Önlem alındı, doğalgazda sorun yaşanmayacak

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Ocak 2008 22:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bir süredir kısıtlı gönderilen İran doğal gazının bu sabahtan itibaren tamamen kesildiği, ancak alınan tedbirlerle genel doğal gaz arzında bir sorun olmadığı bildirildi.

İGDAŞ: İstanbul'da sıkıntı yok

Botaş yetkilileri, İran'dan bir süredir kısıtlı gelen gazın bu sabah kesilmesi üzerine gerekli tedbirlerin alındığını, yeni haliyle arz-talep dengesinin kurulduğunu ve gaz arzının şu an için sorunsuz devam ettiğini söylediler.

"GEREKLİ TEDBİRLERİ ALDIK, GAZ ARZINDA SIKINTI YAŞAMIYORUZ"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Vekili Selahattin Çimen, İranlı yetkililere doğalgaz arzıyla ilgili hassasiyeti anlattıklarını ve gerekli mesajı verdiklerini belirterek, şu an itibariyle aldıkları tedbirlerle herhangi bir kesinti yapılmayacağını söyledi. Çimen, "İrademiz ve kontrolümüz dışında gelişmeler olursa ona karşı da A, B, C, D senaryolarımız hazır" diye konuştu.

İGDAŞ: İstanbul'da sıkıntı yok

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Vekili Çimen, İran'dan gelen doğalgazın bu sabah itibariyle kesilmesine ilişkin İHA'ya açıklamalarda bulundu. Kış gelmeden önce yaz aylarından itibaren doğalgazda olası sıkıntılara karşı tedbirleri almaya başladıklarını ifade eden Çimen, olası sıkıntılara karşı her türlü alternatif planı hazırladıklarını ve bu doğrultuda yaşanmakta olan duruma karşı hazırlıklı olduklarını kaydetti. "Vatandaşımızın doğalgazsız kalmaması için gerekli hazırlıkları yapmış durumdayız" diyen Çimen, "Bugün itibariyle İran'dan gelen doğalgaz arzında sıkıntı yaşanıyor. Bazen sıfıra kadar düşüyor. Bazen bir miktar yükselme oluyor, ama biz bunlara karşı ülkemizin gerek sanayisiyle gerek evdeki vatandaşımızın tüketimiyle, doğalgaz sıkıntısı yaşamaması için gerekli tedbirleri zaten daha önce almıştık. Ve bugün itibariyle gaz arzında bir sıkıntı yaşamıyoruz" dedi.

Sanayi kesiminin doğalgazının kesilip kesilmeyeceğinin sorulması üzerine Çimen, "Bugün itibariyle bir kesinti söz konusu değil. Bizim her türlü olasılığa karşı önceden çalışılmış kurumlar tarafından da bilinen senaryolarımız hazır. Gerektikçe bu tedbirleri alıyoruz. Şu an itibariyle de doğalgaz arzında bir kesintiye yol açacak herhangi bir tedbire gerek görmedik. Bu yıl içerisinde Türkiye doğalgazla ilgili çok önemli projeleri devreye soktu. İlk defa bir doğalgaz yeraltı depolama servisi tam kapasiteyle çalışıyor. LNG deposu şu anda aktif olarak çalışıyor. Azerbaycan'dan şu anda gaz arzı sağlanıyor" diye konuştu.

İGDAŞ: İstanbul'da sıkıntı yok

Rusya'dan gelen doğalgaz miktarına ilişkin haberleri de değerlendiren Çimen, Mavi Akım'ın öngörülen kapasitede, günlük 38 milyon metreküp düzeyinde doğal alındığını ve Ukrayna üzerinden gelen batı hattından ise zaman zaman yaşanan sıkıntılara karşın doğalgaz akışının sürdüğünü söyledi. Çimen Azerbaycan'dan gelen Şah Deniz doğalgazından ise 13-15 milyon metreküp gaz akışı sağlandığını bildirdi. İran'dan doğalgaz arzının tekrar ne zaman başlayacağının sorulması üzerine Çimen, "İran seyahatimde bu sorunu da görüştük yetkililerle. Bu konudaki hassasiyetimizi, durumumuzu kendilerine ilettik. Zaten Sayın Bakanımız da açıklamada bulundu. Her düzeyde görüşmeler sürüyor. Bundan sonra da sürecek. Bu görüş alış verişi ve diyalog devam ediyor. Bu manada da elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz" ifadelerini kullandı.

"İRAN'A GEREKEN MESAJ VERİLDİ"

Çimen, İran'ın gaz arzına başlanmasına ilişkin bir tarih verip vermediği ve Türkmenistan faktörüne ilişkin soruya ise, "Görüşmenin detayına girmek istemiyorum. Söylenmesi gereken, verilmesi gereken her mesaj verilmiştir İran'a. Gelişmeleri hep beraber takip ediyoruz" yanıtını verdi. Çimen, kesintinin kaç gün sürmesiyle Türkiye'nin sıkıntıya girebileceğinin sorulması üzerine ise, "Aldığımız tedbirler neticesinde bugün itibariyle gaz arzında bir sıkıntı yaşamıyoruz. Bizim tüm hazırlığımız, gayretimiz bundan sonraki süreçte de bir sıkıntıyı yaşatmamaktır. Öyle bir ihtimali düşünmek bile istemiyorum, düşünmüyorum da. Çünkü bizim görevimiz gaz arzını kesintisiz bir şekilde yapmak. Ama irademiz ve kontrolümüz dışında gelişmeler olursa ona karşı da A, B, C, D senaryolarımız hazır. Özellikle bu kış günlerinde evlerinde ısınan vatandaşlarımızın doğalgaz arzında kesinlikle bir sıkıntı yaşanmayacak. Bunun için çalışıyoruz. Elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Tüm tedbirleri de aldık, almaya da devam ediyoruz" diye konuştu.

İGDAŞ: İstanbul'da sıkıntı yok

Kesintinin uzun süre devam etmesi durumunda Silivri doğalgaz deposu, LNG ve Azeri gazının Türkiye'nin kaç günlük gaz ihtiyacını karşılayabileceğinin sorulması üzerine ise Çimen, "Bir hesap yapmak söz konusu değil ama bugün itibariye İran'dan gaz arzı sıfıra yakın. Bugün itibariyle bizim aldığımız tedbirler neticesinde bir kesintiye gerek görmedik. Yani şu an itibariyle bir kesintiye gerek yok. Bundan sonraki süreçte de doğalgaz arzında bir kesintiye yol açmayacak şekilde hesabımızı, kitabımızı ve çalışmalarımızı yürütüyoruz. Spot piyasadan LNG temini konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Zaten var olan LNG kargolarımızın düzenli bir şekilde getirilmesine gayret ediyoruz. Bizim hesabımız ve hazırlığımız, doğalgaz arzında ne kadar sorun ve sıkıntıyla karşılaşırsak karşılaşalım bunun vatandaşlarımıza yansıtılmaması üzerine" şeklinde konuştu.

Çimen, yaşanan krizin ne zaman aşılacağı ve elektrik üretiminin nasıl etkileneceğine ilişkin ise şunları söyledi:

İGDAŞ: İstanbul'da sıkıntı yok

"Şu an itibariyle hassas bir dönemden geçiyoruz, ama bir kriz olarak adlandırmıyorum. Aldığımız tedbirler neticesinde şu an itibariyle sıkıntı yaşamadık. Sorunların üstesinden geldik. Nedir bu hassas dönemin sebebi derseniz, içinde bulunduğumuz kış şartları, soğuk hava bunun getirdiği gaz ve elektrik talebindeki artış, bunlar temel sorunlar. Geçtiğimiz dönemlerde de benzer sorunlar yaşandı. Aldığımız tedbirlerle bu sorunların bugün üstesinden gelebiliyoruz. Elbette ki önümüzdeki yıl ve yıllarda da bu sıkıntılarla bir daha karşılaşılmaması ve karşılaşılırsa da aşılması için kısa, orta ve uzun vadeli çalışmalarımız, senaryolarımız var."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber