Kamu-Sen: MEB borçlarına karşı öğretmen maaşlarını mı ipotek ettirdi?

Haber Giriş : 18 Ocak 2008 11:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Türkiye Kamu-Sen) Genel Sekreteri Ahmet Azizoğlu, IMF ve Dünya Bankası'nın verdiği finans desteği karşılığında memur maaş ve asgari ücreti belirler hale geldiğini söyleyerek, "Milli Eğitim Bakanlığı aldığı borçlara karşılık öğretmenlerin maaşını mı ipotek ettirdi?" sorusunu sordu.

Türkiye Kamu- Sen Genel Sekreteri Azizoğlu yaptığı yazılı açıklamada, son yıllarda Türkiye'nin borç yükünün giderek arttığına değinerek, "IMF ve Dünya Bankası destekli politikaların Türkiye'yi bir batağa sürüklediğini görmekteyiz" dedi. Azizoğlu, sıcak para ve yüksek faizle borçlanmaya dayalı politikalar nedeniyle, IMF ve Dünya Bankası'nın verdiği finansman desteğine karşılık çıkarılacak kanunları, memur maaşlarını ve asgari ücreti belirlemeye başladığını söyledi. Dünya Bankası'nın verdiği direktiflerle kamuda yeniden yapılanma, sosyal güvenlik gibi konularda kanunlar çıkarıldığını ifade eden Azizoğlu, "Daha önce emekli maaşlarının, memur başlarının ve asgari ücretlerin yüksek olduğunu belirten Dünya Bankası şimdi de öğretmen maaşlarının yüksek olduğunu ve azaltılması gerektiğini iddia etmektedir" dedi. Dünya Bankası'nın birkaç projeye sağladığı finansman desteği sonrasında öğretmenlerin başarısız olduğu yönünde iddialarda da bulunduğunu ifade eden Azizoğlu. Milli Eğitim Bakanlığı'nın söz konusu projeleri açıklamasını istedi.

-"MAAŞLARI KİM NEYE GÖRE BELİRLİYOR?"-

Azizoğlu, Dünya Bankası Türkiye'de öğretmen maaşlarının yüksek olduğu yönündeki iddialarının Avrupa'da Ücretler 2006 raporunda tamamen yalanlandığını söyleyerek, "Rapora göre Danimarkalı çalışanlar ülkemizdekilerden 10 kat fazla kazanmaktadır. Aynı şekilde Norveç'teki 7,8, İsviçre'deki 7,6, Almanya'daki 6,3 ve İngiltere'deki çalışanlar 4,8 kat fazla kazanırken, hala ülkemizdeki maaşların yüksek olduğunu düşünmekte midirler?" dedi. Azizoğlu, Türkiye'de ücretlerin neye ve kime göre belirlendiğini merak ettiklerini ifade ederken, Dünya Bankası'nın Türk insanına kölelik, açlık, yoksulluk ve sefaleti mi gön gördüğü yolunda bir soru sordu. MEB'in borçlarına karşı öğretmen maaşlarını ipotek ettirip ettirmediğini soran Azizoğlu, "Yoksa Türkiye, gırtlağımızı geçmiş borçları ile müstemleke ülkesi haline mi getirilmiştir" dedi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber