Grip hastalığı korkutuyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Ocak 2008 16:39, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve ZKÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kulak, Burun Boğaz Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Fikret Çınar, kışın yaşanan soğuk havalar nedeniyle artış gözlenen grip hastalığına karşı vatandaşların dikkatli olmasını istedi.

Doç.Dr. Fikret Çınar, üst solunum enfeksiyonu olan grip hastalığında artış olduğunu belirterek dikkat edilmesi gereken hususları açıkladı. Grip hastalığına yakalanmamak için kalabalık ortamlarda bulunulmamasını, hasta insanlarla temas edilmemesini ve bol sıvı tüketerek bu hastalıktan kurtulabileceğini anlatan Çınar, "Üst solunum enfeksiyonları son bir ay içerisinde artış gösterdi. Acillerde tüm evlerde özellikle çocuk yaş grubundaki hastaların neredeyse yüzde 90'ı bahsettiğimiz üst solunum enfeksiyonuna yakalanmış durumda. Bu hastalığın bu kadar yaygın olmasının en önemli nedeni bulaşıcılığının fazla olmasıdır. Çocuklarda bu hastalığın daha çok görünmesinin sebebi de direnç düşüklüğü, havanın sıcak ve soğuk değişimine uyum sağlayamamalarıdır. Aynı hastalık ileri yaştaki hastalarda da görülebilir. Yaşlı hastalarda dikkat etmemiz gereken şey öldürücü olabilme özelliğidir. Bu hastalık çok ağır seyredebiliyor" dedi.

Çınar, belirtilerin görülmesi halinde en yakın doktora müracaat edilmesini istedi. Çınar, bulaşıcı özelliği bulunan gribin belirtileri ve alınması gereken önlemleri şöyle anlattı: "Genellikle boğaz ağrısı hafif bir ateş başlangıcı ilk plandaki belirtilerdir. Bazı hastalarda ateş 38 ila 39 dereceye kadar yükselebiliyor. Ama özellikle bahsedeceğimiz tabloya hakim olan ise öksürüktür. Öksürük hastalık geçtikten sonra bile belli bir süre devam edecektir. Biz tıp dilinde bu öksürüğe reaktif öksürük diyoruz. Dolayısıyla siz tedavinizi görüp hastalığınızı yenmiş bile olsanız belli bir süre bu öksürük devam edecektir. Devam etmesinin tek ana nedeni solunum yollarının reaksiyonudur."

Grip salgınından kurtulmanın en önemli yolunun kalabalık ortamlardan uzak olmak olduğunu anlatan Çınar, sözlerine şöyle devam etti: "Çünkü solunum yoluyla geçen bu hastalık temas yoluyla da geçmektedir. En basitinden tokalaşmak, kapı kollarını ellemek hatta bilgisayar klavyeleri bile bu hastalığın bulaşmasında etkendir. Hastalık yayıldıkça kişiden kişiye geçtikçe devam etmesi söz konusudur. Belki mevsim değişikliğinde bu hastalığın önüne geçilecektir. İkinci olarak bu hastalık havada kalan partiküllerin solunması ile veya hastalıklı kişilerin salgılarının eşyaları üzerinde veya ellerinde kalması ile kolayca temas yoluyla da geçebilmektedir. Yani hem solunum yolu ile hem de temas yoluyla insandan insana bulaşmaktadır. Dolayısıyla korunmanın en güzel örneklerinden biri de ellerimizin iyi yıkanmasıdır. Özellikle yapılan çalışmalar sonucunda çocukların ellerinin iyi yıkanması annelerindeki enfeksiyon sayısını ileri derecede azalttığı görülmüştür. Bu hastalıklardan korunma aşamasında bol sıvı gıda alınması gerekir. Sıvılar solunum yollarını nemli tutmaktadır. Solunum bölgelerinde yer alan virüslerin barınmasını en aza indirgemektedir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber