Sınav Yeniden Değerlendirildi, Şimdi Ne Olacak?

26.03.2005 Tarihinde yapılan Eğitim Kurumları Müdür Yardımcılığı Seçme Sınavındaki bazı sorulara yapılan itirazlara yönelik olarak Ankara 9. İdare Mahkemesi ve Ankara 4. İdare Mahkemesi bazı soruların iptaline karar vermiştir. Bu kararlara uygun olarak A kitapçığının 14, 22, 35, 38, 55, 74, 82 ve 85. soruları ile B kitapçığının 7, 21, 34, 48, 61, 66, 69 ve 77. soruları iptal edilip yeniden değerlendirme yapılmıştır. Fakat bu değerlendirme yeni sorunları gündeme getirecektir. Değerlendirme için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Ocak 2008 15:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

http://www.memurlar.net/haber/99065/ haberimizde CHP Yalova Milletvekili Muharrem İNCE'nin verdiği 15.01.2008 tarihli soru önergesini haberleştirmiştik. Soru önergesinin 11?12 ve 13. sorularında 2005 sınavı gündeme taşınmıştı. Konuya dair sorular şu şekildeydi...

?11- 2005 yılında yapılan sınavda bazı soruların yanlış olduğu ve Danıştay tarafından İptal edildiği doğru mudur?

12- Doğru ise bu sınav sonuçlarında kazananların puanlarının yeniden hesaplanması yönünde bir çalışmanız bulunmakta mıdır?

13- 2005 Sınavının iptali yönünde Danıştay tarafından verilen mahkeme kararı Bakanlığınızca uygulanmış mıdır? Uygulanmışsa nasıl bir uygulama yapılmıştır??

Ve bakanlık yukarıdaki soru önergesinin sitemizde yayınlanmasından 2 gün sonra 26.03.2005 Tarihli Eğitim Kurumları Müdür Yardımcılığı Seçme Sınavı, Yeniden Değerlendirilen Sınav Sonuç Bilgilerini açıkladı.

Hâlbuki 26.03.2005 Tarihli Müdür Yardımcılığı Sınavı Sorularının Bazılarının İptali İle İlgili Ankara 4. İdare mahkemesinin 2005/921 esas no 07.08.2006 tarihli kararındaki hükümleri ve 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun

?Kararların sonuçları

Madde 28

1. (Değişik: 10.6.1994 ? 4001/13 md.) Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idare, gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecburdur. Bu süre hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemez. Ancak, haciz veya ihtiyati haciz uygulamaları ile ilgili davalarda verilen kararlar hakkında bu kararların kesinleşmesinden sonra idarece işlem tesis edilir.

2. (Değişik: 10.6.1994 ? 4001/13 md.) Tam yargı davaları hakkındaki kararlardan belli bir miktarı içerenler genel hükümler dairesinde infaz ve icra olunur.

3. Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemeleri kararlarına göre işlem tesis edilmeyen veya eylemde bulunulmayan hallerde idare aleyhine Danıştay ve ilgili idari mahkemede maddi ve manevi tazminat davası açılabilir.

4. Mahkeme kararlarının otuz[ gün içinde kamu görevlilerince kasten yerine getirilmemesi halinde ilgili, idare aleyhine dava açabileceği gibi, kararı yerine getirmeyen kamu görevlisi aleyhine de tazminat davası açılabilir.

5. Vergi uyuşmazlıklarına ilişkin mahkeme kararlarının idareye tebliğinden sonra bu kararlara göre tespit edilecek vergi, resim, harçlar ve benzeri mali yükümler ile zam ve cezaların miktarı ilgili idarece mükellefe bildirilir.

6. Tazminat ve vergi davalarında kararın idareye tebliğinden itibaren infazın gecikmesi sebebiyle idarece kanuni gecikme faizi ödenir.?

hükümleri gereğince Ankara 4. İdare mahkemesinin 2005/921 esas no 07.08.2006 tarihli kararının bakanlığa tebliğinden itibaren 30 gün içinde yeni sonuçların ilan edilmesi gerekmekteydi. Fakat sonuçlar yaklaşık olarak 17 ay sonra düzeltilmiştir.

Yetkililer tarafından burada ilgili kanunun yukarıdaki 28. maddesi ihlal edilmiştir.

Bu durumdan etkilenen kişiler; 28. maddenin ilgili hükümleri gereğince maddi ve manevi tazminat davası açılabilir.

Yukarıdaki mahkeme kararı gereğince; Hem yanlış oldukları saptanan soruları içeren sınavın, hem de bu yanlış sorular esas alınarak yapılan değerlendirme ve işlemlerinin yürütmesinin durdurulmuş olması; eğitim kurumlarının müdür yardımcılıklarına (sınav sonuçları da göz önünde bulundurularak) yapılan tüm atamaların hukuka açıkça aykırı sayılması ve geri alınması istemiyle dava açılmasının yolunu açmıştır.

26.03.2005 Tarihinde yapılan Eğitim Kurumları Müdür Yardımcılığı Seçme Sınavında;

1-Başarılı görülerek ataması yapılan bir kişinin yeni açıklanan sonuçlara göre Başarısız olması durumunda, görevden alınması sonucunu doğuracaktır.

2-Başarısız görünen ve yeni açıklanan sonuçlara göre Başarılı görünen kişinin maddi ve manevi tazminat davaları, atanma isteği ile dava açması ve atananların iptali isteğiyle dava açması sonucunu doğuracaktır.

Eğitim Kurumları Müdür Yardımcılığı Seçme Sınavı sonuçları; sonuçların açıklandığı tarihten itibaren 2 yıl geçerli olmaktadır. Fakat hem sınav sonuçlarının iptal edilerek yeniden değerlendirme yapılması, Danıştay'ın iki defa yapılan atamaları iptal etmesi sınavı kazananlara sınav sonucunu kullanma hakkının verilmemesi nedenlerinden ötürü sınavı kazananların sınav sonuçlarının 2 yıl geçerli olması koşulu hukuken geçersiz bir uygulama olacaktır.

Burada bakanlık uyguladığı politikadan vazgeçerek yeni yönetmelikle sınavı kazanan kişiler atanmadan yeni atamalara izin vermemelidir.

Bu sırada sınava alınmayan daha önce idarecilik yapanlar ile müdür yetkili çalışanların haklarını da dikkate almalıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber