'Beyaz önlük' operasyonunda ortaya çıkan haksız kazanç: 2 milyon YTL

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 25 Nisan 2008 18:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
'Beyaz önlük' operasyonunda ortaya çıkan haksız kazanç: 2 milyon YTL

Fatih KARAÇALI/ADANA, (DHA)

ADANA'da Emniyet ve İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerinin 6 ay süren çalışma sonrasında doktor ve eczacılara yönelik düzenlediği 'Beyaz Önlük' operasyonunda ele geçirilen ilaç kupürü ve sahte raporların incelenmesi sürerken, gözaltında tutulan 3'ü doktor, 3'ü eczacı toplam 20 kişi adliyeye sevk edildi. Ele geçirilen ve sağlık müdürlüğü görevlilerince incelenen malzemelerin 2 milyon YTL değerinde olduğu belirlendi.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, değişik hastalar adına düzenledikleri sahte raporlarla sürekli kullanımı gereken pahalı ilaçların yazdırılarak kamu kurumlarının dolandırıldığını belirledi. Sağlık Müdürlüğü ile yapılan ortak çalışma sonrasında, 'Beyaz Önlük' adı verilen operasyon başlatıldı.

Operasyonun ilk aşaması olarak sahte raporları düzenledikleri belirlenen Sağlık Ocağı'nda görevli Pratisyen Doktor T.T. ile Numune Hastanesi'nde görevli Uzman Doktor G.Ç. ve Uzman Doktor M.A.B. gözaltına alındı. Doktorların yakalanmasının ardından ortak çalıştıkları tespit edilen eczanelere yönelen polis, 3 ayrı eczaneye de baskın yaptı. Baskınlarda, sağlık kurulu raporuyla sürekli kullanılması gereken pahalı ilaçların kesilmiş kupürleri, çok sayıda sağlık karnesi, kupürsüz ilaçlar ele geçirildi. Fiyat kupürlerini kestikleri ilaçları vatandaşlara o şekilde satıp para kazanırken, kupürleri de sahte reçetelerle birlikte Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve SSK'ya göndererek ayrıca para aldığı belirlenen 3 eczacı da gözaltına alındı.

Mali Büro Amirliği'nin 3 gün süren çalışması sonucunda yakalanan toplam 30 kişi'den 10'u Cumhuriyet Savcısı'nın talimatıyla serbest bırakıldı. Sorguları tamamlanan B., Ç. ve T. ile birlikte eczacı, eczacı kalfası, ilaç mümessilinin de aralarında bulunduğu M.E.Ö., S.A.A., T.A., N.Ç.C., S.Ö., B.B., A.T., G.İ., M.D., M.C.,E.E.,M.Ş., M.Ş., İ.L., İ.B., C.Y. ile M.K. teşekkül halinde sahtecilik yapmak, haksız kazanç sağlamak amacıyla devleti zarara uğratmak suçlarından adliyeye sevk edildi.

SAHTE RAPORLARDA PAHALI İLAÇLAR

El konan ve incelenmek üzere İl Sağlık Müdürlüğü müfettişlerine teslim edilen ilaçların arasında, her kutuda bir kapsül olan tanesi 80 YTL'ye satılan, halk arasında yetişkin maması olarak bilenen ve tek reçetede 100 paket yazılabilen İMPACE marka ilaçların bulunması dikkat çekti. Özellikle etiket fiyatları yüksek olan ilaçların yazıldığı sahte sağlık raporları ile yazdırılan ilaçların karşılaştırılmasına başlandı. Ele geçirilen ve sağlık müdürlüğü görevlilerince incelenen malzemelerin 2 milyon YTL değerinde olduğu belirlendi.

BİR ECZANEYE 600 BİN YTL CEZA

Ekiplerin yaptığı aramalarda ilaç kupürleri ve sahte raporların ele geçirildiği eczanelerle ilgili ayrıca çalışma başlatan İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri, ilk kez yaptığı tespit edilenlere 600 bin YTL ceza keserken, tekrarında katlamalı olarak 6 milyon YTL'ye kadar çıkacağı açıklandı. Sahte rapor almak isteyenlerin de doktorlara vizite ücretlerinin 2 katı para verdiklerini tespit edildi.

Olayla ilgili soruşturma sürdürülüyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber