Deneme SBS'nin sonucu olumlu

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 03 Ocak 2008 09:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

12 ilde 250 ilköğretim okulunda yapılan deneme niteliğindeki Seviye Belirleme Sınavı, bu sınavlarda yöneltilecek soru tarzını ortaya çıkardı

SİBEL KAHRAMAN

Milli Eğitim Bakanlığı, Anadolu ve fen liseleri gibi gözde okullara öğrenci yerleştirmede kullanılacak Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) pilot uygulamasını yaptı. Altı ve yedinci sınıflar için 12 ilde 250 ilköğretim okulunda uygulanan sınav, SBS'nin soru tipi ve tarzının nasıl olacağını ortaya koydu.

SBS'nin pilot uygulaması haziranda ilk kez yapılacak SBS'nin soru tipi ve sınav tarzının nasıl olacağını ortaya koydu. Veli ve öğrencilerin merakla bekledikleri SBS'yi Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) üyesi eğitimciler değerlendirdi. Uzmanlar SBS'nin geçmiş yıllarda OKS'de sorulan sorulardan farklı olarak öğrencilerin konuları öğrenip öğrenmediklerini bulmayı amaçladığını belirterek soruların öğrencilerin zihinsel gelişimine uygun, somut ve şekillere dayanan yapıda olduğunu söyledi.

TÖDER Başkanı Enver Yücel, pilot SBS'nin, öğrencilerin 26 Aralık'a kadar işledikleri konuları kapsayacak şekilde düzenlendiğini belirterek, "Bu da haziranda yapılacak sınavın, söylendiği gibi sadece o yılın müfredatını kapsayacak şekilde oluşacağını gösteriyor" dedi.

Derslere göre ipucu

TÖDER üyesi eğitimcilerin pilot uygulamaya dayanarak SBS'de derslere göre oluşturduğu ipuçları şöyle:

Altıncı sınıflara 80, yedinci sınıflara 90 soru soruldu. Sınavda altıncı sınıf öğrencilerine 50 dakika, yedinci sınıf öğrencilerine 55 dakika süre verildi.

Türkçe sorularında, öğrencilerin okuma, okuduğunu anlama, çıkarım yapma ve doğru kelime kullanımı sorgulandı. Soruların bazılarının daha uzun olması, öğrencilerin okuduğunu anlama becerisini ölçmeye yönelik. Türkçe sorularında şekil, hatta grafik kullanılması yenilik.

Yabancı dil sorularında, yabancı dilin kendi kendine öğrenilemeyeceği göz önüne alınırsa yine de öğrencilerin zorlanacağını düşünebiliriz. Yabancı dil soruları bu tarzda sorulursa seçici sorular olmayacak. Öğrenciler arasında farklılıkları ortaya çıkaramayacak. Sorular her öğrencinin yapabileceği zorluk derecesinde soruldu.

Fen ve teknoloji soruları altıncı sınıflarda tamamen bilgiye dayalı basit sorular olarak soruldu. Yedinci sınıflarda ise bir soru hariç diğerleri doğrudan bilgi içeren basit sorular. Sorular, tamamen şekillere ve somut ifadelere dayalı.

Sosyal bilgilerde yer alan tarih soruları şekilli ve somut ifadelere dayandı. Coğrafya sorularının zorluk derecesi yüksek. Din kültürü ve ahlak bilgisi soruları seçmeli olarak soruldu.

Matematik sorularında yeni müfredatın gereği olan modellemeler kullanılmış, dolayısıyla soyut matematiksel terimler somut hale getirilmiş. Geometrik kavramlar konusundan soru bulunmazken, sorularda öğrencilerin yaş grubuna uygun bir yapı kullanıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber