Son Anketten Çok Çarpıcı Sonuçlar Çıktı

Son anket Amerikalılardan...

  1. ABD merkezli Bloomberg, yaptırdığı anketten, AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlık seçimlerini önde götürmesine rağmen sonuçların çok yakın olduğu ve muhalefetin zafer kazanma ihtimalinin bulunduğu sonucuna vardı. Haberde Foresight Danışmanlık'ın 7-11 Haziran arası 500 kişiyle yaptığı ankete yer verildi. 'Türkiye'de türünün tek örneği' diye nitelenen anketin, çeşitli demografik ve sosyo-ekonomik özellikleri barındıran, Türkiye’deki son üç seçimin sonuçlarıyla uyumlu oy vermiş bir bölgede gerçekleştirildiği, bu yöntemin Türkiye’de ilk kez denendiği aktarıldı. Örnekleme sayısı tipik anketlerden düşük olduğu için de hata payı yüzde 3.5 olarak belirlendi.

    ABD merkezli Bloomberg, yaptırdığı anketten, AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlık seçimlerini önde götürmesine rağmen sonuçların çok yakın olduğu ve muhalefetin zafer kazanma ihtimalinin bulunduğu sonucuna vardı. Haberde Foresight Danışmanlık'ın 7-11 Haziran arası 500 kişiyle yaptığı ankete yer verildi. 'Türkiye'de türünün tek örneği' diye nitelenen anketin, çeşitli demografik ve sosyo-ekonomik özellikleri barındıran, Türkiye’deki son üç seçimin sonuçlarıyla uyumlu oy vermiş bir bölgede gerçekleştirildiği, bu yöntemin Türkiye’de ilk kez denendiği aktarıldı. Örnekleme sayısı tipik anketlerden düşük olduğu için de hata payı yüzde 3.5 olarak belirlendi.

  2. Buna göre önceki seçimlere kıyasla daha zorlu bir mücadeleyle karşı karşıya olduğu belirtilen Erdoğan, 24 Haziran'da yüzde 50.8 oyla başkanlığı ilk turdan kazanabilir, yanı sıra AK Parti'yle meclis çoğunluğunu da elde edebilir. Ancak ankete göre tek kesin olay şey, çok geniş bir yelpazede her türlü ihtimalin olanaklı olduğu ve seçimin birbirine çok yakın geçeceği. Haberde geçmiş seçimlerde muhafazakarların, serbest piyasacı liberallerin ve Kürtlerin desteğiyle iktidarı kazanan Erdoğan ile AK Parti'nin tek başına kazanamayacağı, bu kez başarının kendilerini milliyetçi diye niteleyen seçmenlerin kime/hangi partiye oy atacağına bağlı olduğu değerlendirmesi yapıldı.

    Buna göre önceki seçimlere kıyasla daha zorlu bir mücadeleyle karşı karşıya olduğu belirtilen Erdoğan, 24 Haziran'da yüzde 50.8 oyla başkanlığı ilk turdan kazanabilir, yanı sıra AK Parti'yle meclis çoğunluğunu da elde edebilir. Ancak ankete göre tek kesin olay şey, çok geniş bir yelpazede her türlü ihtimalin olanaklı olduğu ve seçimin birbirine çok yakın geçeceği. Haberde geçmiş seçimlerde muhafazakarların, serbest piyasacı liberallerin ve Kürtlerin desteğiyle iktidarı kazanan Erdoğan ile AK Parti'nin tek başına kazanamayacağı, bu kez başarının kendilerini milliyetçi diye niteleyen seçmenlerin kime/hangi partiye oy atacağına bağlı olduğu değerlendirmesi yapıldı.

  3. 'AKŞENER VE KARAMOLLAOĞLU HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRAYABİLİR': Anketin 24 Haziran'da cumhurbaşkanı adaylarının oy oranıyla ilgili öngörüsü şöyle:<p>    * AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Yüzde 50.8<p>    * CHP'nin Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce: Yüzde 30.1<p>    * HDP'nin Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş: Yüzde 10.5<p>    * İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener: Yüzde 8<p>    * Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu: Yüzde 0.4

    'AKŞENER VE KARAMOLLAOĞLU HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRAYABİLİR': Anketin 24 Haziran'da cumhurbaşkanı adaylarının oy oranıyla ilgili öngörüsü şöyle:

    * AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Yüzde 50.8

    * CHP'nin Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce: Yüzde 30.1

    * HDP'nin Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş: Yüzde 10.5

    * İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener: Yüzde 8

    * Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu: Yüzde 0.4

  4. '2. TURA GİDİLİRSE ERDOĞAN AÇIK ARA KAZANIR': <p>  Haberde ankete göre başkanlık seçiminin ikinci tura gitmesi halinde Erdoğan'ın arayı açacağı aktarıldı. Bu durumda, Erdoğan&#8217;a destek yüzde 47.4, İnce&#8217;ye yüzde 40.1; 2. turda oy vermeyeceğini söyleyenlerin oranı yüzde 5 olarak saptandı. 2. tura Akşener&#8217;in kalması durumunda ise Erdoğan&#8217;a destek yüzde 48, Akşener&#8217;e 35.7; oy vermeyeceğini söyleyenlerin oranı 8.8 olarak saptandı.

    '2. TURA GİDİLİRSE ERDOĞAN AÇIK ARA KAZANIR':

    Haberde ankete göre başkanlık seçiminin ikinci tura gitmesi halinde Erdoğan'ın arayı açacağı aktarıldı. Bu durumda, Erdoğan’a destek yüzde 47.4, İnce’ye yüzde 40.1; 2. turda oy vermeyeceğini söyleyenlerin oranı yüzde 5 olarak saptandı. 2. tura Akşener’in kalması durumunda ise Erdoğan’a destek yüzde 48, Akşener’e 35.7; oy vermeyeceğini söyleyenlerin oranı 8.8 olarak saptandı.

  5. 'HDP YÜZDE 10'UN ÜZERİNDE, İYİ PARTİ VE MHP ALTINDA': Ancak milletvekilliği seçiminde durumun çok daha karmaşık olduğu vurgulandı. En dikkat çeken yan da HDP'nin yüzde 10 barajını rahatlıkla aşacağı öngörüsü.

    'HDP YÜZDE 10'UN ÜZERİNDE, İYİ PARTİ VE MHP ALTINDA': Ancak milletvekilliği seçiminde durumun çok daha karmaşık olduğu vurgulandı. En dikkat çeken yan da HDP'nin yüzde 10 barajını rahatlıkla aşacağı öngörüsü.

  6. AK Parti: Yüzde 46, CHP: 27.5, HDP: Yüzde 11.7, İYİ Parti: Yüzde 9 (CHP ile Millet İttifakı sayesinde meclise girecek.), MHP: Yüzde 4.5 (Ancak AK Parti ile Cumhur İttifakı sayesinde meclise girecek.)

    AK Parti: Yüzde 46, CHP: 27.5, HDP: Yüzde 11.7, İYİ Parti: Yüzde 9 (CHP ile Millet İttifakı sayesinde meclise girecek.), MHP: Yüzde 4.5 (Ancak AK Parti ile Cumhur İttifakı sayesinde meclise girecek.)

  7. Buna göre Erdoğan da İnce de kendi partilerinden daha popüler.

    Buna göre Erdoğan da İnce de kendi partilerinden daha popüler.

  8. ABD menşeli Bloomberg anketi gibi ünlü anketçi Adil Gür de birinci turda Erdoğan'ın kazanacağını iddia etmişti. Adil Gür anket bunu söyleyince 'yalaka' diyerek ağır eleştirilere uğramıştı. Dün akşam son anket sonuçlarını canlı yayında açıklayan Adil Gür, "1. turda mı bitecek 2. turda mı. Ben 1 aydır hep söylüyorum, araştırmalar 1. turda biteceğini gösteriyor" dedi.

    ABD menşeli Bloomberg anketi gibi ünlü anketçi Adil Gür de birinci turda Erdoğan'ın kazanacağını iddia etmişti. Adil Gür anket bunu söyleyince 'yalaka' diyerek ağır eleştirilere uğramıştı. Dün akşam son anket sonuçlarını canlı yayında açıklayan Adil Gür, "1. turda mı bitecek 2. turda mı. Ben 1 aydır hep söylüyorum, araştırmalar 1. turda biteceğini gösteriyor" dedi.

  9. 24 Haziran seçim anketlerinin sonuncusu Remres araştırma şirketinden geldi. Remres anketine göre seçimler ilk turda bitmeyecek gibi görünüyor. Remres'in 28 ilde yaptığı anket 4482 ile yapıldı. 28 Mayıs - 3 Haziran arasında yapılan anket sonuçlarına göre AK Parti yüzde 33.5 oranında oy alırken CHP yüzdre 19.7'de... İyi Parti barajı geçiyor ancak HDP'nin durumu şüpheli;

    24 Haziran seçim anketlerinin sonuncusu Remres araştırma şirketinden geldi. Remres anketine göre seçimler ilk turda bitmeyecek gibi görünüyor. Remres'in 28 ilde yaptığı anket 4482 ile yapıldı. 28 Mayıs - 3 Haziran arasında yapılan anket sonuçlarına göre AK Parti yüzde 33.5 oranında oy alırken CHP yüzdre 19.7'de... İyi Parti barajı geçiyor ancak HDP'nin durumu şüpheli;

  10. KARARSIZ OYLAR DAĞITILINCA : Kararsız oylar dağıtıldığında da cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turda sonuçlanmayacağı kanısı ortaya çıkıyor. Erdoğan yüzde 41.7 oy alırken, İnce yüzde 26.1, Akşener yüzde 16.7, Demirtaş yüzde 11.4, Temel Karamollaoğlu yüzde 3.9, Doğu Perinçek ise 0.2 oy alıyor.

    KARARSIZ OYLAR DAĞITILINCA : Kararsız oylar dağıtıldığında da cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turda sonuçlanmayacağı kanısı ortaya çıkıyor. Erdoğan yüzde 41.7 oy alırken, İnce yüzde 26.1, Akşener yüzde 16.7, Demirtaş yüzde 11.4, Temel Karamollaoğlu yüzde 3.9, Doğu Perinçek ise 0.2 oy alıyor.

  11. METROPOLL ANKETİ SONUÇLARI : Metropoll Araştırma'nın anketine göre cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oy oranı yüzde 46 gözükürken, CHP'nin adayı Muharrem İnce'nin oy oranı ise yüzde 20 çıktı. Metropoll, bu sonuçlarla 8 Temmuz'da yapılacak olan cumhurbaşkanlığı ikinci turuna Erdoğan ve İnce'nin kalacağını savundu... Metropoll anketi sonuçlarına göre Meral Akşener 24 haziran seçiminde yüzde 11.2 oranında oy alabilecek.

    METROPOLL ANKETİ SONUÇLARI : Metropoll Araştırma'nın anketine göre cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oy oranı yüzde 46 gözükürken, CHP'nin adayı Muharrem İnce'nin oy oranı ise yüzde 20 çıktı. Metropoll, bu sonuçlarla 8 Temmuz'da yapılacak olan cumhurbaşkanlığı ikinci turuna Erdoğan ve İnce'nin kalacağını savundu... Metropoll anketi sonuçlarına göre Meral Akşener 24 haziran seçiminde yüzde 11.2 oranında oy alabilecek.

  12. KONSENSUS ANKETİ SONUÇLARI : Referandum sonucunu hatasız tahmin eden Konsensus, 24 Haziran seçimlerine ilişkin 1-28 Mayıs tarihlerinde 42 ilde 2 bin kişi ile görüşerek, seçmenin eğilimini ölçtü.

    KONSENSUS ANKETİ SONUÇLARI : Referandum sonucunu hatasız tahmin eden Konsensus, 24 Haziran seçimlerine ilişkin 1-28 Mayıs tarihlerinde 42 ilde 2 bin kişi ile görüşerek, seçmenin eğilimini ölçtü.

  13. İTTİFAK OYLARI NE KADAR : Anket çalışmasında HDP'nin yüzde 10'luk barajı geçemeyeceğinin tahmin edilmesi dikkat çekti. Konsensus'un araştırmasında; Cumhur İttifakı'nın yüzde 50,4, Millet İttifakı'nın yüzde 39,7 ve HDP'nin yüzde 9,6 oy alacağı tahmin edildi. Partiler bazında oy oranları ise şöyle : Ak Parti yüzde 43,8, CHP 27,4, İYİ Parti yüzde 11,2, HDP yüzde 9,7 ve MHP yüzde 7,4."

    İTTİFAK OYLARI NE KADAR : Anket çalışmasında HDP'nin yüzde 10'luk barajı geçemeyeceğinin tahmin edilmesi dikkat çekti. Konsensus'un araştırmasında; Cumhur İttifakı'nın yüzde 50,4, Millet İttifakı'nın yüzde 39,7 ve HDP'nin yüzde 9,6 oy alacağı tahmin edildi. Partiler bazında oy oranları ise şöyle : Ak Parti yüzde 43,8, CHP 27,4, İYİ Parti yüzde 11,2, HDP yüzde 9,7 ve MHP yüzde 7,4."

  14. CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ ANKET SONUÇLARI : Konsensus anketine göre Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise Tayyip Erdoğan'ın yüzde 47,9, Muharrem İnce'nin yüzde 26,8, Meral Akşener'in yüzde 14,8, Selahattin Demirtaş'ın yüzde 9,7, Temel Karamollaoğlu'nun yüzde 0,7, Doğu Perinçek'in ise 0,1 oy alacak.

    CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ ANKET SONUÇLARI : Konsensus anketine göre Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise Tayyip Erdoğan'ın yüzde 47,9, Muharrem İnce'nin yüzde 26,8, Meral Akşener'in yüzde 14,8, Selahattin Demirtaş'ın yüzde 9,7, Temel Karamollaoğlu'nun yüzde 0,7, Doğu Perinçek'in ise 0,1 oy alacak.

  15. SONAR ANKET SONUÇLARI : Anketin ilk sorusu "Cumhurbaşkanlığı Seçimleri bugün yapılsa aşağıda sayacağım isimlerden hangisine oy verirsiniz?" oldu. Kararsızlar orantısal olarak dağıtıldıktan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzde 48,30, Muharrem İnce'nin yüzde 31,40, Meral Akşener'in yüzde 9,50, Selahattin Demirtaş'ın yüzde 8,20, Temel Karamollaoğlu'nun yüzde 2,10 ve Doğu Perinçek'in yüzde 0,50 oy oranına ulaştığı görüldü.

    SONAR ANKET SONUÇLARI : Anketin ilk sorusu "Cumhurbaşkanlığı Seçimleri bugün yapılsa aşağıda sayacağım isimlerden hangisine oy verirsiniz?" oldu. Kararsızlar orantısal olarak dağıtıldıktan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzde 48,30, Muharrem İnce'nin yüzde 31,40, Meral Akşener'in yüzde 9,50, Selahattin Demirtaş'ın yüzde 8,20, Temel Karamollaoğlu'nun yüzde 2,10 ve Doğu Perinçek'in yüzde 0,50 oy oranına ulaştığı görüldü.

  16. ERDOĞAN İKİNCİ TURU ALACAK: SONAR'ın anketinde ortaya çıkan sonuçlara göre Cumhurbaşkanlığı yarışı ikinci tura kalacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem İnce karşısında bu yarışı yüzde 53,7 ile kazancak. Muharrem İnce ise son iki haftada tam 10 puan yükseltti. Bu rakam CHP'nin 41 yıl önce yani 1977'de Ecevit'ten sonra aldığı en yüksek puan olacak

    ERDOĞAN İKİNCİ TURU ALACAK: SONAR'ın anketinde ortaya çıkan sonuçlara göre Cumhurbaşkanlığı yarışı ikinci tura kalacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem İnce karşısında bu yarışı yüzde 53,7 ile kazancak. Muharrem İnce ise son iki haftada tam 10 puan yükseltti. Bu rakam CHP'nin 41 yıl önce yani 1977'de Ecevit'ten sonra aldığı en yüksek puan olacak

  17. İTTİFAK OYLARI : SONAR, Cumhurbaşkanlığı seçiminin yanı sıra halka "24 Haziran 2018 tarihinde yapılacak olan genel seçimlerde oyunuzu hangi partiye vermeyi düşünüyorsunuz?" sorusunu da yöneltti. Son rakamlara göre Cumhur İttifakı, Meclis'in yarısını kazanıyor.

    İTTİFAK OYLARI : SONAR, Cumhurbaşkanlığı seçiminin yanı sıra halka "24 Haziran 2018 tarihinde yapılacak olan genel seçimlerde oyunuzu hangi partiye vermeyi düşünüyorsunuz?" sorusunu da yöneltti. Son rakamlara göre Cumhur İttifakı, Meclis'in yarısını kazanıyor.

  18. ORC SEÇİM ANKETİ SONUÇLARI : ORC 24 haziran seçim anketine katılanların yüzde 53.4'ü Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki adayının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu söyledi. Ankete göre CHP&#8217;nin adayı Muharrem İnce yüzde 23,8, İYİ Parti'nin adayı Meral Akşener&#8217;e ise yüzde 11.5&#8217;te kaldı.

    ORC SEÇİM ANKETİ SONUÇLARI : ORC 24 haziran seçim anketine katılanların yüzde 53.4'ü Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki adayının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu söyledi. Ankete göre CHP’nin adayı Muharrem İnce yüzde 23,8, İYİ Parti'nin adayı Meral Akşener’e ise yüzde 11.5’te kaldı.

  19. Ankete katılanların yüzde 52.8&#8217;i Cumhur İttifakı'na, yüzde 35.6&#8217;sı Millet İttifakı'na oy verirken HDP&#8217;ye oy verenler yüzde 10.9 diğer partilere oy verenler ise yüzde 0.7&#8217;de kaldı. ORC Araştırma şirketi, 16 Nisan referandumlarından 3 gün önce açıkladığı ankette anayasa değişikliğine yüzde 59.4 'evet' çıkacağını açıklamıştı.

    Ankete katılanların yüzde 52.8’i Cumhur İttifakı'na, yüzde 35.6’sı Millet İttifakı'na oy verirken HDP’ye oy verenler yüzde 10.9 diğer partilere oy verenler ise yüzde 0.7’de kaldı. ORC Araştırma şirketi, 16 Nisan referandumlarından 3 gün önce açıkladığı ankette anayasa değişikliğine yüzde 59.4 'evet' çıkacağını açıklamıştı.

  20. ARGETUS ANKETİ SONUÇLARI : Araştırma 22-31 Mayıs&#8217;ta 34 ilde 3 bin 360 kişi ile gerçekleştirildi. Argetus&#8217;un araştırmasına göre, oyların yüzde 50,1&#8217;ni alan, Recep Tayyip Erdoğan&#8217;ın oylarını arttıramaması halinde cumhurbaşkanlığı seçimin ilk turda sonuçlanması adeta bıçak sırtında gözüküyor. Erdoğan&#8217;ın oylarında düşüş olursa seçimin ikinci tura kalma ihtimali yüksek. HDP&#8217;nin barajı aşması durumunda ise Cumhur İttifakının TBMM&#8217;deki çoğunluğu sağlaması kolay olmayacak.

    ARGETUS ANKETİ SONUÇLARI : Araştırma 22-31 Mayıs’ta 34 ilde 3 bin 360 kişi ile gerçekleştirildi. Argetus’un araştırmasına göre, oyların yüzde 50,1’ni alan, Recep Tayyip Erdoğan’ın oylarını arttıramaması halinde cumhurbaşkanlığı seçimin ilk turda sonuçlanması adeta bıçak sırtında gözüküyor. Erdoğan’ın oylarında düşüş olursa seçimin ikinci tura kalma ihtimali yüksek. HDP’nin barajı aşması durumunda ise Cumhur İttifakının TBMM’deki çoğunluğu sağlaması kolay olmayacak.

  21. İKİNCİ TURA KALIRSA ERDOĞAN'IN RAKİBİ İNCE : Cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk turda sonuç alınamaması halinde, ilk turda en yüksek oy alan Recep Tayyip Erdoğan ile Muharrem İnce ikinci turda yarışacak. Erdoğan ile İnce&#8217;nin ikinci tura kalması durumunda araştırmaya göre sonuçlar şöyle olacak: Erdoğan yüzde 52,6, İnce yüzde 47,4. İkinci turda Recep Tayyip Erdoğan ile Meral Akşener kalırsa, araştırmaya göre Erdoğan büyük farkla cumhurbaşkanı olacak. Araştırma sonuçlarına göre ikinci turdaki karşılaşmada, Erdoğan yüzde 58,3, Akşener yüzde 41,7 oy alacak.

    İKİNCİ TURA KALIRSA ERDOĞAN'IN RAKİBİ İNCE : Cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk turda sonuç alınamaması halinde, ilk turda en yüksek oy alan Recep Tayyip Erdoğan ile Muharrem İnce ikinci turda yarışacak. Erdoğan ile İnce’nin ikinci tura kalması durumunda araştırmaya göre sonuçlar şöyle olacak: Erdoğan yüzde 52,6, İnce yüzde 47,4. İkinci turda Recep Tayyip Erdoğan ile Meral Akşener kalırsa, araştırmaya göre Erdoğan büyük farkla cumhurbaşkanı olacak. Araştırma sonuçlarına göre ikinci turdaki karşılaşmada, Erdoğan yüzde 58,3, Akşener yüzde 41,7 oy alacak.

  22. İTTİFAK OYLARI NE KADAR : 24 Haziran seçimlerine sayılı günler kalmışken, iki büyük partili seçim ittifakı arasındaki oy farkı yüksekliği dikkat çekiyor. AK Parti ve MHP&#8217;nin yer aldığı, BBP&#8217;nin de desteklediği Cumhur İttifakının oyu yüzde 50,5 oranında. CHP, Saadet Partisi ve İYİ Parti&#8217;nin yer aldığı, DP&#8217;nin desteklediği Millet İttifakının oyu ise yüzde 38,6. Yüzde 10&#8217;luk seçim barajına tabi olacak HDP&#8217;nin ise seçim barajını aşacağı görülüyor. Araştırma sonuçlarına göre, HDP yüzde 10,6 oy alacak.

    İTTİFAK OYLARI NE KADAR : 24 Haziran seçimlerine sayılı günler kalmışken, iki büyük partili seçim ittifakı arasındaki oy farkı yüksekliği dikkat çekiyor. AK Parti ve MHP’nin yer aldığı, BBP’nin de desteklediği Cumhur İttifakının oyu yüzde 50,5 oranında. CHP, Saadet Partisi ve İYİ Parti’nin yer aldığı, DP’nin desteklediği Millet İttifakının oyu ise yüzde 38,6. Yüzde 10’luk seçim barajına tabi olacak HDP’nin ise seçim barajını aşacağı görülüyor. Araştırma sonuçlarına göre, HDP yüzde 10,6 oy alacak.