'İnsanî davranan' savcıya beraat

Haber Giriş : 31 Aralık 2007 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ahmet Soytürk, Manavgat cumhuriyet savcısı olarak görev yaptığı dönemde, hakkında 40 gün hapis cezası bulunduğu için gözaltına alınan kanser hastası M.Nejat İnci'yi, 'yetkisini kullanarak' serbest bıraktı. Başsavcı hakkında 'görevde yetkiyi kötüye kullandığı' gerekçesiyle dava açıldı. Yargıtay, Soytürk'ün beraatına karar verdi.

Yargıtay 4. Ceza Dairesi, Manavgat cumhuriyet savcısı olarak görev yaptığı sırada, mal beyanında bulunmadığı için 40 gün hafif hapis cezasına çarptırılan kanser hastası Mehmet Nejat İnci'yi tutuklamadan ilçe belediye başkanına teslim ettiği iddiasıyla açılan 'görevde yetkiyi kötüye kullanma' davasında 'beraat' kararı verdi. Kanser hastası olan Mehmet Nejat İnci, veznenin kapanması nedeniyle para cezasını yatıramadığı için hakkında düzenlenen müddetname ile cezaevine konulmak üzere jandarma görevlisine teslim edildi. Başsavcı Ahmet Soytürk, Manavgat Belediye Başkanı Mustafa Erkan Ersoy'un sanığa kefil olduğunu ve ertesi gün 4 bin 732 YTL'lik borcunu ödeyeceğini taahhüt etmesinin ardından jandarma görevlilerine talimat vererek sanığı belediye başkanına teslim etmelerini istedi.

M. Nejat İnci, belediye başkanına teslim edildikten bir gün sonra para cezasını ödedi. Aradan üç ay geçtikten sonra hayatını kaybeden İnci, başsavcının inisiyatif kullanması ile ömrünün geri kalan üç ayında cezaevinde kalmamış oldu. Ancak, kanser hastası olan İnci'yi cezaevine koymadığı iddiasıyla Soytürk hakkında inceleme başlatıldı. Adalet Bakanlığı müfettişleri Başsavcı Soytürk'ün 'görevde yetkiyi kötüye kullanmak' suçunu işlediği iddiasıyla soruşturma başlattı. Soruşturma sonrasında Başsavcı Soytürk hakkında dava açıldı. Yargıtay 4. Ceza Dairesi, oybirliğiyle görevde yetkiyi kötüye kullandığı iddiasıyla yargılanmaya başlayan Başsavcı Soytürk'ün beraatına karar verdi. Başsavcı Soytürk, yargılama sırasında yaptığı savunmada, amacının paranın tahsil edilmesi olduğunu, para tahsil edildiği takdirde cezanın düşeceğini, bu nedenle suç işleme kastının olmadığını belirtti. Soytürk, İnci'nin borcunun yıllar önce sattığı işyerlerinin elektrik aboneliğinin kendi üzerinde kalmasından kaynaklandığını, hükümlünün bir yıldır kanser tedavisi gördüğünü ve hastanede yapılacak bir şey kalmaması sebebiyle evine gönderildiğini kaydetti.

Yargıtay 4. Ceza Dairesi, "Kanser hastası olan borçlu hükümlünün öldüğü ve anılan tanığa tesliminin tamamen insanî duygulardan kaynaklandığı anlaşılmıştır." değerlendirmesinde bulundu. Yargıtay, gerekçeli kararında "Bir an için görevin gereklerine aykırı davranıldığı kabul edilse bile, sanığın üzerine atılı görevi kötüye kullanma suçu, bir zarar suçu haline getirilmiş olduğundan mağduriyet, kamu zararı ya da kişilere haksız kazanç sağlanması öğelerinden hiçbirisi gerçekleşmemiştir." denildi. Yargıtay'ın beraat kararına Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı itiraz etmezse karar kesinleşmiş olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber