Ulusalcı olarak tanınan 100'e yakın isim biraraya geldi

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 19 Ocak 2008 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bülent Erandaç'ın yazısı

Başkent Üniversitesi Rektörü Haberal'ın ismi siyaset için sık sık geçiyor. Patalya Oteli'nde, Kamran İnan'ın organize etti ği önemli bir toplantı yapıldı. Evsahibi Haberal'dı. Ulusalcı olarak tanınan 100'e yakın isim toplantıya katıldı. Toplantıda, yeni bir parti kurmak veya bir-birkaç parti yi canlandırmak planları tartışılmış.

Toplantı sonunda. Haberal'ın ismi lider olarak değerlendirilmiş. Seçimler sonrası birçok ilde yapılan toplantıları takip ettim. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Erzurum, Trabzon ve Gaziantep'te toplantılarda bulundum. Siyasi kesimlerin etkin ve ilgili isimleri, genelde Başbakan Erdoğan ile mücadeleye girecek, etkili olacak yeni bir isim üzerinde değerlendirme yaptılar.

Erdoğan ile kim başa çıkabilir? Partilerde böyle bir isim ortaya koyamıyorlar. Yeni isim aranıyor. Yerel seçimler yapılacak. Başbakan hedef veriyor. "Yüzde 60" diyor. Buna karşı duran lider dikkati çekmiyor.

Kimler?

Haberal'ın isminin öne çıkması tesadüf değildir. Demirel, Ecevit, Özal'ın siyasetini yakından takip ettim. Anadolu'da yeni isimler sıralanıyor. Genel seçimler 2011 Haziran'ında yapılacak. "Siyasi sistem böyle giderse, Erdoğan üçüncü kez seçimleri alacak" düşüncesi hakim. Yeni isimler sıral anırken, Erdoğan'la kafa kafaya mücadele edebilecek lider arandığını anlıyorsunuz.

Şu isimleri vererek, siyasi analiz yapabiliriz: Prof. Dr. Haberal, Rifat Hisarcıklıoğlu, Abdüllatif Şener, Mehmet Ali Bayar, Melih Gökçek, Numan Kurtulmuş, Menderes Türel, Kemal Derviş, Süheyl Batum...

Merkez neresi?

Haberal, 1991 seçimlerinde Demirel tarafından Rize adayı gösterildi. Karşısında Mesut Yılmaz vardı. ANAP 2 vekil çıkarttı, Haberal kaybetti. Seçilseydi Sağlık Bakanı yapılacaktı. Ankara'da Başkent Üniversitesi'ni adeta yarattı. En büyük desteği Başbakan Demirel'den aldı. Çiller sonrasında, DYP liderliği dile geldi. Potans iyel lider Rifat Hisarcıklıoğlu, 2009'da TOBB Başkanlığı'ndan ayrılacak. Yerel seçimler yapılacak, siyasette deprem etkisi olacak. Çiller sonrası DYP liderliği teklif edilmişti, Hisarcıklıoğlu hedefini sonraya bıraktı.

Şener, 2011 seçimlerinde potansiyel lider. Mehmet Ali Bayar, bekliyor. Yerel seçimler sonrası kapısı çok çalınacak. Melih Gökçek, belediye başkan adayı olmadığı takdirde, birikimini yüksek siyasette dener.

Numan Kurtulmuş, sessizce bekliyor. Kemal Derviş ve Süheyl Batum, CHP ve sosyal demokrat camia için potansiyel isimler. Derviş gelirse, 2011 seçimleri ilginç olabilir. Süheyl Hoca, İstanbul siyasi ve ilmi çevrelerince destekleniyor. "Deniz Baykal'ın prensi olabilir mi?" diye değerlendiriliyor. Baykal'ı yıkarak değil, Baykal'la anlaşarak yapılacak işin daha tutarlı olacağı vurgulanıyor.

Menderes Türel, Antalya'yı fark atarak kazanacak. Türel, AKP'nin yeni yıldızı olabilir. Çünkü Başbakan Erdoğan çok seviyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber