Beyin Yaşlanmasını Yavaşlatan Yiyecekler

Beyin yaşlanmasını yavaşlatan yiyecekler

  1. "Daha fazla lif yemek beyin iltihabını (Alzheimer, Parkinson vs.) nasıl önler?" diye düşünüyor olabilirsiniz. Vücutta bağırsak-beyin ekseni adı verilen bir mekanizma vardır. Bağırsak mikropları, besin maddeleri üretmekten, bağırsak iltihaplanmasından ve beyni doğrudan etkileyen diğer birçok fonksiyondan sorumludur.

    "Daha fazla lif yemek beyin iltihabını (Alzheimer, Parkinson vs.) nasıl önler?" diye düşünüyor olabilirsiniz. Vücutta bağırsak-beyin ekseni adı verilen bir mekanizma vardır. Bağırsak mikropları, besin maddeleri üretmekten, bağırsak iltihaplanmasından ve beyni doğrudan etkileyen diğer birçok fonksiyondan sorumludur.

  2. Diyetinizde yüksek lif tüketmenin, beyin iltihabı ve buna bağlı beyin hastalıklarını azaltıcı etkisinin olduğunu artık biliyoruz. Peki en iyi lif kaynakları nelerdir?

    Diyetinizde yüksek lif tüketmenin, beyin iltihabı ve buna bağlı beyin hastalıklarını azaltıcı etkisinin olduğunu artık biliyoruz. Peki en iyi lif kaynakları nelerdir?

  3. Fasulye<br>      Fasulyeler mükemmel bir lif kaynağıdır. Miktarı değişebilir fakat, çeşitli fasulyelerin içerdiği lif miktarı genel olarak;<br>      Siyah fasulye: 15 gram<br>    Böbrek fasulyesi: 16 gram<br>    Adzuki fasulyesi:17 gram

    Fasulye
    Fasulyeler mükemmel bir lif kaynağıdır. Miktarı değişebilir fakat, çeşitli fasulyelerin içerdiği lif miktarı genel olarak;
    Siyah fasulye: 15 gram
    Böbrek fasulyesi: 16 gram
    Adzuki fasulyesi:17 gram

  4. Kuruyemişler<br>      Lifler kuruyemişlerin türüne göre farklılık gösterir. En iyi lif içeren kuruyemişler;<br>      Brezilya fındığı: 28 gram brezilya fındığının içinde 12 gram lif bulunuyor.  <br>    Çam fıstığı: Aynı şekilde, 12 gram lif bulunur.<br>    Badem: 28 gram bademin içinde 4 gram lif bulunur.

    Kuruyemişler
    Lifler kuruyemişlerin türüne göre farklılık gösterir. En iyi lif içeren kuruyemişler;
    Brezilya fındığı: 28 gram brezilya fındığının içinde 12 gram lif bulunuyor.
    Çam fıstığı: Aynı şekilde, 12 gram lif bulunur.
    Badem: 28 gram bademin içinde 4 gram lif bulunur.

  5. Tohumlar   <br>  Sadece 2 yemek kaşığı keten tohumunda 4 gram lif bulunuyor. Yarım fincan ayçiçeği yağı da 6 gram lif içeriyor.

    Tohumlar
    Sadece 2 yemek kaşığı keten tohumunda 4 gram lif bulunuyor. Yarım fincan ayçiçeği yağı da 6 gram lif içeriyor.

  6. Tam tahıllar  <br>  Birçok insan, gluten hassasiyeti yüzünden çeşitli problemler yaşamakta. Bu yüzden tam tahıllar tüketilmelidir.

    Tam tahıllar
    Birçok insan, gluten hassasiyeti yüzünden çeşitli problemler yaşamakta. Bu yüzden tam tahıllar tüketilmelidir.

  7. Kabak<br>    Pişmiş meşe palamudu kabağının bir fincana denk gelecek şekli, 9 gram lif içerir. Aynı porsiyonda helvacı kabağı da içinde 7 gram lif bulundurur.

    Kabak
    Pişmiş meşe palamudu kabağının bir fincana denk gelecek şekli, 9 gram lif içerir. Aynı porsiyonda helvacı kabağı da içinde 7 gram lif bulundurur.