Asgari Geçim İndirimi Hesaplama Rehberi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Aralık 2007 11:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- İstanbul Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odasınca (İSMMMO) hazırlanan "Asgari Geçim İndirimi Hesaplama Rehberi"nde 10 soru ve yanıtla sisteme açıklık getirildi.

Rehberde, asgari ücretin yıl içinde değişse de takvim yılının başındaki brüt tutarın (608,40 YTL) hesaba esas alınacağı ve yılın ikinci yarısında bu tutarın değişmeyeceği belirtilerek, vergi iadesi uygulaması yerine getirilen asgari geçim indirimi sisteminde maaştan çok, çalışanların medeni hali ve çocuk sayısının belirleyici olacağı vurgulandı.

Sistemde 4 çocuklu ve eşi çalışmayan bir asgari ücretlinin aylık 77,57 YTL, yıllık 930,85 YTL geçim indirimi alacağı, eşi çalışan ve 2 çocuğu bulunan asgari ücretli için hesaplanan asgari geçim indiriminin aylık tutarının da 59,32 YTL olduğu belirtildi.

TÜRMOB Genel Başkan Yardımcısı ve İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, yaptığı değerlendirmede, vergi iadesine göre bu sistemin asgari ücretle çalışanlar için daha avantajlı olduğunu, asgari ücretle çalışanların neredeyse geçen yıl aldığı vergi iadesinin 2 katı tutarında bir vergi indirimi alabileceğini belirterek, yüksek ücretliler için büyük bir kaybın söz konusu olduğunu ifade etti.

Arıkan, sistemden ortalama 10 milyon 600 bin kişinin yararlanma koşullarında çalıştığını kaydederek, "Ancak bu kadar çalışanın yararlanabilmesi işverenin uygulamasına bağlı. Yoksa bu sistem işverene örtülü vergi avantajına dönecektir. Türkiye'de ücretler net olarak konuşulur, işveren konuşulan net ücrete bunu ekleyecek mi, uygulamada göreceğiz" dedi.

İşverene vergi indirimini ücretlere yansıtmaları, çalışanlara da haklarını "yedirmemeleri" yönünde çağrı yapan Arıkan, ortalama 8 milyon kişi olduğu tahmin edilen özel sektör çalışanları açısından bu parayı almanın zorlu bir mücadeleye dönebileceğini, söz konusu ek parayı işverenin verip vermeyeceği, vermemesi halinde çalışanın ne yapacağı konusunda ciddi bir boşluğun söz konusu olduğunu ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber