Bilim Kurulu'nun Covid-19 Önerileri

Corona virüs salgınında Türkiye'de son sayılar endişe uyandırıyor. Cumburbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısının ardından yeni kısıtlama kararlarını açıkladı. Öte yandan Bilim Kurulu da alınması muhtemel yeni yasaklara ilişkin tavsiyelerde bulunmuştu. İşte son gelişmelerin ayrıntıları...

  1. Corona virüs salgınında Türkiye'de son sayılar endişe uyandırıyor.  Beştepe'de Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplandı.

    Corona virüs salgınında Türkiye'de son sayılar endişe uyandırıyor. Beştepe'de Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplandı.

  2. Saat 15.40'ta başlayan toplantıda Covid-19 mücadelede yeni kısıtlama kararları alındı.    Bilim Kurulu tarafından yeni yasaklara ilişkin tavsiyeler yapmıştı.    <br>İşte alınan yeni kararların ayrıntıları...

    Saat 15.40'ta başlayan toplantıda Covid-19 mücadelede yeni kısıtlama kararları alındı. Bilim Kurulu tarafından yeni yasaklara ilişkin tavsiyeler yapmıştı.
    İşte alınan yeni kararların ayrıntıları...

  3. 1- Hafta içi her gün gece saat 21.00 ile sabah 05.00 arasında genel sokağa çıkma sınırlaması uygulanacak.<br>    2- Sokak kısıtlaması hafta sonları cuma akşamı 21.00'den pazartesi sabahı saat 05.00'e kadar kesintisiz devam edecek.  <br>  3- Daha önceki genelgelerde belirtilen istisnalar hariç, 65 yaş üstü ve 20 yaş altı, toplu taşıma araçlarını kullanamayacak.  <br>  4- Market, bakkal, kasap, manav gibi işletmeler ile eve paket hizmeti veren yerler, belirlenecek saatlerde hafta sonu kısıtlama dışında.  <br>  5- Restoranlar paket servis haricinde hizmet veremeyecek.

    1- Hafta içi her gün gece saat 21.00 ile sabah 05.00 arasında genel sokağa çıkma sınırlaması uygulanacak.
    2- Sokak kısıtlaması hafta sonları cuma akşamı 21.00'den pazartesi sabahı saat 05.00'e kadar kesintisiz devam edecek.
    3- Daha önceki genelgelerde belirtilen istisnalar hariç, 65 yaş üstü ve 20 yaş altı, toplu taşıma araçlarını kullanamayacak.
    4- Market, bakkal, kasap, manav gibi işletmeler ile eve paket hizmeti veren yerler, belirlenecek saatlerde hafta sonu kısıtlama dışında.
    5- Restoranlar paket servis haricinde hizmet veremeyecek.

  4. 6- Alışveriş merkezlerine girişte HES kodu uygulamasına geçilecek  <br>  7- Umumi Hıfzıssıhha Kurulları her alışveriş merkezi ve semt pazarı için aynı anda kabul edebilecekleri müşteri sayısını tek tek belirleyecek.  <br>  8- Ana sınıfı ve benzeri eğitim kurumlarının faaliyetlerine ara verilecek.  <br>  9- Cenaze namazları, yakınları dahil en fazla 30 kişiyle kılınacak.  <br>  10- Nikah törenlerinde de 30 kişi sınırlaması geçerli olacak.  <br>  11- Evlerde gün, mevlit, taziye, yılbaşı kutlaması gibi insanların bir araya geleceği etkinlikler yapılamayacak.

    6- Alışveriş merkezlerine girişte HES kodu uygulamasına geçilecek
    7- Umumi Hıfzıssıhha Kurulları her alışveriş merkezi ve semt pazarı için aynı anda kabul edebilecekleri müşteri sayısını tek tek belirleyecek.
    8- Ana sınıfı ve benzeri eğitim kurumlarının faaliyetlerine ara verilecek.
    9- Cenaze namazları, yakınları dahil en fazla 30 kişiyle kılınacak.
    10- Nikah törenlerinde de 30 kişi sınırlaması geçerli olacak.
    11- Evlerde gün, mevlit, taziye, yılbaşı kutlaması gibi insanların bir araya geleceği etkinlikler yapılamayacak.

  5. 12- Kalabalık caddelere, meydanlara girebilecek kişi sayısı yine Umumi Hıfzıssıhha Kurulları kararıyla sınırlanabilecek.  <br>  13- Hamam, sauna, masaj salonu, yüzme havuzu, lunapark gibi yerler faaliyetlerine ara verecek.  <br>  14- Umumi Hıfzıssıhha Kurullarının belirleyeceği zorunlu hizmetler dışındaki kamu kuruluşlarının mesai saatleri 10.00 ile 16.00 arası olarak uygulanabilecek.  <br>  15- 50 kişiden fazla çalışanı olan iş yerlerinde iş yeri hekiminin gözetiminde mevcut iş sağlığı ve güvenliği uzmanı veya belirlenen bir personel tarafından salgın tedbirlerinin uygulaması sıkı bir şekilde denetlenecek.

    12- Kalabalık caddelere, meydanlara girebilecek kişi sayısı yine Umumi Hıfzıssıhha Kurulları kararıyla sınırlanabilecek.
    13- Hamam, sauna, masaj salonu, yüzme havuzu, lunapark gibi yerler faaliyetlerine ara verecek.
    14- Umumi Hıfzıssıhha Kurullarının belirleyeceği zorunlu hizmetler dışındaki kamu kuruluşlarının mesai saatleri 10.00 ile 16.00 arası olarak uygulanabilecek.
    15- 50 kişiden fazla çalışanı olan iş yerlerinde iş yeri hekiminin gözetiminde mevcut iş sağlığı ve güvenliği uzmanı veya belirlenen bir personel tarafından salgın tedbirlerinin uygulaması sıkı bir şekilde denetlenecek.

  6. BİLİM KURULU&#8217;NUN ÖNERİLERİ    <br>Bilim Kurulu&#8217;nun tavsiyeleri doğrultusunda toplantıdan çıkması muhtemel bazı kararlar şöyle yer almıştı:<br>    İki haftadır hafta sonları saat 20.00&#8217;den sabah saat 10.00&#8217;a kadar uygulanan sokağa çıkma yasağı salgının ilk günlerindeki gibi tüm güne yayılabilir.<br>    Salgının kontrol altına alınamadığı bazı şehirlerde sokağa çıkma yasağına hafta içi günler de dahil edilebilir.

    BİLİM KURULU’NUN ÖNERİLERİ
    Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri doğrultusunda toplantıdan çıkması muhtemel bazı kararlar şöyle yer almıştı:
    İki haftadır hafta sonları saat 20.00’den sabah saat 10.00’a kadar uygulanan sokağa çıkma yasağı salgının ilk günlerindeki gibi tüm güne yayılabilir.
    Salgının kontrol altına alınamadığı bazı şehirlerde sokağa çıkma yasağına hafta içi günler de dahil edilebilir.

  7. Toplantıda vaka ve ölüm sayılarının yüksek olduğu Edirne, Adana, Hatay, Artvin, Aydın, Çanakkale, Kırklareli, Ordu, Trabzon, Tokat, Zonguldak, Mersin, Osmaniye, Samsun, Muğla, Bursa İstanbul, İzmir, Ankara, Kocaeli gibi şehirlere yönelik olarak salgının seyrine göre kademeli şekilde seyahat kısıtlaması getirilebilir.

    Toplantıda vaka ve ölüm sayılarının yüksek olduğu Edirne, Adana, Hatay, Artvin, Aydın, Çanakkale, Kırklareli, Ordu, Trabzon, Tokat, Zonguldak, Mersin, Osmaniye, Samsun, Muğla, Bursa İstanbul, İzmir, Ankara, Kocaeli gibi şehirlere yönelik olarak salgının seyrine göre kademeli şekilde seyahat kısıtlaması getirilebilir.

  8. Havaların soğumasına paralel olarak yüksek risk grubunda olan 65 yaş üstü ve 20 yaş altı vatandaşların her gün dışarı çıkabildiği 3 saatlik sürenin azaltılması da planlanıyor.

    Havaların soğumasına paralel olarak yüksek risk grubunda olan 65 yaş üstü ve 20 yaş altı vatandaşların her gün dışarı çıkabildiği 3 saatlik sürenin azaltılması da planlanıyor.

  9. Yine salgının seyrine bağlı olarak kalabalık oluşmasının önlenmesi amacıyla bazı mekanlara sınırlama getirilebileceği de belirtiliyor.

    Yine salgının seyrine bağlı olarak kalabalık oluşmasının önlenmesi amacıyla bazı mekanlara sınırlama getirilebileceği de belirtiliyor.

  10. KAN GRUBUNUN CORONADAN KORUYUCU BİR YÖNÜ YOK<br>  Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, kan grupları ile COVID-19 arasındaki ilişkiye dair açıklama yaptı.

    KAN GRUBUNUN CORONADAN KORUYUCU BİR YÖNÜ YOK
    Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, kan grupları ile COVID-19 arasındaki ilişkiye dair açıklama yaptı.

  11. Ama burada çok önemli bir sonuç cümlesi var; 'Her ne kadar hastalar arasında belirli kan grupları daha sık görünse de hastalığın klinik gidişatına bu kan grubunun herhangi bir etkisi yoktur' diye.&#8221;

    Ama burada çok önemli bir sonuç cümlesi var; 'Her ne kadar hastalar arasında belirli kan grupları daha sık görünse de hastalığın klinik gidişatına bu kan grubunun herhangi bir etkisi yoktur' diye.”