'Memur maaşına haciz' haberindeki NTV'nin 3 Yanlışı

Maaşına haciz gelen memura disiplin cezası verilir mi?... Bu soruya memurlar.net olarak birden fazla kez cevap verdik... Bu yöndeki sorulara ilişkin olarak, 20 Kasım 2007 tarihinde verdiğimiz cevap için tıklayınız. Maaşına haciz gelen memura disiplin cezası verilip verilmeyeceği hususu bugün, PTT'nin yayınladığı bir genelge nedeniyle NTV'ye de haber olmuştur. Ancak, NTV'nin hazırladığı haberde, birden fazla yanlış yapılmıştır. Memur sorunlarını ele alacak yayın kuruluşlarının benzer yanlışları yapmaması amacıyla bu yanlışları haberleştirme gereği duyduk...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Ocak 2008 21:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

NTV'nin haberini görmek için tıklayınız.

HACİZ GELDİ DİYE İŞ AKDİ FESİH EDİLMEZ

1- NTV'nin haberinde "PTT borç batağına sürüklenen personeline ?kurumun prestijini zarara uğrattıkları? için disiplin cezası veriyor. Maaş kesmeden iş akdinin feshine kadar varan cezalar için PTT Genel Müdürü ?Yıllardır yapılıyor? diyor;" spotuna yer vermiştir.

İş akdinin feshi kavramı iş hukukuna ilişkin bir kavramdır. PTT personelinin bir kısmı 657'e bir kısmı da 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabidir. 399 sayılı KHK'ya tabi personele verilecek disiplin cezalarında da 657 hükümleri uygulanmaktadır. (399/ madde 44) 657 sayılı Kanuna göre "Borçlarını kasten ödemeyerek hakkında yasal yollara başvurulmasına neden olan" memura sadece kınama cezası verilmektedir. İşin son bulması gibi bir ceza söz konusu olamaz.

Bu nedenle "iş akdinin feshi" gibi ifadeler hem teknik anlamda hem de mevzuat bağlamında yanlıştır.

PTT'DEKİ PERSONELİN SORUNU İÇİN İŞÇİ SENDİKASINDAN DEĞİL MEMUR SENDİKASINDAN GÖRÜŞ ALINMALIDIR

2- NTV, habere ilişkin olarak PTT Genel Müdürünün görüşlerine yer verdikten sonra, Haber-iş Sendikası Genel Başkanı Ali Akcan'ın görüşlerine yer vermiştir. Tabii ki bir işçi sendikasının görüşlerine her zaman yer verilebilir ve işçi mevzuatındaki durum sorulabilir. Ama, Haber-İş sonuçta bir işçi sendikasıdır. PTT ise bir kamu kurumudur. Bu kurumdaki örgütlü kuruluşlar kamu görevlileri sendikalarıdır. Yani Türkiye Kamu Sen'e bağlı Türk Haber Sen'dir, KESK'e bağlı Haber Sen'dir, Memur-Sen'e bağlı Birlik Haber Sen ve BASK'a bağlı Bağımsız Haber Sen'dir. Görüşlerine başvuralacak ise işçi sendikasına değil kamu görevlileri sendikasına başvurulmalıdır.

İDARE HUKUKU PROFESÖRLERİNE GÖRÜŞ SORULMALIDIR

3- PTT Genel Müdürü ve sendika başkanının görüşleri aktarıldıktan sonra NTV bu kez akademisyenlerin görüşlerine yer vermiştir. İlk önce İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Tankut Centel, daha sonra İstanbul Üniversitesi Kamu Hukuku Bölüm Başkanı Prof. Dr. Semih Gemalmaz ve daha sonra da İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku Profesörü Ömer Ekmekçi'nin görüşlerine yer verilmiştir.

Açıklamalar incelendiğinde her üç profesörün de iş hukuku temelinde açıklama yaptığı görülecektir. Oysaki, konuya idare hukuku ve Danıştay kararları bağlamında yaklaşmak, 399 sayılı KHK'nın 44. maddesi hükmünden ve 657'de yer alan "Borçlarını kasten ödemeyerek hakkında yasal yollara başvurulmasına neden olmak," şeklindeki açık hükümden bahsetmek gerekmektedir.

SON DEĞERLENDİRMEMİZ

Yukarıdaki üç husus, birlikte incelendiğinde, haber bize göre oldukça eksiktir.

http://sorucevap.memurlar.net/soru/1082/ yayımlanan soru cevap incelendiğinde, konunun ele alınması gereken boyutu daha net görülebilecektir. Bize göre bu konuda en sorunlu konu "kasten"den ne anlaşılması gerektiğidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber