Geçici görev harcırahında eski alışkanlıklar

Bazen alınan kötü bir kararın etkisi yıllar boyunca göreilebilmektedir. Bu konulardan birisi de geçici görev harcırahına ilişkindir. 2002 ve 2003 yılında Bütçe Kanunlarına konulan hükümler çerçevesinde, naklen atamanın yanında kendi istekleriyle geçici olarak görevlendirilenlere de, geçici görev harcırahının verilmeyeceği hükme bağlanmıştı. Ancak, bu kötü uygulamalar sona ermiş olmasına rağmen halen bazı kurumlarca uygulanmaya devam edilmektedir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 18 Ocak 2008 10:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

NAKLEN ATAMADA DA HARCIRAH VERİLMİYORDU

Bilindiği üzere, kendi isteği ile nakil olanlara harcırah verilmemesi yönündeki düzenlemeler önce Anayasa Mahkemesince iptal edilmişti. Daha sonra Danıştay eski harcırahların istenmesinde 60 günlük zaman aşımının uygulanmayacağına karar vermişti. Bu iki yargısal karar sonrasında hükümet harcırah konusunda eski uygulamalara dönmiş ve yeniden harcırah verilmeye başlanmıştır. Harcırahlarını alamayanlara da ödeme yapılmıştı.

GEÇİCİ GÖREVDE HARCIRAH VERİLMEMESİ 2002 UYGULAMASIDIR, KALKMIŞTIR

Ancak, geçici görev harcırahları konusunda, eskiden gelen kötü bir alışkanlık mevzuat dayanağı olmamasına rağmen hala uygulanmamaktadır. 2002 ve 2003 yılı bütçe kanunlarında yapılan düzenlemede, kendi isteği ile geçici olarak görevlendirilenlere geçici görev harcırahının verilmeyeceği hükme bağlanmıştı. Ancak bu düzenleme dahi Anayasa Mahkemesince iptal edilmiştir. Bunun üzerine uygulamadan vazgeçilmiş ve geçici görev harcırahları verilmeye devam edilmiştir.

Ancak bazı kamu kurumları hala, kendi isteği ile bir yere geçici olarak görevlendirilere harcırah ödemesi yapmamaktadır. Harcırahlara ilişkin onay alırken "geçici görev yolluğu ve harcırah ödenmeksizin" gibi ifadelere yer vermektedirler.

GEÇİCİ GÖREVE DAİR HARCIRAH HÜKMÜ

Oysaki 6245 sayılı Harcırah Kanununun 14. maddesinde geçici görev harcırahları açık olarak düzenlenmiştir. Söz konusu hüküm şu şekildedir:

"Muvakkat vazife harcırahı (Yol masrafı ve yevmiye):
Madde 14 ? Aşağıda gösterilen memur ve hizmetlilere muvakkat vazife harcırahı olarak yol masrafı ile yevmiye verilir ve hamal (Cins ve adedi beyannamede gösterilmek suretiyle) bagaj ve ikametgah veya vazife mahalli ile istasyon, iskele veya durak arasındaki nakil vasıtası masrafları da ayrıca tediye olunur:
1. Birinci maddede yazılı kurumlara ait bir vazifenin ifası maksadiyle muvekkaten yurt içinde veya dışında başka bir yere gönderilenlere;
2. Yeni ve eski memuriyetlerine mütaallik bir meseleden dolayı bu kanuna tabi kurumlarca açılan bir dava sebebiyle sanık veya davalı olarak (İşten el çektirilmiş olsun veya olmasın) başka bir yere gönderilenlerden lehinde netice hasıl olanlara;
3. Memuriyet merkezlerinin bulunduğu mahal dışındaki bir vazifeye vekaleten gönderilenlere;
4. Fiilen oturduğu mahalden gayrı bir yere açıktan vekaleten gönderilenlere (yalnız gidiş ve dönüşleri için);
5. (Değişik: 12/1/1959 - 7187/1 md.) Muvakkat kaza salahiyeti ile gönderilenlere."

AÇIKLAMA

Yukarıdaki hükümün hala geçerli olduğu ve şuan geçici görev harcırahının verilmemesine imkan sağlayan bir kanuni düzenleme olmadığı göz önüne alındığında, kendi isteği ile geçici görevlendirilen personele harcırah verilmemesi yönündeki uygulamalar yanlıştır.

Bu tür durumlarla karşılaşan personelin, "geçici görev yolluğu ve harcırah ödenmeksizin" ifadeli onay alınmış veye kişi bu şekilde bir beyanda bulunmuş olsa da, geçici görev sonrasında harcırah verilmesi talebinde bulunması, verilmemesi halinde de 60 gün içinde idari yargıda dava açması gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber