Tüketicilere yılbaşı alışverişi uyarısı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Aralık 2007 13:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüketicileri Koruma Derneği (TÜKDER) Genel Başkanı Fikri Karagöz, yılbaşı öncesinde tüketicileri, alışverişi son güne bırakmamaları, fiyat etiketi bulunduran yerlerden alışveriş yapmaları ve fiyatları kıyaslamaları konusunda uyardı.

Karagöz, yaptığı açıklamada, yeni yıl öncesi alışveriş yoğunluğunun arttığına dikkati çekerek, tüketicilerin alışverişler sırasında genellikle bilinen yanlışları tekrarladığını belirtti.

Bu durumun, tüketicilerin aldanması, doğru tercihte bulunamaması ya da pahalı ürün alması sonucunu doğurabileceğini ifade eden Karagöz, şunları kaydetti:

''Alışverişinizi son güne bırakmayın, fiyat etiketi bulunduran yerlerden alışveriş yapın, fiyatları kıyaslayın. Tüketicilerimiz özellikle alışverişlerini son güne bırakmamalı, alışverişlerini çarşı pazarın tenha olduğu zamanlarda yapmalı. Perakende satışa arz edilen ürünlerin üzerinde fiyat etiketi bulundurma zorunluluğu vardır. Tüketicilerimiz, satışa sunulan ürünlerin üzerinde etiket bulunduran mağazalardan alışveriş yapsınlar. Böylece fiyat ve kalite bakımından kıyaslama yaparak kendilerine uygun olan ürünleri almış olurlar.''

Karagöz, tüketicilerin sağlıklı koşullarda üretilmeyen, açıkta satılan, ambalajı bulunmayan yiyecek ve içecekleri satın almaması gerektiğini de vurgulayarak, ''Tüketiciler, tüketimden gelen güçlerini kullansınlar'' dedi.

Tüketicilerin, yapılan alışverişin ardından sahip olduğu haklarına da değinen Karagöz, şöyle devam etti:

''Tüketicilerimiz unutmasınlar ki, görerek ve beğenerek aldığımız bir üründe, herhangi bir kusur, ayıp yoksa, o ürünü geri verme ve değiştirme hakkımız yoktur. Ancak, ürünün sonradan ayıbı, kusuru ortaya çıkarsa, 30 gün içinde satıcıya başvurup bedel iadesini, değiştirilmesini, ayıp oranında bedel indirimini ya da ücretsiz onarımını isteyebilir. Ancak kapıdan satışlarda, bir hafta içinde hiçbir gerekçe göstermeden alışverişten vazgeçme hakları vardır. Ürünün fişi mutlaka alınmalı, eğer ürün hediyelikse fişin üzerine 'Hediyeliktir' diye yazdırılmalı. Aksi taktirde değiştirme ve geri verme hakkımızı kullanamayız.''

Yılbaşı gecesinde ise tüketicilerin özellikle restoran, kafe ve eğlence merkezlerinde hizmet kalitesi ve fiyatlara dikkat etmelerini isteyen Karagöz, bu tür yerlerde fiyatları gösteren listenin herkesin görebileceği şekilde asılı olması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber