Yarıyıl ve yaz tatilinde işletmede mesleki eğitim ve staj çalışmalarında koordinatör öğretmen veya yönetici görevlendirilebilir mi?

Sitemize iletilen bilgilere göre Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Yetiştirme, okuma -yazma ve uyum kursları" başlıklı 8. maddesi kapsamına göre; yaz tatilinde işletmelerde mesleki eğitim ve staj çalışmalarında öğretmen veya yönetici görevlendirilerek yönetici ve öğretmenlerden alanı atölye, laboratuvar ve kurs öğretmenliği olanlara haftada 44, diğerlerine haftada 30 saate kadar ek ders görevi verip verilemeyeceği sorulmaktadır.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 05 Temmuz 2021 15:08, Son Güncelleme : 05 Temmuz 2021 15:09
Yarıyıl ve yaz tatilinde işletmede mesleki eğitim ve staj çalışmalarında koordinatör öğretmen veya yönetici görevlendirilebilir mi?

Söz konusu madde aynen aşağıdaki şekildedir;

Yetiştirme, okuma -yazma ve uyum kursları

MADDE 8- (1) Bu Kararla belirlenen azami ek ders görevi ve ek ders görevinden sayılan ders saatleri dışında olmak üzere;

b) Yarıyıl ve yaz tatillerinde;

1) Eğitim yapılan her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında,

2) (a) bendinin 3 ve 4 numaralı alt bentlerinde sayılan kurslar ( memurlar. net'in notu; bu kurslar; Yurt dışında çalışan vatandaşlarımızın çocukları, ortak dil ve kültür birliği bulunan soydaşlarımız ile ülkemizde geçici koruma altında bulunan yabancı uyrukluların toplumumuza ve eğitim sistemimize uyumlarını sağlamak amacıyla açılan kurslar ile okuma-yazma kurslarıdır) ile 6 numaralı alt bendinde sayılan eğitim faaliyetlerinde, (memurlar. net'in notu; bu eğitim faaliyetleri açık öğretim kurumları öğrencilerinin, örgün eğitim kurumlarında gördükleri yüz yüze eğitim uygulamalarıdır.)

görevlendirilen yönetici ve öğretmenlerden alanı atölye, laboratuvar ve kurs öğretmenliği olanlara haftada 44, diğerlerine haftada 30 saate kadar ek ders görevi verilebilir."

Dolayısıyla Yarıyıl ve yaz tatilinde yukarıda belirtilen kurslar ve eğitim faaliyetlerinde önetici görevlendirilerek yönetici ve öğretmenlerden alanı atölye, laboratuvar ve kurs öğretmenliği olanlara haftada 44, diğerlerine haftada 30 saate kadar ek ders görevi verilebilmektedir.

Peki, Yarıyıl ve yaz tatilinde işletmede mesleki eğitim ve staj çalışmalarında koordinatör öğretmen veya yönetici görevlendirilebilir mi?

Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü 03.11.2016 tarih ve 12336661 sayılı yazıları ile bu soruya cevap vermiştir.

Bu yazının 19. maddesindeki;

"19.Yarıyıl ve yaz tatilinde staj ve işletmelerde beceri eğitimine devam eden öğrenci bulunması halinde koordinatörlük görevinin istekli olan ilgili alan öğretmenleri ile alanı atölye ve laboratuvar öğretmenliği olan yöneticilere; bu şekilde ihtiyacın karşılanamaması halinde ise öncelik bu alana yakın alan öğretmenleri olmak üzere diğer alan öğretmenleri ile alanı atölye ve laboratuvar öğretmenliği olan yöneticilere verilmesi, bu görevi yerine getirmek amacıyla kesinlikle işletmeden personel talep edilmemesi ve herhangi bir ad altında ücret ödenmemesi, okulda yapılan staj çalışmalarında alan öğretmenlerinin ilgili mevzuat hükümlerine göre görevlendirilmesi gerekmektedir."

Açıklamalarıyla yarıyıl ve yaz tatillerinde İşletmede mesleki eğitim ve staj çalışmalarında koordinatör öğretmen ve yöneticilerin nasıl görevlendirilebileceği açıklığa kavuşturulmuştur.

İlgili mevzuat hükmü ise Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "İşletmelerde meslek eğitimi" başlıklı 15. maddesidir.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber