Vasıfsız personele yetki devri yapılmayacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Aralık 2007 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aşağıdaki haberin dayandığı mevzuatın tam metni için tıklayınız.

Maliye Bakanlığı'nın, 'Kamu İç Kontrol Standartları' ile birlikte, kamuda artık 'yöneticiye göre değişen' yönetim şekli dönemine son veriliyor. Bakanlıktan edinilen bilgiye göre, AB müktesebatına uyum kapsamındaki, 'Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu' çerçevesinde gerçekleştirilen bu standartlarla, tüm kamu idarelerinde standart bir iç kontrol sisteminin oluşturulması, değerlendirilmesi ve izlenmesi amaçlanıyor. Bundan sonra kamu idareleri, faaliyetlerini yürütürken ve kamu kaynağı kullanırken bu temel standartlara uymak zorunda olacak.

Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve düzenleyici ve denetleyici kurumlar hariç tüm kamu idareleri, bakanlıkları, yüksek yargı organlarını, sosyal güvenlik kurumlarını, belediyeleri, il özel idarelerini, üniversiteleri ve diğer özel bütçeli idareleri kapsayan standartlar şöyle:

Etik değerler ve dürüstlük: Yöneticilerin ve personelin, etik kuralları bilmeleri ve uygulamaları, kamu faaliyetlerinde dürüstlüğün sağlanması, personele ve hizmet verilenlere adil ve eşit davranılması öngörülüyor.

Kamuda, her bir dairenin ve personelin görev, yetki ve sorumlulukları tanımlanacak ve yazılı hale getirilecek.

Yüksek performans gösteren personel ödüllendirilecek: Personelin performansı her yıl değerlendirilecek ve kendisine bildirilecek.

Mesleki yeterliliğe önem verilecek: Her görev için en uygun personel görevlendirilecek. Görevin gerektirdiği bilgi, deneyim ve yeteneği olmayan personele yetki devredilmeyecek.

Kamu kuruluşları hesap verecek

Bakanlıklar ve diğer idareler, yürütecekleri faaliyetleri ve bunları ne kadar parayla yapacaklarını, hangi hedef ve göstergelere ulaşacaklarını hazırlayacakları performans programlarında gösterecek ve bunu her yılın başında kamuoyuna açıklayacak. Uygulama sonuçları yıl bittikten sonra faaliyet raporlarıyla açıklanarak, kamuoyuna hesap verilecek.

İdareler, her yıl amaç ve hedeflerine yönelik riskleri belirleyecek. Riskleri bertaraf için eylem planları hazırlanacak. Her bir kontrol faaliyetinin maliyeti hesaplanacak, maliyeti faydasını aşan kontrollerden vazgeçilecek.

İhbarcıya ayrımcı muamele yok

Usulsüzlük ve yolsuzlukları ihbar yöntemleri belirlenip duyurulacak, ihbar edene haksız ve ayrımcı muamele yapılmayacak.

Kamu hizmetini kesintiye uğratacak her durum için idarelerin eylem planı olacak. Bir mali karar ve işlemin onaylanması, uygulanması, kaydedilmesi ve kontrolü görevleri farklı kişilere verilecek.

Kamuda bilgi yönetim sistemleri oluşturulacak. Yöneticilerin isabetli karar verebilmesi ve personelin görevini etkin bir şekilde yerine getirebilmesi için gerekli bilginin, doğru, güvenilir, tam, kullanışlı, anlaşılabilir olması ve zamanında sağlanması öngörülüyor.

İdarelerin iç kontrol sistemi, iç ve dış denetim raporlarından da faydalanılarak her yıl yeniden değerlendirilecek.

Kuruluşlar temel standartlara uymak koşuluyla kendi yöntemlerine ilişkin ayrıntılı standart oluşturacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber