları azaltmak için böyle bir proje geliştirildiğini kaydettiler.

Belirtilen yaş grubundaki çocukların, kayıt oldukları sınıflarda bulunan öğrencilere göre yaşları daha ileri olması durumunda psikososyal açıdan uyum sağlama sorununun yaşandığını belirten yetkililer, projenin, okullaşma oranının yükselmesine katkı sağlayacağını da söyledi.

"ÖĞRENCİLERİN ÖNCELİKLE DÜZEYİ BELİRLENECEK"

Proje, Jandarma Genel Komutanlığının genel koordinatörlüğünde, Avrupa Birliğinin mali kaynağıyla ve UNICEF'in teknik desteğiyle yürütülüyor.

Proje, 10-14 yaş grubu arasındaki çocukların, özellikle ilköğretime kaydı olmamış veya çeşitli sebeplerle sistem dışında kalmış çocukların eğitim öğretim sistemi içerisine dahil edilmesini amaçlıyor.

Bakanlık, "Telafi Eğitimi" projesinde belirtilen yaş grubu aralığındaki öğrenciler için okullarda ayrı bir sınıf oluşturacak. Bu sınıflar, her okulda olmayacak. Oluşturulacak komisyonca il-ilçe düzeyinde belirlenecek okullarda açılacak.

Öğrencilerin öncelikli olarak, "okuma yazma bilip bilmediği, hangi sınıf düzeyinden ayrıldığı" şeklindeki düzeylerinin belirleneceği proje için bakanlık, ölçme değerlendirmeye yönelik bir modül hazırlıyor.

Öğrencilerin sisteme girilmeden önce ön değerlendirilmesi için yapılacak çalışmalar sürdürülüyor.

"PROGRAMLAR YOĞUNLAŞTIRILMIŞ OLACAK"

Proje kapsamında sisteme dahil edilecek öğrenciler için "1. sınıf-3.

sınıf", "4. sınıf-5. sınıf", "6. sınıf-7. sınıf" aralığında programlar oluşturulacak. Hiç okuma yazma bilmeyen birisi, öncelikli olarak okuma yazma programını alacak. Bunu geçtikten sonra "1-3" programını ve sırasıyla "4-5" ve "6-7" programlarını alacak. Eğer bu programlardan birisini alması gerekmiyorsa, yaşının bulunduğu sınıfa kaydolacak. Üç grupta oluşturulan bu programlar, ilköğretim programlarında uygulanan programın yoğunlaştırılmış şekli olacak. Programda aynı kazanımlar verilecek. Çocuk kazanımlarına göre en fazla 7. sınıfa kaydolacak. Nakil belgesiyle öğrencinin eğitimi tamamlandıktan, programı bitirdikten sonra yaşına uygun sınıfa nakli yapılacak. Bu projeye yönelik ihtiyaç analizinin yapıldığını belirten MEB yetkililerince, bu analizin, 10 yaşındaki bir çocuğun 3. sınıf düzeyindeki hayat bilgisi kazanımlarına sahip ve sosyal ilişkilerde bir seviyeye gelmiş olduğunu gösterdiği belirtildi. Bu nedenle de bu programın yoğunlaştırılmış bir program olmasına karar verildiği ifade edildi.

"KİTAPLAR HAZIRLANIYOR"

Bakanlıkça, proje için programlara göre kitaplar hazırlanıyor. 1. ve 3.

sınıf programı tek kitapta toplanacak. Öğrenciler, sosyal uyumun sağlanması için psikososyal programa da dahil olurken, seçmeli ders de alabilecekler. Öğrencilerin eğitimi için öğretmenler de eğitim alacak. Öğretmenlerin eğitimine 2008 yılında başlanacak. Eğitim sistemi dışında kalan öğrencilerin kayıtları, adrese dayalı nüfus sayımından sonra bakanlıkta kaydı olan öğrencilerle karşılaştırılarak bulunacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber