Erdoğan'dan 'Enerji tasarrufu' çağrısı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Ocak 2008 13:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, enerjinin boşa harcanmaması gerektiğini vurgulayarak, tasarruf çağrısında bulundu. Erdoğan, ''(Damlaya damlaya göl) olur atasözünde olduğu gibi tasarruf ede ede ülkemizi büyük enerji maliyetlerinden ve risklerinden hep birlikte kurtarabiliriz, koruyabiliriz'' dedi.

Başbakan Erdoğan, 27. Enerji Verimliliği Haftası dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, enerjinin, ulaştırma ve haberleşme ile birlikte kalkınmanın temel altyapısını teşkil ettiğini belirterek, sanayileşmenin ve gelişmenin de olmazsa olmaz şartını oluşturduğunu kaydetti.

Bugünün dünyasında gelişmişliğin ölçütlerinden birinin de o ülkenin ürettiği ve kullandığı enerji miktarı olduğunu bildiren Erdoğan, enerjinin, bireylerin günlük yaşamlarının adeta belirleyicisi haline gelmesinin, enerjiye, küresel boyutta önem kazandırdığını söyledi. 2030 yılına kadar dünya enerji talebinin, bir kısmı gelişmekte olan ülkelerden kaynaklanmak üzere bugüne göre yüzde 60 daha fazla olacağının öngörüldüğü bilgisini veren Erdoğan, Türkiye'nin, enerjisinin önemli bir miktarını ithal ettiğini kaydetti.

Türkiye'nin, 2006 yılında enerji tüketiminin ancak yüzde 27'sinin yerli kaynaklardan karşılanabildiğini dile getiren Erdoğan, ''23 çeyrek süren kesintisiz büyümeyle'', kalkınmasını istikrarlı bir şekilde sürdüren Türkiye'de enerji talebinin de doğal olarak arttığını dile getirdi. Nüfus artışı, yükselen refah düzeyi ve sanayileşme gibi sebeplerle Türkiye'deki enerji kullanımının yıllık ortalama artış hızıyla yüzde 5'i aştığını ifade eden Erdoğan, iktidara geldiklerinde 9 olan doğal gaz kullanılan il sayısını bugün 51'e ulaştığını, amacın 81 ilin tamamına doğal gaz götürmek olduğunu kaydetti.

-Tasarruf çağrısı-

2020 yılına gelindiğinde, enerji tüketiminin 2 kattan fazla artacağının öngörüldüğünü anlatan Erdoğan, ''Onun için sınırlı olan doğal gaz ve doğal gaz kaynaklarımızı daha akılcı kullanmak, enerji üretimini çeşitlendirmek, alternatif enerji kaynaklarını devreye almak ve enerji verimliliğini sağlamak zorundayız'' dedi.

Hükümet olarak, insan sağlığını ve çevreyi dikkate alarak, sürdürülebilir enerji arzını sağlama yönündeki çalışmaları yoğunlaştırdıklarını anlatan Başbakan Erdoğan, ülkenin ihtiyaç duyduğu enerji temini ve doğunun zengin enerji kaynaklarını batı piyasalarına taşıyarak, Türkiye'yi enerji ticaret merkezi konumuna getirme yolunda büyük mesafeler katedildiğini dile getirdi.

Türkiye'nin, Doğu-Batı, Kuzey-Güney hattında bir enerji arteri olma yolunda önemli bir mesafe aldığını belirten Erdoğan, ''Enerji, sürdürülebilirliğin özellikle sağlanmasına, dışa bağımlılığın azaltılmasına, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesine yönelik projeleri süratle hayata geçirilmesinde önemli rol oynuyor. Biz de ciddi mesai sarf ediyoruz'' dedi.

-Tasarruf tedbirleri-

Üretimden tüketime her aşamada verimliliği sağlamak amacıyla yasal düzenleme yaptıklarını anlatan Başbakan Erdoğan, bunun başarıyla uygulanması için kamu, özel sektör ve sivil kesimlerin eş güdüm halinde hareket etmeleri gerektiğini söyledi.

Enerji verimliliği haftasının, bu çerçevede ortak adımlar atılmasına aracı olacağına inandığını söyleyen Başbakan Erdoğan, talep etrafındaki enerji maliyetlerinin, elektrik santrali yatırım ihtiyaçlarının, petrol ve doğal gaza bağılılığın azalması için yeni hedeflere ihtiyaç olduğunu vurguladı.

İlk adımda, 2010 yılı sonuna kadar bu anlamda yapılacak çalışmaları anlatmak istediğini dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

''Öncelikle binalarımızı yalıtmalıyız. Benim şimdi sayacağım başlıkları da kimse herhangi bir kurumun veya kuruluşların ya da üreticilerin reklamını yapıyor diye düşünmesin. Zira gereksiz enerji sarfiyatının önüne geçmek için bunları söylemek zorundayız. Bu doğrultuda bina yalıtım malzemesi yıllık arzını 6 milyon metre küpten 15 milyon metre küpe çıkarmak zorundayız. Yine tasarrufa yönelik yüksek verimli elektrikli ev aletleri kullanmalıyız. Özellikle klima ve buzdolabı satışları içinde enerji verimi bakımından etiket sınıfı, A sınıfı veya üzerindekilerin paylarını artırmalıyız. Enerji maliyetlerini düşürerek, dış pazar rekabet gücünü artırmak için aynı enerji ile daha fazla üretim sağlayabilecek tadilat veya yenileme projelerini hayata geçirmeliyiz. Bunu için 2010 yılı sonuna kadar, toplam bedeli en az olan 1 milyar YTL olan projeler gerçekleştirmeliyiz. Yanlış ve gereksiz aydınlatmalardan başlamak üzere kamu kuruluşlarımızda ve ticari binalarımızda en az yüzde 15 elektrik tasarrufu yapmalıyız. Toplumdaki enerji kültürünün ve verimlilik bilincinin gelişmesini katkıda bulunmalıyız. Bunları yaptığımızda, enerji tüketim noktalarında yok olan yıllık 2.5 milyar YTL cebimizde kalacaktır. Maliyetini hep birlikte ödediğimiz,1.3 milyar YTL'lik yeni santral yatırımından tasarruf edilecektir. Ayrıca her yıl 1 milyar YTL'lik doğal gaz ve petrol ithalatı da gerekmeyecektir.''

AA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber