Yedek Subay Öğretmenlere İlişkin Üç Sorun

1- Yedek subay öğretmen olarak görev yapan öğretmenler terhislerinde 375 sayılı KHK'da yer alan 500 milyonluk tazminatı alabilir mi? 2- Öğretmenlere verilen öğretim yılına hazırlık ödeneği yedek subay öğretmen olarak göreve başlayan öğretmenlere de verilir mi? 3- Eğitim-öğretim döneminin başlamasından sonra askerden dönen ve öğretmenlik görevine başlayanlara bu ödenek verilir mi? Bu üç soru sık sık sitemize yöneltilmektedir. Ve sitemize gelen bilgilerden anlaşıldığına göre bu konuda iller arasında uygulama farklılığı bulunmaktadır. Bu üç konuya ilişkin olarak sitemiz uzmanlarının hazırladığı cevabı görmek için tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 16 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1- YEDEK SUBAY ÖĞRETMENLERE TERHİS OLMALARI DURUMUNDA 500 MİLYONLUK TAZMİNAT ÖDENİR Mİ?

375 sayılı KHK nın birinci maddesinin (D) bendinde; "(A) bendi kapsamına giren personel ... den; ... terhis olan yedek subaylara ve bunlardan görevde iken ölenlerin kanuni mirasçılarına damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tâbi tutulmaksızın beşyüz milyon lira tutarında tazminat ödenir." hükmü yer almaktadır. 375 sayılı KHK'nın 1'inci maddesinin (A) bendi kapsamına ise 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu, 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu ve 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununa göre aylık alan personel girmektedir.

Bu hüküm gereğince terhis olan yedek subaylara öğretmen veya memur olup olmadığına bakılmaksızın 500 milyon lira ödenmesi gerekmektedir. ABu koşul yer değiştirme şartına bağlamamıştır. Yani, Van ilinde yedek subay öğretmen olarak görev yapan bir öğretmenin yine terhisten sonra Van iline atanması halinde dahi bu tazminat verilecektir.

2- YEDEK SUBAY ÖĞRETMENLERİN ÖĞRETİM YILINA HAZIRLIK ÖDENEĞİ SORUNLARI

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Ek 32'nci maddesinde; "Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup; fiilen öğretmenlik yapanlara (ilköğretim ve okul müdürleri ile yardımcıları, cezaevi okullarında çalışan öğretmenler, yönetici, eğitim uzmanı ve eğitim uzman yardımcıları dahil ilköğretim müfettişleri hariç) her öğretim yılında bir defaya mahsus olmak üzere ve öğretim yılının başladığı ay içinde Milli Eğitim Bakanı tarafından belirlenecek tarihte Bakanlar Kurulunca belirlenecek miktarda, öğretim yılına hazırlık ödeneği ödenir. Bu ödenek damga vergisi hariç diğer vergi ve kesintilere tabi tutulmaz." hükmüne yer verilmiştir.

Sayıştay 5. Dairesinin 10.05.2000 tarihli ve 9812 nolu kararında özet olarak; Öğretim yılına hazırlık ödeneği, öğretmenlerin fiilen yürüttükleri görevin gereği olarak öğretim yılı boyunca ortaya çıkabilecek şahsi ders araç ve gereç ihtiyaçlarının teminine katkıda bulunmak, böylece etkin ve verimli çalışmalarına olanak sağlamak amacıyla ödendiğinden, ilk ataması yapılarak 2.10.1998 tarihinde göreve başlayan öğretmene söz konusu ödeneğin verilmesinde mevzuata aykırı bir husus bulunmadığı belirtilmiştir.

Yukarıdaki madde ve Sayıştay 5. Dairesinin kararına göre;
a- Yedek subay öğretmenlere eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfında değil askerde oldukları için öğretim yılına hazırlık ödeneği verilmez.
b- Öğretim yılına hazırlık ödeneği, öğretmenlerin fiilen yürüttükleri görevin gereği olarak öğretim yılı boyunca ortaya çıkabilecek şahsi ders araç ve gereç ihtiyaçlarının teminine katkıda bulunmak, böylece etkin ve verimli çalışmalarına olanak sağlamak amacıyla ödenmektedir. Bu nedenle eğitim-öğretim döneminin başlamasından sonra yani 15.09.2004 tarihinden sonra da askerlik neninden dolayı terhis olarak Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki öğretmenlik görevine başlayanlara bu ödemenin verilmesi gerekmektedir. Ödeme yapılmaması halinde mahkemeye müracaat edilmesini öneririz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber