Mülakatta Elenen Aday Ne Yapmalı?

Kamuya personel alımında birden fazla yol bulunmaktadır. ÖSYM aracılığı ile yürütülen KPSS tercih işlemi bunlardan sadece birisidir. KPSS-A kadrolarına, işçi kadrolarına, Adalet Bakanlığı kadrolarına, mahalli idarelere ve silahlı kuvvetlere memur alımlarında ise genel sınava ek olarak ayrıca sözlü sınav (mülakat) uygulanmaktadır. Yazılıda dereceye giren bazı adaylar sözlü sınavdan dolayı elenebilmektedir. Peki elenen aday ne yapmalıdır?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Ocak 2008 15:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ZAMAN AŞIMI SÜRESİ

Öncelikle şu hususu belirtmek gerekmektedir. Uygulanan bir idari işleme karşı 60 gün içinde dava açılmalıdır. Bu süre geçirilmemelidir. Örneğin sözlü sınav yapılmış ve sınav sonuç listesi 7/01/2008'de açıklanmış ise 60 gün içinde yani 07/03/2008 tarihine kadar, idare mahkemesi nezdinde dava açılmalıdır.

BİLGİ VE BELGE TEMİNİ

Sözlü sınavda elenen adayın, sınavına katıldığı kamu kurumuna yazılı ve mail olarak başvurması ve bazı bilgi ve belgeleri istemesi geremektedir. Her kamu kurumunun internet sitesi vardır. Bu internet sitesinde bilgi edinme birimi bulunur. Bu bölümlerden başvuru yapılması mümkündür.

Peki başvuruda neler istenilmelidir. Örnek bir bilgi edinme başvurusu için tıklayınız. İstenen bilgi ve belgeler verilmez ise Bilgi Edinme Değerlendirme Kuruluna itiraz edilmelidir.

İDARİ DAVA AÇMA

Sözlü sınav bir idari işlemdir ve idari işlemlerin iptali için 60 gün içinde idare mahkemesi nezdinde dava açılmalıdır. Dava açabilmeye dair gerekli bilgiler için tıklayınız.

DAVA DİLEKÇESİNDE NELER YER ALMALIDIR?

Danıştay'ın sözlü sınavlardaki kararları artık standart hale gelmiştir. Danıştay,
1- Sözlü sınavın, yazılı sınavın nesnel sonuçlarını etkisiz kılan bir sınav türü olduğunu ve
2- Sözlü sınavın, idari yargı denetimini sınırlandırdığını,
belirtmiştir.

Bu iki gerekçe dava dilekçesinde yer almalıdır. Ayrıca, Ankara 6. İdare Mahkemesinin, Sağlık Bakanlığı Müfettiş Yardımcılığı mülakat sınavının ve mülakat sonucu yapılan atama işlemlerinin yürütmesini durdurulmasına ilişkin karar örnek olarak verilmelidir. Sözkonusu kararda mahkeme, kurumların yapacağı mülakat sınavlarının sesli ve görüntülü cihazlarla kayıt altına alarak mahkemelere ibraz edebileceğine işaret etmiştir. Böyle bir tespit yapılmamış ise bu husus mahkemeye bildirilmelidir. Ankara 6. İdare Mahkemesinin kararı için tıklayınız.

SÖZLÜ SINAVIN İPTALİ HANGİ HALDE MÜMKÜN OLUR?

KPSS'de veya yazılıda iyi bir derece almış olmasına rağmen sözlü sınavda elenen bir adayın açacağı bir davayı kazanması mümkündür. Bu kişilerin sadece iyi bir dava dilekçesi hazırlamaları yeterlidir.

KPSS-A kadrolarına, işçi kadrolarına, Adalet Bakanlığı kadrolarına, mahalli idarelere ve silahlı kuvvetlere memur alımında uygulanan sözlü sınav (mülakat) mağdurlarının haklarını aramaları en doğru yöntemdir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber