Bir engelli olarak size tanınan imkanları biliyor musunuz?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Şubat 2008 13:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı (ÖZEV) Başkanı Tekin Başer, Özürlüler Kanunu'nun pek çok yenilik getirmesine rağmen az sayıda engellinin bu hakları kullanabildiğini söyledi. Başer, engellilerin çoğunun kendilerine sağlanan hakların neler olduğunu bilmediğine vurgu yaptı.

ÖZEV, engellilerin haklarını öğrenmesi, kullanması, var olan mağduriyetlerinden kurtulması, hayat standartlarının yükseltilmesi ve bu alanda toplumsal bilinç oluşturmak amacıyla, Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Yerel ve Bölgesel Televizyonlar Birliği ile birlikte AB destekli Özürlü Hakları (ÖZHAK) Projesi'ni hayata geçiriyor. Proje kapsamında engellilerin bilinçlendirilmesine yönelik, İç ve Doğu Anadolu ile Karadeniz Bölgesi'nde çeşitli etkinlikler gerçekleştiriliyor.

ÖZEV Başkanı Tekin Başer, konuyla ilgili Trabzon'da düzenlediği basın toplantısında, engellilerin acınan insanlar değil; anlaşılan insanlar olmak istediğini söyledi. Özürlüler Kanunu'nun pek çok yenilik getirmesine rağmen, az sayıda engellinin bu hakları kullanabildiğine dikkat çeken Başer, engellilerin çoğunun kendilerine sağlanan hakların neler olduğunu bilmediğini kaydetti. Engellilerin raporları ile birlikte başvurdukları taktirde devletin her türlü ihtiyacını karşıladığını anlatan Başer, "Gerekli malzemeler, sağlık ve eğitim hakkı, maaş ve evde bakım ücreti gibi birçok imkandan faydalanabilme şansları var. Bugün bir engellinin; eğitim yardımı, sosyal güvencesi yoksa maaş ve bakım yardımı ile birlikte yaklaşık bin 200 YTL'ye yakın yardım alma imkanı var. Ülkemiz şartlarında bu azımsanmayacak bir rakam." dedi.

Dünyanın hiç bir yerinde engellilerin bu denli geniş haklara sahip olmadığını ifade eden Başer, ülkemizdeki en büyük sorunun; engellilerin haklarını yeterince bilmemeli olduğuna vurgu yaptı. Başer, bu konuda yalnızca toplumun değil, engellilerin de bilinçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Trabzon'da kayıtlı bulunan 6 bin engelliden sadece 120'sinin bu haklardan yararlandığının altını çizen Başer, eğitime katılanların sayısının ise sadece 70 olduğunu dile getirdi. Engellilere kendilerine tanınan haklardan faydalanma çağrısı yapan Başer, engellilere istihdam alanlarının oluşturulması halinde de bu kesimin ülkeye yük olmak yerine, üretken insanlar olacağını dile getirdi. Bu bilinci oluşturmak için ÖZHAK projesini yaptıklarını anlatan Başer, engellilerin her ne amaçla olursa olsun ranta çevrilmesi ve istismar edilmelerine de şiddetle karşı çıktılarını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber