AB üyeliği gerçekleşirse, sınırda görev yapan askerlerin yerini "sınır polisleri" alacak

Haber Giriş : 11 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye, AB'ye üye olması durumunda sınır güvenliğinde yeni düzenlemeye gidecek. Proje kapsamında sınırda görev yapan askerlerin yerini 'sınır polisleri' alacak. İki milyar dolarlık proje giderini AB karşılayacak.

Hükümet, Avrupa Birliği'ne (AB) uyum kapsamında tarihi bir adım daha atıyor. Türkiye'nin AB'ne üye olması durumunda AB'nin Güneydoğu sınırı Türkiye olacağı için sınır güvenliği AB normlarına göre yeniden belirleniyor. Türkiye, İngiltere ve Fransa arasında ortak yürütülen bu proje için Türk ve yabancı uzmanlar, Genelkurmay Başkanlığı'nın tahsis edeceği Skorsky helikopterlerle tüm sınırlarımızda inceleme yapacak.

Türkiye, AB'ye üye olduğunda sınır güvenliğini askerlerin yerine polis sağlayacak. Yaklaşık 10 yıllık uygulama sürecini kapsayan proje hayata geçirilirse, sınır boylarında nöbet tutan askerler görevlerini kademeli olarak 'Sınır Polisi'ne devredecek. Bunun için gerekli olan yaklaşık 2 milyar dolarlık proje maliyeti, AB tarafından karşılanacak. Bu kapsamda, Sınır Emniyeti Genel Müdürlüğü oluşturulacak. Doğu ve Güneydoğu'daki terör olayları nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sınır güvenliğindeki rolü, sınırdaki incelemelerden sonra netleştirilecek.

Sınırda 50 kilometrelik derin güvenlik

Henüz proje aşamasındaki yeni sınır güvenliği stratejisine göre; kurulması planlanan Sınır Emniyeti Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin 107 noktasındaki sınır bölgesinde ve havaalanlarında yetkili olacak. Gelecek yıl çıkarılacak yeni bir kanunla hayata geçirilmesi düşünülen projeyle, Türkiye'nin tüm sınırları AB normlarına göre gerekli teknolojik araç ve gereçlerle donatılacak. Böylece, sınırlarda güvenlik ve kontrol elektronik ortamda sağlanacak. Sınır Emniyeti Genel Müdürlüğü'nde görev yapacak polis sayısı, projenin sonuçlandırılmasından sonra netleştirilecek.

Doğu ve Güneydoğu'daki terör olayları nedeniyle bazı kritik bölgelerde askeri karakolların korunması kararı alınırsa, 'Sınır Polisi' sayısı ona göre belirlenecek. Sınır polisin sınırlardaki yetki alanı ise 50 kilometrelik derinlikte olacak. Şu anda sınırlarımızda yaklaşık 250 bin asker ve polis görev yapıyor.

Genelkurmay 'Skorsky' tahsis etti

Yeni sınır projesi, İçişleri Bakanlığı'nın koordinasyonunda yürütülüyor. Proje için Dışişleri Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nden uzmanlar ortak çalışıyor. Fransa ve İngiltere'den uzmanlar da AB normları açısından projeye katkı sağlıyor. Türk ve yabancı uzmanlar, bir hafta için tüm sınır boylarında Genelkurmay'ın tahsis ettiği 'skorsky' helikopterlerle inceleme yapacaklar.

Aksu: Proje çağdaşlaşmanın parçası

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, "Proje, kara sınırı 2753 km, Karadeniz sınırı 1695 km, Ege sınırı 2800 km ve Akdeniz sınırı 1577 km olan Türkiye'nin hukukun üstünlüğü prensibine bağlı olarak, çağdaşlaşma projesinin bir devamıdır" dedi. Aksu, Türkiye'nin Asya ve Avrupa'yı birbirine bağladığını belirterek, projenin hayata geçirilmesiyle sınır kaçakçılığı, insan kaçakçılığı, uyuşturucu, kara para aklama gibi Türkiye sınırında karşılaşılan sorunların da çözüleceğine dikkat çekti.

Genelkurmay 'beklemeye' aldı

Artan terör olayları nedeniyle 1988 yılında çıkartılan 3497 sayılı kanunla, sınırların korunması ve güvenliği, Jandarma'dan Kara Kuvvetleri'ne devredildi. Irak, Suriye ve İran sınırının bir kısmı hariç tüm sınır güvenliği Kara Kuvvetleri'ne devredildi. Ancak, Genelkurmay Başkanlığı, Türkiye, Fransa ve İngiltere arasında AB'ne uyum kapsamında başlatılan sınırdaki "Eşleştirme Projesi" çerçevesinde, bu uygulamayı 23 Mart 2004 tarihinde 'sessizce' durdurdu.

Hedef Schengen

Üç ülke arasında yürütülen sınır projesi, "Entegre Sınır Yönetimi- Eşleştirme Projesi" olarak adlandırılıyor. Sınır güvenliği ve kontrolünün AB normlarına göre yeniden belirlenmesi, AB'ye aday ülkeler için şart olarak görülüyor. Sadece Yunanistan'ın sınırlarını istisnai olarak askerler koruyor. Yakın tarihte Almanya ve Finlandiya da sınır güvenliğini sivillere devretti. AB'nin yeni üyesi Polonya'nın yeni sınır güvenliği için AB, 500 milyon dolarlık yatırım yaptı.

Türkiye için yapılan ve AB Komisyonu'nun finansmanını sağladığı projede Finlandiya model olarak alındı. AB Komisyonu tarafından desteklenen proje için 685 bin Euro ayrıldı. Projenin hayata geçirilmesinin maliyeti ise yaklaşık 2 milyar dolar olarak hesaplandı. Proje yaklaşık 10 yıl içerisinde uygulama tüm sınırlara yayılacak. Hedef, Türkiye müzakerelere başlamadan sınırlarını, AB üyeleri tarafından kabul edilen "Schengen" vizesine hazırlamak.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber