Kamu İdaresi Türü Belediyeler ve Bağlı İdareler
Yılı 2017
Dairesi 6
Karar No 617
İlam No 103
Tutanak Tarihi 29.1.2019
Kararın Konusu Harcırah Mevzuatı ile İlgili Kararlar

Dosya kapsamındaki bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda;

Kıbrıs’ta “her şey dahil” konaklamalı olarak düzenlenen seminere katılan personele konakladıkları günler için de gündelik ödendiği görülmüştür.

6245 sayılı Harcırah Kanunu'nun 3’üncü maddesinde (Değişik: 11/12/1981 - 2562/1 md.), bu kanunda geçen harcırah deyiminden bu kanuna göre ödenmesi gereken yol masrafı, gündelik, aile masrafı ve yer değiştirme masrafından birinin, birkaçının veya tamamının anlaşılması gerektiği; 5’nci maddesinde; harcırahın yol masrafı, yevmiye, aile masrafı ve yer değiştirme masrafını ihtiva ettiği; 14’üncü maddesinin birinci fıkrasında; birinci maddede yazılı kurumlara ait bir vazifenin ifası maksadıyla muvakkaten yurt içinde veya dışında başka bir yere gönderilen memur ve hizmetlilere harcırah olarak yol masrafı ile yevmiye verileceği; 27’nci maddesinde, yurt içinde yol masrafı, muayyen tarifeli nakil vasıtaları ile seyahatte, bu kanuna bağlı (1) sayılı cetvelin birinci sütununda yazılı makam ve sıfatlar ile vazifeli aylık veya ücret tutarlarına göre aynı cetvelin ikinci sütununda yazılı mevkiin tarife üzerinden bilet parası ve muayyen tarifeli olmayan nakil vasıtalarıyla seyahat halinde ise 3 numaralı sütunda gösterilen nakil vasıtalarına göre ihtiyar olunan hakiki masraftan terekküp ettiği; 37’nci maddesinde, mesleki bilgilerini artırmak amacıyla memuriyet mahalli dışında açılan kurs veya okullara gönderilenlere, geçici görev gündeliği verilebileceği hükme bağlanmıştır.

Anılan Kanun’un zikredilen hükümleri, harcırahın ne anlam ifade ettiği, unsurlarının nelerden ibaret olduğu ve bu unsurlardan yol masrafı ve yevmiyenin ne surette tediye olunacağı hususlarını tereddüde mahal bırakmayacak şekilde izah etmiş bulunmaktadır. Kanun koyucunun geçici bir görev nedeniyle memur ya da hizmetliye yol masrafı ve yevmiyenin ödenmesini öngörmesindeki maksat, bu görev nedeniyle terettüp edecek hakiki masrafın karşılanmasını sağlamaktan ibarettir. Aksini düşünmek, kanun koyucunun aynı görev nedeniyle birden fazla harcırah ödenmesine cevaz vermekte olduğu anlamına gelir ki, bu husus kanunun lafzı ve ruhuyla bağdaşmaz.

Açıklanan mevzuat hükümlerinden, geçici görevle şehir dışına gönderilen personele yeme, içme ve benzeri harcamaların karşılanması amacıyla gündelik verildiği anlaşılmaktadır. Bu durumda, her şey dahil paket program şeklinde düzenlenen eğitime katılan personele ayrıca gündelik verilmesi 6245 sayılı Harcırah Kanunu’na aykırılık teşkil etmektedir. Aksi takdirde, kalacak yer ve yeme içme gibi ihtiyaçları karşılanarak geçici göreve gönderilen personel ile bu ihtiyaçları karşılanmaksızın görevlendirilen personele aynı harcırahın ödenmesi anlamına gelecektir ki bu memurlar arasında büyük bir adaletsizliğe neden olur.

Somut olayda da Mahalli İdarelere Hizmet Derneği tarafından 20.12.2017-24.12.2017 tarihleri arasında Kıbrıs’ta düzenlenen eğitim seminerine katılan personele, konaklama ve yemek ihtiyaçları ilgili organizasyon kapsamında karşılanmasına rağmen, anılan Kanun’un zikredilen hükümlerine aykırı olarak ayrıca gündelik ödenmiş ve bu suretle de …-TL tutarında kamu zararına neden olunmuştur.

Ancak, Belediye Başkanı …tarafından gönderilen …tarihli ve … sayılı yazı ve eklerinden, bahse konu kamu zararı tutarı …-TL’nin tarih ve numaraları aşağıdaki tabloda gösterilen tahsilat makbuzları ile ahizlerinden tahsil edildiği anlaşıldığından, konu hakkında ilişilecek husus kalmadığına 6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 55’inci maddesi uyarınca İlamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere oy çokluğuyla karar verildi.