Boşanma sayısı hızla artıyor. İşte istatistikler...

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 06 Nisan 2008 14:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Evliliklerinin ilk beş yılında boşananların oranı yüzde 42'ye ulaşırken, istatistiklere göre davayı daha çok kadınlar açıyor.Türkiye'de çiftlerin evlilik karnesi her geçen yıl daha kötüye gidiyor. 2001 krizi ile hız kazanan boşanmalar, her yıl katlanarak artıyor. Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü ve Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre 1995 yılında 28 bin çift boşanırken 2006 yılında bu sayı 100 bini aştı. Boşanma davalarının yüzde 93'ü 'şiddetli geçimsizlik' gerekçesiyle açıldı.

Boşanmalar içinde 'kocanın' alkol bağımlısı olması ve bu nedenle eşini sürekli dövmesi de önemli yer tutuyor. Verilerin kötüyü işaret etmesi üzerine Başbakanlık, Türk aile yapısını kurtarmak için kolları sıvadı. Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü daha bir yılı bile doldurmadan ayrılan çiftlerin sorunlarını araştıracak. Uzmanlardan yardım alarak 2008 yılı evlilik ve boşanma haritasını çıkaracak.

İLK BEŞ YILA DİKKAT

Çiftlerin yüzde 42,6'sı evliliklerinin ilk 5 yılında boşanıyor. Dava dilekçesini ise en çok kadınlar veriyor. Araştırmalara göre, sözleşmeli evlilik dönemi de boşanmaları önlemeye yetmedi. Sözleşmeli evlenen 3 bin 948 çift, evliliklerinin daha ilk yılında yollarını ayırdı. Birbirlerini severek evlenen, sonra boşanmaya karar veren çift sayısı 8 bin 862, evliliğin ikinci yılında boşanan çift sayısı 7 bin 958, 3. yılında boşanan boşananların sayısı ise 7 bin 26 oldu. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde ise rakamlar geleneksel yapıyı gözler önüne seriyor. Aile içi şiddet ve ekonomik sorunların en çok vurduğu doğu illerinde boşanmalar ortalama 3 bin dolayında.

EN ÇOK BOŞANMA EGE'DE

İstatistikler, en çok boşanmanın Ege Bölgesi'nde yaşandığını ortaya koyuyor. Türkiye'de ortalama yıllık boşanma sayısı 2 bin kişi iken sadece İzmir'de boşanan çift sayısı 5 bini aşıyor. Egeyi İstanbul ve Batı Anadolu izliyor.

DİŞİ KUŞ YUVAYI NEDEN YIKIYOR?

Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü'nce yapılan Aile Yapısı Araştırması'nın ileri analizine göre, eğitimli kadınlar aldatılma ve şiddete maruz kalma eğitimsiz kadınlar ise çocuk sahibi olmama ve eşinin ailesiyle geçinememe gibi nedenlerle boşanıyor.

TEKNOLOJİ KARA LİSTEDE

Çiftlerin boşanma sebeplerinin yer aldığı kara listede ?teknolojik araçlar' da bulunuyor. Evlilikteki sorunlarının teknolojiyle birlikte değiştiğini anlatan Prof. Dr. Arif Verimli, ?Çiftler, eskiden iletişimsizlik, şiddet, aile büyüklerinin evliliğe müdahale etmesi, aldatma, karakter uyumsuzluğu gibi sebeplerden dolayı sorun yaşıyordu. Şimdilerde ise teknoloji, çiftlerin yollarının ayrılmasına neden oluyor" dedi. Verimli, eşlerden birinin teknolojiyle fazla zaman geçirmesinin ?güven' sorununa yol açtığını kaydetti.

Münevver ÇAKIRTAŞ-Belgin TORAMAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber