Karar Sayısı : 87/11921

 

            Bankaların kredi ve mevduat işlemlerinde uygulayacakları faiz oranları ile vadeli mevduat karşılığı çıkaracakları mevduat sertifikaları hakkındaki T.C.Merkez Bankası Banka Meclisinin 30.6.1987 tarihli ve 5172/14771 sayılı Kararı'nın yürürlüğe konulması; Yüksek Planlama Kurulu'nun 30.6.1987 tarihli ve 34 sayılı raporu üzerine, 3182 sayılı Kanunun 37 nci maddesine ve 1211 sayılı Kanunun 3098 sayılı Kanunla değişik 40 ıncı maddesinin II/b fıkrasına göre, Bakanlar Kurulu'nca 30.6.1987 tarihinde kararlaştırılmıştır.

 

Cumhurbaşkanı

 

Başbakan ve Bakanlar Kurulu Üyeleri

 

 

Mevduat ve Kredi Faiz Oranları Hakkında Karar

(1 Temmuz 1987 tarih ve 19504 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır)

 

 

            Amaç ve Kapsam :

 

            Madde 1- Bu Kararın amacı, bankaların, kredi ve mevduat işlemlerinde uygulayacakları faiz oranları ile bankaların vadeli mevduat karşılığı çıkaracakları hamiline yazılı mevduat sertifikalarına ilişkin esas ve şartları belirlemektir.

 

Mevduat Faiz Oranları :

 

            Madde 2- Bankalarca, mevduata uygulanacak azami faiz oranları, bu oranların kısmen veya tamamen serbest bırakılması ve bunların yürürlük tarihleri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nca yayınlanacak tebliğlerle düzenlenir.

 

            Kredi Faiz Oranları :

 

            Madde 3- Bankalar 5 inci maddede belirtilen kredi ile reeskont kaynaklı krediler dışındaki kredilere uygulayacakları azami faiz oranlarını vade ve türlerine göre serbestçe tesbit ederler.

 

İlan ve Bildirme :

 

            Madde 4- Bankalar, serbestçe belirledikleri kredi ve mevduat faiz oranlarını ve bunların yürürlük tarihlerini banka şubelerinde halkın görebileceği şekilde ilan ederler ve ayrıca bu faiz oranlarını Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na bildirirler.

 

            Serbest Kredi Faiz Oranlarının İstisnası :

 

            Madde 5- T.C. Emekli Sandığı'nca verilen emekli çeklerinin iskontosu suretiyle kullandırılacak kredilere uygulanacak faiz oranı azami %20'dir.

 

            Faiz Oranlarının Değiştirilmesi :

 

Madde 6- Mevduat faiz oranlarının değiştirilmesi halinde evvelce açılmış mevduat hesaplarına uygulanan faiz oranları vadeleri sonuna kadar değiştirilmez.

 

            Kredi faiz oranları, açılmış ve açılacak kredi hesaplarına ilan tarihinden itibaren uygulanır.

 

            Vadenin Bozulması :

 

            Madde 7- Vadeli mevduatın bankanın izni ile vadesinden önce çekilmesi halinde; bu mevduata vadesiz mevduat faiz oranı uygulanır.

 

            Mevduat Sertifikalarına İlişkin Hususlar :

 

            Madde 8- Bankalarca çıkarılacak mevduat sertifikalarının düzenlenmesi, vadesi, faiz oranları ve uygulamaya ilişkin esas ve şartları Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nca yayımlanacak tebliğlerle belirlenir.

 

Karar ve Tebliğlere Aykırılığın Hükümleri :

 

            Madde 9- Bu Karar ve bu Karara ilişkin olarak çıkarılan tebliğlere aykırı işlem yapılması halinde ilgililer hakkında Bankalar Kanunu'nun 79 uncu maddesi hükmü uygulanır.

 

            Yürürlükten Kaldırılan Hükümler :

 

            Madde 10- Bakanlar Kurulu'nun 16 Aralık 1983 tarih ve 83/7507 sayılı Kararı yürürlükten kaldırılmıştır.

 

            Temerrüt Faizi Uygulamasında Banka İskonto Oranı :

 

            Ek Madde 1- Temerrüt faizi uygulamasında esas alınacak iskonto oranı, bankalarca serbestçe tespit olunan kısa, orta ve uzun vadeli genel kredi faiz oranlarına fon kesintisinin ilavesiyle bulunacak orandır. (1)

 

            Değişken Faizli Mevduat Hesapları :

 

            Ek Madde 2- Bankalarca açılacak değişken faizli mevduat hesaplarının vadesi, faiz oranları ve uygulamaya ilişkin esas ve şartları Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nca yayımlanacak tebliğlerle düzenlenir. (2)

 

            Geçici Madde 1- Bu Karar ile yürülükten kaldırılan 83/7507 sayılı Kararnamenin Geçici Maddelerine göre halen devam eden uygulamalar, ilgili karar ve tebliğler hükümlerine tabidir.

 

            Geçici Madde 2- Bu Kararın yayımından önce düzenlenmiş olan mevduat sertifikaları vadeleri sonuna kadar geçerlidir.

 

            Yürürlük

 

            Madde 11- Bu Karar 1 Temmuz 1987 tarihinde yürürlüğe girer.

__________________________________________________________________

(1)  07.06.1988 tarih ve 19835 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ve yayımı tarihinde yürürlüğe

        giren 88/12944 sayılı Karar ile ilave edilmiştir.

(2)  12.05.1989 tarih ve 20163 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ve yayımı tarihinde yürürlüğe

        giren 89/14081 sayılı Karar ile ilave edilmiştir.