Unakıtan'dan 'Kredi Kartı' açıklaması

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Ocak 2008 18:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, kredi kartı konusunda kendilerini düşünmeyenleri düşünmek zorunda kaldıklarını belirterek, "Kartı bulunca, hazine buldu sanki sonuna kadar harcıyor. Bu kadar kısa akıllılık olur mu? Ondan sonra 'borcumu ödeyemiyorum, intihar edeceğim' diyor. Ya etme kardeşim, borcunu öde" dedi.

Eskişehir'de Muhacir Dernekleri Federasyonu'nun düzenlediği Balkan Rumelili İşadamları ve Köy Muhtarları İstişare Toplantısı'nda konuşan Bakan Unakıtan, bir soru üzerine kredi kartının bazen 'kanayan yara' haline geldiğini söyledi. Kemal Unakıtan, "Bir de kendilerini düşünmeyen adamları düşünmek zorunda kalıyoruz. Kardeşim, senin şu kadar gelirin var. 'Ayağını yorganına göre uzat' diye diye boğazım kurudu. Adam kartı buldu mu, hazine buldu sanki. Harca Allah harca. Ya sen bunu yarın öbür günödeyeceksin.Bu kadar kısa akıllılık olur mu? Niye benim, sizin fazla kredi borcunuz olmuyor? Oradan adam bir kredi kartı yakalamış, sonuna kadar harcıyor. Ondan sonra 'borcumu ödeyemiyorum, intihar edeceğim' diyor. Ya intihar etme kardeşim. Niye intihar edeceksin? Ne var?" diye konuştu. Herkesin gelirine göre hareket etmesi gerektiğinin altını çizen Bakan Unakıtan, şöyle konuştu:

"Hanım, 'şunu, bunu al' diye beyi sıkıştırıyor. O da kartı yakaladı mı götürüyor. Yani hanımları da bu konuda eğitin, her şeyi o kadar istemesinler. Herkes eşini, gelirini biliyor. Devlet olarak biz harcamalarımızda gelirimize göre hareket etmeye başladık, rahata kavuştuk. Çok uzun sene değil, 5 sene geçti. O konuda Avrupa ülkelerinin birçoğundan daha iyi konuma geldik. Eğitim çok önemli. Eğiteceğiz, eğitim harcamalarına da o sebeple büyük önem veriyoruz. Eğitim dedin mi, bence herşeyin önünde oluyor. Kalkıp bir de adaletsizliği önlemek için kredi kartlarıyla ilgili özel kanun çıkardık. Şimdi, herkes çiklet dağıtır gibi kredi kartı dağıtamıyor. Çünkü yasak, ona ölçü getirdik. Ama o ölçü uygulanıyor diye biliyorum. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı ile öyle konuştuk. Ben yine kendisiyle tekrar konuşurum. Yani kanuna herkes uyacak. Bana göre, herkes muhakkak uyuyordur. Varsa bir uygunsuzluk bize bildirin. Kredi kartı herkese verilmiyor. Gelirini tespit ettikten sonra da onun belli bir katı kadar veriliyor."

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, faizlerin de arz-talep meselesi olarak ortaya çıktığını kaydederek, "Faizleri bağımsız olan Merkez Bankası düzenliyor. Ben onlara da ayrıca tekrar söylerim, bu hususta daha dikkatli olunsun. Alınması gereken tedbirler, değiştirilmesi gereken mevzuat varsa onları da yapalım. Onlara da hazırız" açıklamasını yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber