MEB Personel Genel Müdürü Remzi Kaya'ya önemli suçlamalar

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Ocak 2008 00:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA

Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Hüseyin Çelik tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim. 21.01.2008

Muharrem İNCE
Yalova Milletvekili

1. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. İrfan ERDOĞAN imzasıyla 18.10.2007 tarih ve 9360 sayılı yazı ile Personel Genel Müdürlüğüne bir liste gönderilerek Kurumda hizmetine ihtiyaç duyulan branşlardaki öğretmenlerin isimleri söz konusu Genel Müdürlüğe bildirilmiş ve bu kişilerin görevlendirilmesi için Bakanlıktan onay istenmiştir. Bakanlık, 19.11.2007 tarih ve 73032 Sayılı yazısı ile Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığında geçici görevle çalışmak üzere 36 öğretmeni görevlendirmiştir. Ancak bu 36 öğretmen içinde, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca gönderilen 27 kişilik listeden sadece 3 öğretmenin ismi yer almaktadır. Diğer 33 kişiyi Personel Genel Müdürlüğünün, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığından habersiz bir şekilde kendisi belirleyerek Kitap İnceleme Komisyonlarında görevlendirdiği anlaşılmaktadır:
a- Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığından gönderilen 27 kişilik listeden 24 kişinin ismi niçin ve neye göre çıkarılmıştır? Listeden isimleri çıkarılan öğretmenler kimlerdir ve bu kişilerin üye olduğu sendika hangisidir?
b- Personel Genel Müdürlüğü, kendi hazırladığı 33 kişilik listedeki isimleri hangi kriterlere göre belirlemiştir?
c- Eğitim Bir Sen sendikasına üye olmak bu kriterlerden biri midir?
19.11.2007 tarihinde görevlendirilen öğretmenlerin üye oldukları sendika hangisidir?
d- Bu görevlendirilen 33 kişinin bir kısmının daha önceden Talim ve Terbiye'de çalıştığı, ancak yayınevleriyle çıkar ilişkileri ve haklarındaki şaibeler nedeniyle görevlendirmelerine son verildiği doğru mudur?
e-Personel Genel Müdürlüğü, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından gönderilen listeyi neden delik deşik etmektedir? Talim ve Terbiye gibi önemli bir kuruma, kendi bünyesinde çalışacak personeli belirleme hakkı neden çok görülmektedir?
f-Sizin ve Personel Genel Müdürü Remzi Kaya'nın, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının iç işlerine bu denli müdahale etmesinin temelinde, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığını yürütmekte olan Prof. Dr. İrfan ERDOĞAN'a güven duyulmaması mı bulunmaktadır? Eğer böyle bir güvensizlik söz konusuysa bunun nedeni nedir?

2. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığında geçici görevlendirmeyle çalışan Kimya öğretmeni Bergüzar COŞKUNER ve Matematik öğretmeni Erhan KARAKUYU 18.07.2007'de onayları iptal edilerek Kurumdan gönderilmiş, ancak Bakanın ve Personel Genel Müdürünün imzasıyla yaklaşık bir ay sonra yeniden Talim Terbiye'de görevlendirilmişlerdir. Aradan bir ay bile geçmeden yine Sizin ve Personel Genel Müdürünün imzası ile aynı kişilerin onayı iptal edilmiştir. Sosyal bilgiler öğretmeni Metin TÜRKMENOĞLU, Matematik öğretmeni Erhan KARAKUYU ve sınıf öğretmeni Aylin ÖZTÜRK'ün kurumdaki görevlendirmesi 08.01.2008 tarih ve 1614 sayılı olurunuzla bir yıl uzatılmıştır. Ancak birkaç gün aradan sonra, 11. 01.2008 tarihli Remzi Kaya imzalı yazı ile aynı kişilerin görevlendirmesi iptal edilmiştir.
a- Bu tür çelişkili uygulamalar devlet ciddiyeti ile ne derecede bağdaşmaktadır? Bakanlık, ihtiyacı bulunduğu gerekçesiyle bir yıl süre ile görevlendirdiği bir öğretmeni, bir hafta sonra niçin onayını iptal ederek okuluna göndermektedir?
b- Üstelik bu görevlendirmeyi hem yaparken, hem de iptal ederken personelin çalıştığı kurum olan Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığına neden sorma gereği duyulmamıştır?

3. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, 19.12. 2007 tarih ve 11084 sayılı yazı ile Kurumda hizmetine ihtiyaç duyulmadığından onayları iptal edilmesi gereken ve geçici görevle çalışan 17 öğretmenin isimlerini tespit ederek Personel Genel Müdürlüğüne göndermiştir. Ancak Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından gönderilen bu liste, Personel Genel Müdürlüğünce Başkanlıktan habersiz bir şekilde değiştirilmiş, listede yer alan kişilerden Adem Tıraş, Esat Akbal, Kadriye Pektaş, Mehmet Ergenoğlu, Mustafa Atılgan ve Tülay Macit'in isimleri, çıkarılarak onayları bir yıl uzatılacak olan öğretmenlerin listesine eklenmiştir. Personel Genel Müdürlüğü, bununla da kalmamış Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı istemediği hâlde 16 kişinin görevlendirmesinide yine Başkanlığa bildirmeden iptal etmiştir. Bu 16 kişi; Efsun Yılmaz Uğur, Mehtap Bayram, Murat Kaya, Oktay Bağcı, Pınar Topkaya, Tuncay Baran Zuhal Turan, Sevda Yıldız Kaplan, Ünal Başdoğan, Canan Aktaş, Dilek Dökmedepe, Gülümser Ovayurt, Gökçe Babaoğlu, Belgüzar Çoşkuner, Mahmut Önal, Rukiye Ünver'dir.
a- Personel Genel Müdürlüğü, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığından bu yönde bir talep olmadığı hâlde Başkanlığa haber bile vermeye gerek görmeden neden 16 kişinin onayını iptal etmiş ve görevlendirilmesinin iptali istenen 6 kişinin onay süresini bir yıl uzatmıştır?
b- Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığında öğretmen görevlendirilirken izlenecek yöntem, ilgili Yönetmeliklerde açıkça belirlendiği hâlde yönetmelik hükümleri Personel Genel Müdürlüğünce neden dikkate alınmamaktadır? Personel Genel Müdürlüğünün, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığında çalışan personelle ilgili Başkanlığa rağmen yaptığı tasarruflar, devlet geleneklerimizle, bürokratik teamüllerle ve nezaketle ne ölçüde bağdaşmaktadır?

4. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığında hangi branşta kaç öğretmene ihtiyaç bulunduğu, burada çalışan personelin nitelikleri, performansı ile özel durumları konusunda doğal olarak, doğru ve sağlıklı bilgiye Başkanlık sahiptir. Örneğin; sınıf öğretmeni Tuncay BARAN, böbrek hastalığından kaynaklanan sağlık sorunu nedeniyle okullarda çalışamayan, bundan dolayı da Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığında görevlendirilen, alanında uzman ve çalışkan bir personel iken Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının bu yönde bir talebi olmamasına rağmen Personel Genel Müdürlüğünce görevlendirilmesi iptal edilmiştir. Aynı şekilde matematik öğretmeni Gökçe BABAOĞLU, kanser hastası olduğu için tedavi görebilmesi amacıyla Nallıhan'daki çalıştığı okulundan Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığına görevlendirilmiştir. Alanında uzman ve çalışkan bir personel olan bu kişi de Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının aksi yöndeki isteğine rağmen görevlendirilmesi iptal edilerek tekrar okuluna gönderilmiştir. Coğrafya öğretmeni Mehtap BAYRAM, devletin coğrafya kitaplarının yazılmasında ve düzeltilmesinde çalışmış başarılı bir öğretmen iken Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının bu yönde bir talebi olmamasına rağmen Personel Genel Müdürlüğünce görevlendirilmesi iptal edilmiştir. Bu kişinin daha önce, kitaplarda ve programlarda eksik olan Atatürkçülük konularının belirlenip bu eksikliklerin giderilmesi amacıyla oluşturulan Atatürkçülük komisyonunda görev aldığı ve eşi üst düzey bir asker olduğu için Talim Terbiye'deki tarikatçılar ve cemaatçiler tarafından hedef alındığı ve kurumdan uzaklaştırıldığı iddia edilmektedir. Tarih öğretmeni Ünal BAŞDOĞAN, kadrosu İşitme Engelliler Okulunda bulunan, ancak okulunda hiç dersi olmadığı için Talim Terbiye'de görevlendirilen, başarılı ve kendisine ihtiyaç duyulan bir personel iken yine aynı şekilde okuluna gönderilmiştir. Personel Genel Müdürlüğünün Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığında, Başkanlığa rağmen yaptığı bu gibi tasarruflar yukarıdaki örneklerde de görüldüğü gibi hem birçok kişinin mağduriyetine, hem de devletin zarara uğratılmasına neden olmaktadır.
a-Bakanlık ve Personel Genel Müdürlüğü, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığındaki personelle bu kadar yakından ilgilenirken kadrolaşma amacı mı gütmektedir?

b- Talim Terbiye'den gelen her listeyi delik deşik ederek, değiştirerek eğitim sistemimiz açısından yaşamsal öneme sahip bu kurumu kendi yandaşlarıyla doldurmaya mı çalışmaktadır?

c- Talim Terbiye Kurulu gibi güzide bir cumhuriyet kurumu, kendini yönetebilecek, çalıştığı personeli belirleyebilecek yeterliliğe sahip değil midir?

d- Personel Genel Müdürlüğü, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı gibi Millî Eğitimin beyni sayılan ve özerk bir yapıya sahip olması gereken önemli bir kurumun iç işlerine neden bu kadar müdahale etmektedir?

e- Bu müdahalelerde, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığında büyük paraların döndüğü kitap inceleme işinin yapılmasının rolü var mıdır?

f- Bazı Bakanlık personelinin, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı kitap İnceleme komisyonlarında etkin olmak istediği doğru mudur?

g- Bu kişilerin, görevlendirdikleri öğretmenler aracılığıyla kitap İnceleme komisyonlarında etkinlik sağlamak istedikleri, ders kitaplarının geçirilmesi karşılığında bazı yayınevlerinden büyük miktarlarda para aldıkları iddiaları doğru mudur?

h- Personel Genel Müdürü Remzi KAYA'nın bu görevlendirmelerde başrol oynadığı, görevlendirdiği personel aracılığıyla ders kitaplarının kabulü sürecine müdahil olarak yayınevlerinden maddi çıkar elde ettiği yönündeki iddialar doğru mudur?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber