Atlas projesi fizikçisinin esrarengiz kazası

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 01 Ocak 2008 22:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kimliği belirlenemeyen bir kayakçı tarihin en büyük deneyi projesinde çalışan fizikçi Bilge Demirköz'e çarpıp ağır yaraladı ve ortadan kayboldu. Genç fizikçi Isparta'da düşen uçakta ölen Prof. Arık'ın ekibindendi.

Dünyanın en büyük fizik ve nükleer araştırma merkezi olarak bilinen İsviçre'deki Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü'nde (CERN) görev yapan parçacık fiziği uzmanı Yrd.Doç.Dr. Bilge Demirköz, tatilini geçirdiği Kartalkaya'da geçen cumartesi günü esrarengiz bir kazada ağır yaralandı. Hemen İstabul'a hastaneye kaldırılan Yrd.Doç.Dr. Demirköz'ün vücudunda çok sayıda kırık olduğu belirlendi. Kayak pistinde Yrd.Doç.Dr. Demirköz'e çarparak ağır yaralanmasına neden olan esrarengiz kayakçının ortadan kaybolması şüpheleri daha da artırdı.

ABD'DEN TATİLE GELDİ

Yrd.Doç.Dr. Bilge Demirköz, Kartalkaya'ya ABD'den tatil için geldi. Pistte kaymayı sürdüren Yrd. Doç. Dr. Bilge Demirköz bir anda hızla üzerine gelen kask takmış bir kayakçının varlığını farketti, ancak önünden kaçamadı. Olanca hızıyla Yrd. Doç. Dr. Demirköz'e doğru gelen kasklı kayakçı çarpışma sırasında iddiaya göre başını öne eğdi. Çarpma sırasında göğsüne isabet eden kafa darbesiyle yere yığılan genç kadın bir daha kalkamadı. Hemen hastaneye kaldırılan Yrd. Doç. Dr. Demirköz'ün ilk muayenesinde vücudunda çok sayıda kırık olduğu, solunum borusunun da hasar gördüğü belirlendi. Yrd. Doç. Dr. Demirköz'ün tedavisi sürüyor.

ÖNCE TANIŞIP KUTLAMIŞ

Yrd. Doç. Dr. Demirköz'ü ölümle burun buruna getiren darbeyi vuran kayakçının ortadan kaybolması kaza üzerindeki soru işaretlerini daha da artırdı. Esrarengiz kayakçının kazadan önce Yrd. Doç. Dr. Bilge Demirköz'le tanıştığı, onu yaptığı çalışmalardan dolayı kutladığı belirtildi. Kimliği belirlenemeyen bu kişinin kazadan önce Yrd. Doç. Dr. Bilge Demirköz'le tanışmış olması akıllara ?Onu hedef olarak mı seçti? sorusunu getirdi.

Yrd. Doç. Dr. Bilge Demirköz, bir süre önce Isparta'daki uçak kazasında hayatını kaybeden Prof.Dr. Engin Arık'ın öğrencisiydi. Yrd.Doç.Dr. Demirköz, CERN'e girmesi ve Atlas Projesi'nde görev almasının en büyük nedeninin Prof.Dr. Engin Arık olduğunu söylemişti. Onun ve onunla birlikte hayatını kaybeden diğer meslektaşları için ?Türkiye için çok büyük kayıplar? demişti. Isparta'ya düşen uçağın Prof.Dr. Engin Arık ve ekibinden iki asistanının bulunması nedeniyle düşürülmüş olabileceği iddia edilmişti. Atlas Projesi'nde Türkiye'den katılan 3 ekipten şu anda üçü ölmüş biri de ağır yaralı durumda.

ISPARTA'DA ÖLEN PROF. ARIK'LA AYNI DENEYDE ÇALIŞIYORDU

Yrd. Doç. Dr. Demirköz'ün görev yaptığı merkezi İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan CERN, 36 ülke ve 2 binden fazla fizikçinin katılımıyla tarihin en büyük fizik deneyini gerçekleştiriyor. Yerin 90 metre altında gerçekleştirilen deneyde Türkiye 3 ayrı ekiple yer alıyor. Bilim dünyasının 10 yıldan fazla bir süredir hazırlandığı ve 580 milyon YTL'ye mal olan deneyin temel amacı maddeyi oluşturan parçacıkları inceleyerek, evrenin işleyişi hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak. Söz konusu projede geçen günlerde Isparta'daki uçak kazasında hayatını kaybeden Prof. Dr. Engin Arık da yer alıyordu. Yrd. Doç. Dr. Demirköz'ün görev aldığı bir başka proje de NASA'nın 19 ülkeden 200 fizikçinin üzerinde çalıştığı 400 milyon dolar değerinde bir proje olan AMS (Alpha Magnetic Spectrometre). Amerikan Enerji Bakanlığı'nın desteğiyle gerçekleştirilen bir parçacık fiziği projesi. Parçanın 2008'de uzaya gitmesi planlanıyor. Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 3 yıl kalıp araştırmalar yapılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber