Anayasa Mahkemesi, TSK'dan mecburi hizmet yükümlülüğünü tamamlamadan ayrılan veya ilişiği kesilen subay ve astsubayların, yapılan masrafları tazminat olarak ödemelerini düzenleyen hükmü iptal etti.

Haber Giriş : 22 Mayıs 2003 22:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi, TSK'dan mecburi hizmet yükümlülüğünü tamamlamadan ayrılan veya ilişiği kesilen subay ve astsubayların öğrenim, eğitim ve yetiştirme masraflarını tazminat olarak ödemelerini düzenleyen hükmü iptal etti.

Bolvadin Asliye Hukuk Mahkemesi, baktığı bir davada, söz konusu düzenlemeyi içeren TSK Personel Kanunu'nun 'subayların ve astsubayların yükümlülüğü' başlıklı 112'nci maddesinin, 607 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değiştirilen beşinci fıkrasının Anayasa'ya ayrılık iddiasını ciddi buldu ve iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne getirdi. Anayasa Mahkemesi, söz konusu hükmü iptal etti.

Gerekçe eski iptal kararı
Yüksek Mahkeme, KHK'nın dayanağı olan yasanın daha önce iptal edilmesini kararına gerekçe gösterdi. Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği düzenleme şöyle: 'Yabancı uyruklu kişilerle evlenen subay veya astsubaylardan, bu evlilikleri Genelkurmay Başkanlığı'nca uygun görülmeyenler, çeşitli nedenlerle Türk vatandaşlığını kaybedenler veya Türk vatandaşlığından çıkarılanlar ile TSK'dan her ne şekilde olursa olsun mecburi hizmet yükümlülüğünü tamamlamadan ayrılan veya ilişiği kesilen subay ve astsubaylar (TSK'da görev yapamaz şeklinde sağlık raporu alanlar hariç), her yıl Kuvvet Komutanlıkları ve Jandarma Genel Komutanlığınca belirlenen; askeri öğrenci, subay ve astsubay nasbedildikten sonra kendilerine yapılan öğrenim, eğitim ve yetiştirme masraflarını, yükümlülük sürelerinin eksik kalan kısmı ile orantılı olarak, ayrıldığı veya ilişiğinin kesildiği yıldaki masraf değerleri üzerinden tazminat olarak öderler.'
Akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber