Üniversite mezunu gençler zabıta olmak için ter döktü

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Mart 2008 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin değişik üniversitelerinden mezun 13 kişi, Konya'nın Karatay ilçe belediyesinin zabıta alım mülakatında ter döktü.

Aralarında yüksek lisans yapanların da bulunduğu mimarlık, işletme, sosyoloji, sanat tarihi, Türkçe ve sosyal bilgiler öğretmenliği gibi bölümlerden mezun 13 aday, zabıta olmak için yarıştı. Önce sözlü mülakat sınavına tabi tutulan gençler, ardından da şınav çekip, komando dansı yaptı.

Merkez Karatay ilçe Belediyesi, zabıta kadrosundaki 5 kişilik eksikliği üniversite mezunlarıyla gidermek için mülakat açtı. Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)'na giren üniversite mezunlarının katılabildiği mülakata 19 kişi başvurdu. KPSS puanı düşük olan 4 kişi ilk etapta elendi. Kalan 15 kişiden 13'ü sözlü mülakata alındı. 2 kişi ise başvuruları kabul edildiği halde mülakata katılmadı. Belediyenin oluşturduğu 5 kişilik heyetin genel kültür sorularıyla terleyen üniversiteli zabıta adayları, daha sonra eşofmanlarını giyerek spor salonunda kondisyon imtihanına tabi tutuldu. Bu aşamada zabıta adayları, ilk önce spor salonunun etrafını en kısa zamanda turlamak için yarıştı. Ardından şınav çeken zabıta adayları, son olarak 'komando dansı' yaptı. Üniversiteli zabıta adayları, işe girecek 5 kişi arasında yer almak için bütün sportif hünerlerini gösterdi. Bayan adaylar, şınav ve komando dansını güçlükle yapabildi.

Bayan zabıta adaylarından Hayriye Taşdemir (24), Muğla Üniversitesi İşletme Bölümü'nden mezun. Taşdemir, birçok kurumda bölümüyle ilgili staj yapmış. Hızlı okuma, diksiyon gibi çok sayıda kursa katılarak sertifika alan Taşdemir, 'Borsa ve Sermaye Piyasaları Sertifikası'nın da bulunduğunu belirtiyor. Bankacılık sektöründe çalışmak istediğini; ancak aradığı iş ortamını bulamadığını söyleyen Taşdemir, "Bayan zabıta ihtiyacının fazla olduğunu öğrendim. Yapabileceğimi düşündüğüm için tercih ettim." diyor. Adanalı Ömer Arslan (25), Selçuk Üniversitesi Kimya Bölümü'nden 2004'te mezun olmuş. Daha sonra aynı bölümde yüksek lisans yapan Arslan, bu süreçte gıda üretim firmalarında çalışmış. Sektörde kimyagerlere değer verilmediğini, aylarca maaş alamadığını vurgulayan Arslan, formasyonu bulunan kimya bölümü mezunlarının birkaç yıldır öğretmenliğe de atanmadığından yakınıyor. Bir başka zabıta adayı Ali Karagülle (24), Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği mezunu. Öğretmenlik hayaliyle sosyal bilgiler okuduğunu anlatan Karagülle, mezun olduktan sonra 3 defa girdiği KPSS'den yeterli puan alamamış. Öğretmenlikten umudunu kestiği için de zabıta olmaya karar vermiş. Zabıta olmak için ter dökenlerden İsmail Hakkı Gül (24) ise, Selçuk Üniversitesi Mimarlık mezunu. Gül de mesleğiyle ilgili çalışma imkânı bulamadığı için zabıta olmaya karar vermiş.

Ünal Livaneli, Konya


35 kişinin alınacağı zabıta sınavına ilk gün 250 başvuru

Adapazarı Büyükşehir Belediyesi'nin istihdam edeceği 35 kişilik zabıta sınavı için ilk gün 250 başvuru yapıldı.

Yetkililer daha ilk günde bu kadar yoğun ilgi beklemediklerini ifade ederken, 21 lise ve dengi okul, 9 önlisans ve 5 dört yıllık lisans mezunlarının alınacağı sınava başvurular, 21 Mart'ta sona erecek. Adaylardan, KPSS'den 65 ve üzeri puan almış olmak, erkeklerde en az 1 metre 67 santim, kadınlarda ise en az 1 metre 60 santim boyunda olmak ve boyun 1'den fazla olan kısmı ile kilosu arasında eksi-artı 10 kilogramdan fazla fark olmamak gibi şartlar aranıyor. 28 Nisan'da yapılacak sözlü sınavda, adayların en az 70 puan almaları gerekiyor. Zabıtalar, sözlü sınav ve KPSS puanlarına göre seçilecek.

Duran Savaş, Sakarya

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber