Yüksek Öğretim Kurumu, (YÖK) Meclis'i de takmıyor

Haber Giriş : 28 Mayıs 2003 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yüksek Öğretim Kurumu, (YÖK) Meclis'i de takmıyor

Kuruluş yasası değiştirilmesi gündemde olan YÖK hakkında Meclis'e binlerce şikayet dilekçesi geliyor. Bu dilekçeleri YÖK'e gönderen ve bilgi isteyen TBMM Dilekçe Komisyonu'na YÖK'ten cevap gelmiyor.

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), Meclis'e bilgi vermekten ısrarla kaçınıyor. Öğrencilerden gelen şikayet dilekçelerini kuruma ileterek bilgi isteyen TBMM Dilekçe Komisyonu'na, YÖK'ten cevap gelmiyor. TBMM Dilekçe Komisyonu'na 6 aylık dönemde 1365 adet şikayet dilekçesi ulaştı. Komisyon Başkanı Yahya Akman, bunların büyük bir bölümünün YÖK ile ilgili olduğunu söyledi. Dilekçe Komisyonu'na başvuranlar, YÖK'ün denklik uygulamasıyla ilgili mağduriyetlerinin giderilmesini istediler.

Binlerce dilekçe ulaştı
Dilekçe sahiplerinin ortak sorunu, "denklik iptali nedeniyle kazanılmış haklarını kaybettikleri" noktasında birleşiyor. Dilekçe Komisyonuna, mesleki eğitim veren okullardan mezun oldukları için üniversitelerde 'alan uygulaması'na maruz kalan öğrencilerden de "binlerce" dilekçe ulaştı. Gazi Üniversitesi'nde okuyan 3000 öğrencinin imzaladığı dilekçeyle, mesleki eğitim veren fakültelere yapılan üvey evlat muamelesinin kaldırılması istendi.

Cevap bile vermiyorlar
Komisyon Başkanı Yahya Akman, Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada, gelen binlerce şikayet dilekçesinin hep aynı noktada düğümlendiği için YÖK'ten tek bir yazı ile cevap istediklerini bildirdi. YÖK'ten bugüne kadar bir cevap alamadıklarını vurgulayan Akman, "Yeni çıkan yasa çerçevesinde her kurumun 1 ay içinde olumlu da olumsuz da olsa cevap vermesi gerekiyor. Ancak yasal süre dolduğu halde, YÖK'ten bir cevap gelmedi" dedi. YÖK'e tekrar yazı göndereceklerini vurgulayan Yahya Akman, gelen şikayetlerin "ağırlıklı olarak öğrencilerin denklik sorunu ile yönetime katılımı hakkında" birleştiğine işaret etti. Akman, "İdari anlamda yapılabilecek düzenlemeler gerekiyor. Onlara ilişkin cevaplar da yok" diye konuştu.

130 VE 131. MADDELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILACAK
Bakan Çelik tarafından Bakanlar Kurulu'nda gündeme getirilecek yüksek öğrenim reformu, Anayasa ve yasa değişikliğinden oluşuyor. Anayasa'nın yüksek öğrenimle ilgili 130 ve 131. maddeleri yeniden düzenleniyor. Anayasa'nın 130. maddesinde yapılacak düzenleme ile "Rektörler Cumhurbaşkanı'nca seçilir ve atanır" hükmü getiriliyor. Anayasa'nın 131. madesinde yapılan düzenlemede ise YÖK yeniden tanımlanırken, "Yükseköğretim alanında eşgüdümü sağlamak ve ülke kalkınma hedefleri doğrultusunda gerekli planlama çalışmalarını yapmak üzere Yüksek Öğretim Kurulu kurulur. Kurul, Üniversitelerarası Kurul'un kendi üyelerinden önereceği iki kat aday arasından Cumhurbaşkanı'nca seçilen on, Bakanlar Kurulunca belirlenen yedi, çalışan ve işveren örgütlerinden seçilen ikişer üyeden oluşur. Üyelerin nitelikleri ile seçilme esas ve usulleri kanunla düzenlenir" hükmü getiriliyor.
Yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber