İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

3. sınıfa geçen AÖF öğrencisi, KPSS'ye hangi düzeyden girmelidir?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Ocak 2008 01:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
3. sınıfa geçen AÖF öğrencisi, KPSS'ye hangi düzeyden girmelidir?

Merhaba ben lise mezunu olarak KPSS ye girdim açıköğretim kamu yönetimi 2. sınıftayım... 2008 yılında yapılacak olan KPSS sınavına fakülteden 2 yıllık ön lisans yeterlilik belgesiyle girebilir miyiz? Okuduğum fakülte dört yıllık böyle bir imkanımız olabilir mi?

KPSS'ye mezun olunan veya mezun olunabilecek eğitim seviyesinden girmek esastır.

Bir örnek verelim: KPSS sınavı 17 Eylül 2008'de yapılacak olsun. Aday ise 15 Haziran 2009'da bir üniversiteden mezun olacak olsun. Bu aday hangi düzeyden sınava girmelidir? Önemli olan, sınav sırasındaki değil, boş kadroların yer aldığı tercih işlemlerine başvuru sırasındaki mezuniyettir. Bu kişi sınava lise düzeyinden de girebilir, lisans düzeyinde de... Lise düzeyinden girebilir, zira mezun değildir. Lisans düzeyinden girebilir zira 2009'da mezun olacaktır. Lisans düzeyinden girdiğini farz edelim: Diyelimki boş kadroların yer aldığı tercih kılavuzu 20 kasım 2008 ve 20 haziran 2009'da açıklanacak olsun. Kişi 20 kasım 2008'de mezun olmadığı için başvuru yapamayacaktır. Ancak kişi 20 haziran 2009'da mezun olmuş olacağı için lisans düzeyinde girmiş olduğu sınav geçerli olacaktır. Aday mezun olmadığı sürece, girmiş olduğu sınav sonucunu kullanamayacaktır. Yine, aday, mezun olmadığı sürece, lise mezunu olduğundan bahisle, lise düzeyinden kadroları da tercih edemeyecektir. Çünkü her adayın sınava girmiş olduğu öğrenim düzeyinden boş kadro tercihi yapması gerekmektedir.

Burada bir diğer husus şudur. KPSS sınavına yapılacak başvuruların son günü itibariyle, bir alt öğrenim düzeyinden sınava girilmemelidir. Yani kişi KPSS sınavına başvuru sırasında lisans mezunu ise lise düzeyinden sınava girilmemelidir. Aksi halde yerleştirmesi yapılsa dahi görevine son verilecektir.

Yukarıdaki örnek bağlamında konuyu özetleyecek olursak; adayın mezun olduğu veya mezun olabileceği düzeyden sınava girmesi gerekmektedir. Lise mezunu olan ancak önümüzdeki dönemde üniversiteden mezun olacak bir aday, sınava gireceği düzeyi, bitireceği bölümün iş potansiyeline göre kendisi belirleyecektir. Bu aday, lise düzeyinden girebileceği gibi lisans mezunlarına yönelik düzeyden de sınava olabilir. Aday, bitireceği bölümün iş durumuna göre kendisi karar verecektir.

KAYIT SİLDİRİP DİPLOMA ALIRSA

Diğer taraftan, açıköğretim 3 üncü sınıfa geçen öğrenciler önlisans mezunu değildirler. Ancak okumak istememeleri ve kayıt sildirmeleri halinde ön lisans diploması almaları mümkün bulunmaktadır. Bu bir diplomadır ve geçerlidir. Bu diplomaya göre sınava girmek mümkündür.

KAYIT SİLDİRMEYİP DİPLOMA YERİNE BELGE ALIRSA

Ancak, kayıt sildirilmemesi halinde önlisans diploması verilmemektedir. Bu halde, 3 üncü sınıfa geçtiklerini gösterir bir belge verilmektedir. Bu belge diploma veya çıkış belgesi değildir. Bu belge memuriyette hiçbir anlam ifade etmemektedir. Bu durumda, kayıt sildirmeden diploma alınamayacağından, aday sınava önlisans mezunu olarak girilmemelidir..

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber