Bill Gates, 10 yıl sonraki dünyayı anlattı

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 08 Ocak 2008 11:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Teknolojinin hızı baş döndürüyor. Yeni keşiflerle, bilim-kurgu filmleri gerçeğe dönüşüyor. Bilişim dünyasının öncüsü Bill Gates, ABD'nin Las Vegas kentinde başlayan Elektronik Fuarı'nda önümüzdeki döneme damga vuracak değişiklikleri anlattı. Gates, dünyanın en büyük yazılım firması Microsoft'un başkanı olarak yaptığı son konuşmada, klavye ve farenin 10 yıl içinde tarihe karışacağını söyledi.

Akıllı evler her yerde

Bilgisayar kullanıcılarının PC'lerini el hareketleriyle kullanacaklarını belirten Gates, şu tespitlerde bulundu: ?Gelecekte bilgisayarlı mobilya ve ev eşyalarının olduğu bir dünya olacak. Bilgisayar kullanımı, daha çok artacak. Bilgisayarlar, sadece masa üstünde değil, her yerde karşımıza çıkacak. İnsanlar, dosya ve uygulamalarına mobil telefon, bilgisayar veya televizyon gibi her cihazdan ulaşabilecek. Online alışveriş ve online sohbet gibi birçok web aktivitesi, 3 boyutlu ortamda gerçekleştirilecek. Sanal iletişim, el hareketleriyle kolaylaşacak.?

Daha yolun başındayız

Dijital hayatın ilk 10 yılında dünyadaki PC sayısının 1 milyarı, geniş bant internet kullanıcısı sayısının 250 milyonu aştığını ve dünya nüfusunun yüzde 40'ının mobil telefon kullandığının altını çizen Gates, ?Bu, büyük bir başarı? dedi. Fuarda Microsoft'un geçen yıl sonunda konseptini geliştirdiği ?Surface? adlı cihazı da tanıtan Bill Gates, ?Bu teknolojinin şimdilik daha başındayız, yazılım programcıları bu platformu geliştirecek? ifadelerini kullandı.

Emekliye ayrılıyor

Gates, fuarda ayrıca, ?görsel tanıma? adını verdikleri ve geleceğin mobil telefonlarında kullanılacak bir teknolojinin prototipini de tanıttı. Bu teknoloji sayesinde, cep telefonu kamerası bir cisme tutulduğunda bununla ilgili verileri kullanıcıya aktarıyor. Bu arada, Bill Gates, bu yılın sonuna doğru, 17 yaşından beri aralıksız çalıştığı Microsoft'tan emekli olacağını duyurdu. Dünyanın en zengin adamı, kendini hayır işlerine adayacağını vurguladı.

Yeni dönemin bilgisayarı

Microsoft'un geçen yılın sonunda konseptini geliştirdiği, el hareketleriyle kullanılan geniş bir masa şeklindeki dokunmatik ekranlı bilgisayar ?Surface?, tam bir teknoloji harikası. Cihazda, Bill Gates'in işaret ettiği gibi klavye ve fare yok. Dijital kameranızdaki veya cep telefonunuzdaki verileri (resi, video vs.) hiçbir ek aparata gerek duymadan bu cihaza aktarabiliyorsunuz. Tek yapmanız gereken telefon veya kameranızı ekranın üzerine koymak ve ekrandaki resimi elinizle tutup makinanıza doğru sürüklemek. Ayrıca, ekranda elinizi gezdirerek resimler çizebiliyor, fotoğraflarınızın büyüklüğüyle oynayabiliyorsunuz. ?Surface?nin tanıtım videoları için www.microsoft.com/surface linkini tıklamanız yeterli.

Playstation'dan ?alo' denilecek

Japon teknoloji devi Sony, portatif oyun konsolu PSP ile Skype yazılımı bağlantısı sayesinde telefon konuşması yapılabileceğini açıkladı. Şirketten yapılan açıklamada, PSP kullanıcılarının bu ay sonunda güncellenecek basit bir yazılımla Skype yazılımını oyun konsollarına yükleyebilecekleri belirtildi. Buna göre, PSP sistem yazılımı güncellendikten sonra, ana menüdeki şebeke kategorisine bir Skype ikonu eklenecek.

Sürücüsüz otomobil geliyor

Dünyanın en büyük otomobil üreticisi General Motors şirketi, kendi kendine dahi park edebilen otomobillerin 10 yıl içinde satışa çıkabileceğini bildirdi. GM Başkan Yardımcısı Larry Burns, kısa ve uzun mesafeli yolculuklarda devrim gerçekleştirecek bir araç üzerinde çalıştıklarını belirterek, ?Bu bilim-kurgu değil? diye konuştu. Sürücüsüz teknoloji donanımlı araçlarda pahalı olmayan bir bilgisayar çipi ve anten kullanmayı planladığını anlatan Burns, ?Bu teknolojinin en önemli kullanım alanı, otoyollar olacak. Ancak istendiğinde şehir içinde de sürücüsüz kullanıma geçme seçeneği yer alacak. Söz konusu teknolojiyi 2015'e kadar test etmeyi planlıyoruz? şeklinde konuştu.

Her ilçeye internet evi kurulacak

ANKARA- Türk Telekom'un 2007 yılında başlattığı ?Her ilçeye bir internet evi? projesinin kapsamı genişletiliyor. Bu çerçevede, 850 ilçede her biri ortalama 20 adet tam donanımlı bilgisayar ve genişbant internet erişimli birer ?internet evi? kuruluyor. Ulaştırma Bakanlığı Haberleşme Genel Müdürlüğü, İl Müdürlükleri, Kaymakamlık ve Belediyeler ile iş birliği içerisinde sürdürülen proje için yaklaşık 20 milyon YTL'lik kaynak ayrıldı. Şu ana kadar 23 ilçede internet evi kuruldu. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, projeyle ilgili olarak, ?Hedefimiz 2013'te milletimizin bilgi toplumu olması. Bunun için hiçbir altyapı çalışmasından kaçınmıyoruz. Yurt sathında, ihtiyaç olan her yerleşim yerine bu hizmeti götüreceğiz? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber