4/B'lilerin KPSS Tercihleri Karşısındaki Durumu

Sitemiz ilan.memurlar.net servisinde tüm ilanları yayımladığımız gibi 4/B'li personel alım ilanlarını da yayımlamaktayız. Daha önceleri sınırlı sayıda unvanda uygulanabilen 4/B'li personel alımı, 21 Nisan 2007 tarihinde 657 sayılı Kanunda yapılan değişiklik sonrasında tüm unvanlarda uygulanabilir bir personel alım yönetimine dönülmüştür. 4/B'li olarak çalışanların nelerle karşılaşabileceklerine dair detaylı açıklama için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Aralık 2007 17:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

4/B'Lİ HAKKINDA HANGİ MEVZUAT UYGULANIR?

4/B'li olarak çalışan personel hakkında uygulanan temel mevzuat 1978 tarihli bir Bakanlar Kurulu Kararıdır. Personel alım yöntemininden yıllık izne, doğum izninden aylıksız izne değin bir çok konuda bu mevzuata bakılmaktadır. Bu bakanlar kurulu kararını görmek için tıklayınız.

4/B ALIMLARI KPSS KAPSAMINDAKİ BİR YERLEŞTİRME DEĞİLDİR

KPSS yerleştirmelerinin dayanağı "Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Yönetmelik"tir. Bu yönetmelik kapsamında sadece memur ve 399'a tabi sözleşmeli personel alımı yapılmaktadır. Yönetmelikte yer alan tüm hüküm ve sınırlamalar sadece bu iki statüde yapılan alımlar için geçerlidir.

4/B'li personel alımı, KPSS kapsamında yapılan bir alım değildir. Kamu kurumları objektif bir şekilde personel alım sürecini tamamlayabilmek amacıyla, ÖSYM aracılığı ile yerleştirme yoluna başvurmaktadır.

İKİ DEFA YERLEŞEMEME KURALI 4/B'LİDE UYGULANIR MI?

KPSS'de iki defa yerleşememe kuralı bulunmaktadır. Bu şu demektir: Yerleştirmelerine esas olan KPSS puanıyla bir kadro veya pozisyona yerleşen aday aynı puanla bir daha yerleştirme işlemlerine katılamamaktadır.

Ancak, 4/B'li personel alımı, KPSS kapsamındaki bir tercih işlemi olmadığı için, bu kuralın dışındadır. Bu nedenle 4/B'li olarak yerleşen bir aday daha sonra yeniden 4/B'li veya memur veya 399'a tabi sözleşmeli pozisyonların yer aldığı alımlara başvurabilirler.

4/B'Lİ OLARAK ÇALIŞAN KİŞİ MEMURLUĞA NASIL GEÇER?

Bilindiği üzere memur olarak çalışan bir kişi KPSS ile yerleştiği bir kadroya istifa edip geçememektedir. Zira, 657 sayılı Kanunda, istifa eden memurun belirli bir süre yeniden memur olarak çalışamayacağı belirtilmiştir. Sınırlama bundan kaynaklanmaktadır.

4/B'lide ise bu yönde bir sınırlama bulunmamaktadır. Bu nedenle, 4/B'li olarak çalışırken yerleştirmeler ile;
1- Memurluğa,
2- 399'a tabi sözleşmeli pozisyona,
3- 4/B'li bir başka göreve,
4- İşçiliğe,

atanmaya hak kazanan kişi görevini bırakarak yani istifa ederek yeni görev yerine başlayabilir.

4/B'Lİ OLARAK ÇALIŞMANIN ZORLUKLARI NELERDİR?

Herşeyden önce şu hususu belirtmek gerekmektedir:

1- Askerlik sonrasında göreve başlayamamaktadırlar. Bu konu hala çözümlenememiştir.

2- Kurum içi nakle izin veren kurumlar bulunmaktadır, izin vermeler bulunmaktadır. MEB, 4/B'li personeline kurum içi nakil imkanı tanırken diğer kurumlar bu imkanı hala tanıyamamıştır.

3- 4/B'li personelin kurumlar arası nakli ise hali hazırdaki mevzuata göre mümkün değildir. Bu nedenle başka bir kuruma geçmeyi düşünen adayların hiç 4/B'li olmaması gerekmektedir. Başka kurum ne anlama gelmektedir? başlıklı dosyamız için tıklayınız.

Öğretmenler bağlamında, 4/B'li personelin kadrolu çalışanlardan farklarını anlatan geniş açıklama için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber