2 Ocak 2008'den Önemli Gündem Başlıkları

Haber Giriş : 02 Ocak 2008 08:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YILIN İLK YABANCI KONUĞU SURİYE'DEN

-Ankara, yılın ilk konuğu olan Suriye Başbakan Yardımcısı Abdullah Dardari'yi ağırlıyor. Resmi ziyaret için Türkiye'ye gelen Dardari, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilecek.

-Dardari ayrıca, Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Nazım Ekren başkanlığındaki bir toplantıda, Suriye'de iş yapan işadamlarının sorun, görüş ve önerilerini dinleyecek. (Saat:15.30)

-TÜBİTAK'A YENİ AR-GE BİNASI

-Başbakan Erdoğan, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü, İleri Teknolojiler Araştırma Enstitüsü'nün (TÜBİTAK UEKAE İLTAREN) yeni ar-ge binasının açılışına katılacak. (Saat:11.00)

-SİGARA YASAĞI MECLİS GENEL KURULU'NDA

-TBMM Genel Kurulu'nda Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda değişiklik yapan yasa teklifinin görüşmeleri devam edecek. (Saat:15.00)

-MECLİS'TE KOMİSYONLAR TOPLANIYOR

-TBMM İçişleri Komisyonu'nda, Uzman Jandarma Kanununda Değişiklik Yapan tasarı ile Türk Vatandaşlığı Kanun Tasarısı görüşülecek. (Saat:10.30)

-TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nda değişiklik öngören tasarı üzerindeki çalışmalarına devam edecek.

-TÜRK SAĞLIK-SEN MECLİS'TE

-CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı'nın geri çekilmesi için destek isteyen Türk Sağlık-Sen heyetini Meclis'te kabul edecek. (Saat:11.00)

-2007'NİN SON İHRACAT RAKAMLARI İSTANBUL'DA AÇIKLANIYOR

-Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, 2007 Aralık ayı ihracat rakamlarını Yenibosna Dış Ticaret Kompleksi'nde açıklayacak. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in de katılacağı toplantının ardından, basına kapalı olarak TİM Başkanlar Kurulu toplantısı gerçekleştirilecek. (Saat:10.00)

-DP GENEL BAŞKAN ADAYI ERHAN'IN BASIN TOPLANTISI

-DP Genel Başkan Yardımcısı ve partinin 6 Ocak'taki olağanüstü kongresinde genel başkan adayı olan Çağrı Erhan, kahvaltılı basın toplantısı düzenliyor. (saat:10.0)

-GÜL, BUSH'LA KISA GÖRÜŞECEK

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, ABD Başkanı Bush ile 8 Ocak'ta ABD'ye ziyareti sırasında yapacağı görüşme, Bush'un Ortadoğu gezisi nedeniyle kısa tutulacak. Gül ve Bush'un birlikte yiyeceği öğle yemeği de Bush'un programı nedeniyle "hızlı" olacak.

-KKTC CUMHURBAŞKANI TALAT YARIN ANKARA'DA

-KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak yarın Ankara'ya geliyor. Talat, Cumhurbaşkanı Gül'ün yanı sıra TBMM Başkanı Köksal Toptan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek. Görüşmelerde, Kıbrıs sürecinin canlandırılmasına ilişkin konular ele alınacak.

-SHP YEREL SEÇİMLERE ?KARTOPU? PROJESİ İLE HAZIRLANACAK

-Önümüzdeki yıl yapılacak yerel seçimlere iddialı girmeyi amaçlayan SHP yönetimi, parti örgütlerini harekete geçirmek için düğmeye bastı. Yönetim, hayata geçirmeyi planladığı ?Kartopu Projesi? ile ?mevcut örgütleri ve üyeleri?, yaklaşan yerel seçimlerde en aktif hale getirmeyi hedefliyor. Proje öncelikle Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Mersin, Diyarbakır, Trabzon Samsun, Kocaeli ve Bursa'da uygulanacak. Projeyle, SHP'nin ideolojik anlayışının vatandaşlar arasında en geniş şekilde yaygınlaştırılması hedefleniyor.

-2008'DE, KAZANANLAR 56, TÜKETENLER 115 MİLYAR YTL VERGİ VERECEK

-Bu yıl 171.2 milyar YTL olarak hedeflenen vergi gelirlerinin yüzde 67 oranındaki 114.5 milyar YTL'si, yurttaşların mal ve hizmet alımları ile çeşitli işlemler sırasında ödedikleri KDV, ÖTV gibi dolaylı vergi kalemlerinden bekleniyor. Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri ile servet sahiplerinden öngörülen vergi tahsilatı ise 56.6 milyar YTL.

-2008'de akaryakıt ve doğal gaz tüketenler 25.8 milyar, sigara tiryakileri 11 milyar, yeni taşıt alacaklar 4.6 milyar, alkollü içki kullananlar 2 milyar, dayanıklı tüketim malı satın alacaklar 1.3 milyar, gazoz içenler 202 milyon YTL özel tüketim vergisi ödeyecek. Dahilde 17.7 milyar, ithal mallardan 30.5 milyar YTL KDV geliri hedefleniyor. Cep telefonu aboneleri 4.6 milyar, banka ve sigorta işlemi yaptıranlar 3.9 milyar, şans oyunu oynayanlar 400 milyon YTL vergi ödeyecek.

-EKONOMİST MEHMET ÖĞÜTÇÜ: "DÜNYA EKONOMİSİ 2008'DE 2007'Yİ MUMLA ARAYABİLİR?

-Ünlü Ekonomist ve eski OECD uzmanı Mehmet Öğütçü beklenmedik olumlu gelişmeler yaşanmazsa dünya ekonomisinin 2008'de geçen yılı "mumla arayabileceğini" söyledi. Yavaşlayacak büyümeyi yeniden canlandıracak başlıca motorların Çin, Hindistan ve diğer yükselmekte olan ekonomiler olacağını ifade eden Öğütçü, geçmişte ABD, Batı Avrupa ve Japonya öncülüğündeki küresel canlanma efsanesinin artık geride kaldığını ifade etti.

-ABD'nin dünyadaki kredi hacminin üçte ikisini ?çiğnemeden yuttuğunu? belirten Öğütçü, ?9 trilyon dolarlık borcun üzerinde oturuyor. Bunun ilanihaye devamını kimse beklememeli. Çinliler dışında ABD Hazine bonosu alan Merkez Bankası kalmadı gibi dünyada? diye konuştu.

-Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı sermaye yatırım rakamının 2007 sonunda 19 milyar dolar olarak gerçekleşmesinin beklendiğini belirten Öğütçü, Dünya Bankası raporuna göre küresel alandaki eğilime paralel olarak Türkiye'ye yönelik doğrudan yabancı sermaye yatırımların da yavaşlayacağını ve 2008'de bu rakamın 11.3 milyar dolara ve 2009 yılında da 10.1 milyar dolara ineceğinin öngörüldüğünü kaydetti.

-MEB'İN 2007 YATIRIM KARNESİ: 25 BİN DERSLİK

-Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 2007 yılında; yaklaşık 700 bin öğrenci kapasiteli 24 bin 784 adet derslik yatırımı yaptı. MEB, 2007 yılında ayrıca 94 öğrenci pansiyonu ile 92 spor salonu yatırımına da hayata geçirdi.

-BAŞKENT'TE YENİ YILIN İLK HAFTASINDA 3 RESİM SERGİSİ

-Ankaralı sanatseverler, yeni yılı 3 resim sergisiyle karşılıyor. 2008'in ilk haftasında görülebilecek sergilerde Ayten Yetiş Doğu, Mübin Orhon ve Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyelerinin çalışmaları, resim severlerin beğenisine sunulacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber