Danıştaydan 'vakıf üniversiteleri' kararı
- Danıştay 10. Dairesi, vakıf üniversiteleri de dahil, üniversite hastanelerinin, özel muayene farkı dışında, Sağlık Bakanlığınca belirlenen fiyat tarifesine uymasına ilişkin "Tedavi Ücretleri" konulu Başbakanlık Genelgesinin yürütmesini "vakıf üniversiteleri" yönünden durdurdu.
26 Mayıs 2007 tarihli genelge, vakıf üniversiteleri de dahil üniversite hastanelerinin, bilimsel çalışma ve eğitim faaliyetleri dışında halka sundukları sağlık hizmetleri bakımından kamu hastanesi niteliğinde olduğu, verdikleri sağlık hizmetleri için özel muayene olmak isteyen hastalardan talep edilebilecek "özel muayene farkı" dışında ücret alamayacaklarını öngörüyordu.
Başken Üniversitesi Rektörlüğünce, vakıf üniversitelerinin Anayasa'ya göre özerk oldukları için devlet hastaneleri ve devlet üniversite hastaneleri ile aynı statüde kabul edilemeyecekleri öne sürülerek genelgenin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açıldı.
Danıştay 10. Dairesi, söz konusu Başbakanlık Genelgesinin yürütmesini, vakıf üniversiteleri yönünden oy çokluğuyla durdurdu.
Kararda, Başkent Üniversitesinin, kamu tüzel kişisi olduğu, Anayasa'nın, devletin ve vakıfların yükseköğretim açmaları arasında farklılık gözetmediği ifade edildi.
Farklılığın, yalnızca vakıf üniversitelerinin mali ve idari yönden kendilerine özgü bir sistem içinde bulunmalarından kaynaklandığı belirtilen kararda, ilgili mevzuat hükümlerine göre, vakıf üniversitelerinin idari ve mali özerkliğe sahip kamu tüzel kişisi olduğu kaydedildi.
Maliye Bakanlığı tarafından düzenlenen Tedavi Yardımına ilişkin Uygulama Tebliği ile kamunun kendi imkanları ile ödeyebileceği sağlık yardımı tutarının belirlenmesinin amaçlandığına değinilen kararda, şu ifadelere yer verildi:
"Bu amaç dikkate alındığında, uyuşmazlık konusu genelge ile Tedavi Yardımına İlişkin Uyguluma Tebliğine atıfta bulunularak, Anayasanın 130. maddesinde ifadesini bulan mali özerkliğe sahip bir kamu tüzel kişisi olduğu tartışmasız olan vakıf üniversiteleri bünyelerindeki hastanelerin gördükleri kamu hizmeti niteliğindeki sağlık hizmetlerinin fiyatlandırılmasına, böylece bu kuruluşlarca sunulan sağlık hizmetinin niteliğine göre tedavi ücretlerine sınırlama getirilmesine yasal olanak bulunmamaktadır.
Kaldı ki, vakıf yükseköğretim kurumları bütçelerini kendileri belirledikleri ve giderleri devlet bütçesinden karşılanmayıp vakıf yükseköğretim kurumu bütçesinden karşılandığından, vakıf üniversiteleri hastanelerinin tedavi ücretlerinin belirlenmesinde verilen sağlık hizmetinin karşılığının alınmasının da esas olacağı açıktır."