2007 yılı Gelirler Kontrolörlüğü sınav soruları

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 13 Mayıs 2008 10:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:02
24-25 ŞUBAT 2007 GEL-KONT SINAVI

HUKUK 3 SAAT ( Cumartesi sabah)

1- Aşağıdakileri kısaca tanımlayınız.

a) Kanuni hakim güvencesi

b) Kurtuluş beyyinesi

c) Vefa hakkı

d) Vesayet denetimi (16 puan)

2- a) elektronik imzayı tanımlayınız, hukuki sonuçlarını açıklayınız

b) eksik borcu tanımlayınız, türlerini belirterek ortak özelliklerini yazınız.

c) haksız rekabeti tanımlayınız turk ticaret kanununda sayılan haksız rekabet orneklerini sayınız (24 puan)

3- Hukuka uygunluk nedenlerini kısaca acıklayınız. Görevin yerine getirilmesi biçimindeki Hukuka uygunluk halini konusu suc teskil edip etmeme durumuna göre irdeleyiniz (12 puan)

4- sözleşme serbestisini tanımlayınız. Sınırlarını acıklayınız. (12 puan)

5- uluslar arası anlaşmaların onaylanması ve yürürlüğe konulmasına ilişkin yetki ve prosedürleri anayasa hükümleri çerçevesinde açıklayınız (12 puan)

6- karşılıksız çek keşide suçunun oluşabilme ve cazalandırılabilme şartlarını açıklayınız (12 puan)

7- Cumhurbaşkanı nasıl seçilir. Yürütme alanına ilişkin yetkilerini sayınız (12 puan)

EKONOMİ 3 SAAT ( Cumartesi öğleden sonra)

1- Aşağıdaki önermeleri tartışınız

a) denk butce her zaman iyi bir hedef olmayabilir.

b) Tam rekabet kosulları tüm piyasalarda gecerli olsaydı reklam gerekli olmazdı.

c) Para arzı sabit oldugu ve eksik istihdam durumunda devlet harcamaları artısının odemeler bilancosu uzerindeki etkisi net degildir ( 15 PUAN)

2- Türkiye de 2002 den sonra bagımsız para politikasına ve serbest sermaye hareketlerine dayalı bir iktisat politikası izlenmektedir. Bu politikayı döviz kuru sistemi acısından üçlü açmaz kavramı ile değerlendiriniz. ( 20 PUAN)

3- Dünya bankası raporuna gore

? iklim değişikliği sadece uzun vadeli çevre sorunu değil, ulusal ekonomilere yönelik ekonomik ve sosyal bir risk olarak algılanmalıdır?

?iklim riski yönetimi ekonomik planlama ile ve sektörel planlar ile bütçelerin hazırlanma süreci ile tam entegre edilmelidir.?

Buna göre onumuzdaki 30 yıl içinde etkilerinin daha net bir şekilde gorulecegi öne sürülen küresel ısınmanın ülkemiz ekonomisini ( kamu maliyesi dahil) nasıl etkileyecegini ayrıntılı olarak acıklayınız. ( 25 PUAN)

4- Kredi kartı kullanımının yaygınlaşması toplam talep ve diğer değişkenler üzerinde nasıl etki yapar? Grafikler ve gerekçeleri ile açıklayınız. ( 20 PUAN)

5- İstanbul da taksi arzı bir lisans sistemi yoluyla kontrol altında tutulur ve bu sistem taksi sayısını serbest piyasa taksi sayısının epey altında tutar. Taksi lisansı ilgili meslek örgütü tarafından bir bedel karşılığı çıkartılır ancak bu lisans daha sonra piyasada serbestce satılabilmektedir

a) Lisansın piyasada satış fiyatını hangi unsurlar belirler.?

b) 1? İstanbul da yasayanların ortalama geliri 2 -istanbulda lisanssız gayrı resmi taksi sayısında artış 3-istanbul da park ucretleri ve park yasagı ihlali cezası artısı 4-istanbul da hususi otomobillerin sehir trafigine cıkısının sınırlanması 5- taksi lisans sayısının 2 kat artması??? lisans piyasa fiyatı ve lisans sahibi taksici gelirlerini nasıl etkiler

c) Lisans bedeli ve taksi tarifeleri aynı oldugu halde neden piyasa fiyatı İstanbul da İzmir dekinin 2 katıdır? (20 PUAN)

MALİYE 3 SAAT ( Pazar sabah)

1- Aşağıdaki kavramları acıklayınız

a) Konversiyon b) sterilizasyon c) Toplam parafiskal yük d) trasfer fiyatlaması/ fiyatlandırması d) Wagner kanunu ( 20 PUAN)

2- İyi bir vergi sisteminde bulunması gereken aşağıdaki temel özellikleri açıklayınız

a) ekonomik etkinlik b)idari basitlik c) esneklik d) politik sorumluluk e) eşit muamele (10 PUAN)

3- Türkiye de gercek ucretlilerin vergilendirilmesinde, mukelleflerin kendisi eşi ve çocukları ile ilgili eğitim sağlık gıda giyim ve ikamet edilen konuta ait kira harcamalarının yıllık toplam tutarının belli bir oranının ücretlilerin gelir vergisinden mahsup edildiği ÜCRETLİLERDE VERGİ İNDİRİMİ yerine,

gercek usulde vergilendirilen ucretlilerde asgari ücretle baglantı kurularak mükelleflerin kendisi, çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi ile bakmakla yükümlü oldukları cocukları için STANDART BİR İNDİRİM getirmekte ve ornegin eşi çalışmayan 4 cocuklu bir asgari ücretlinin ücret geliri bu şekilde vergi dısında bırakılmaktadır.

Her 2 uygulamayı kamu maliyesi ve/veya vergi hukuku acısından degerlendirerek uygulamaların üstün ve/veya zayıf yönlerini belirtiniz. Vergi ödeme gücüne ulaşmak için yararlanılan teknikler açısından uygulamaların hangi teknikler kapsamında ele alınabilecegini belirtiniz? (20 PUAN)

4- A ülkesinde son yıllarda gelir vergisi kurumlar vergisi ve KDV oranlarında önemli ölçüde indirime gidilmesine rağmen vergi gelirlerinde azımsanamayacak ölçüde artışlar sağlanmıştır.

Açıklamada ifade edilen hususu kamu maliyesi teorisinde hangi grafikle/eğriyle gösterebiliriz? Çizerek açıklama çerçevesinde A ülkesinin hangi hangi noktadan hangi noktaya dogru hareket ettiğini gösteriniz? A ülkesinin oran indiriminden bu şekilde yararlanmasının üst sınırı neresidir? Gösteriniz ( 15 PUAN)

5- Vergi harcaması kavramını tanımlayınız. Vergi harcamalarının kamu harcamalarından bir farkı var mıdır? Belirtiniz. Vergi harcamaları hangi açılardan önem taşır? Vergi harcamalarının tutarının veya yol açtığı maliyetin belirlenmesinde hangi yöntemler kullanılır? Açıklayınız. ( 20 PUAN)

6- Türkiye de kamu idare bütçelerinin hazırlanması uygulanması ve kontrolünde uyulması gereken ilkeleri yazınız ( 15 PUAN)

MUHASEBE 4 SAAT (Pazar öğle oturumu)

NOT: Hesap makinesi serbest değil, hesap planı yok..

1- verilen örnek olayların hangi muhasebe temel kavramı ile ilgili oldugunu belirtiniz

a) 180 gelecek aylara ait giderler b) yabancı para ile alınan kredinin TL olarak kaydedilmesi c) banka teminat mektubunu dipnotta belirtmek d)personelin şahsi kira giderlerini gider olarak göstermeyip işletmenin kira giderlerini gider olarak göstermek. e) 129 şüpheli ticari alacaklar (15 PUAN)

2- Çanakkale de fayans üretimi yapan SERTAÇ işletmesi

a) Singapur dan sipariş ettiği fayanslarının mersin limanından alınıp Çanakkale ye taşınması 4000 tl ve % 18 KDV

b) Personelin servis araçları ile taşınması

c) Yapılmakta olan bina inşaatına getirilen harç makinesi için yapılan nakliye giderleri

d) Mısır a fayans ihracı için limana gönderilen mallara ilişkin nakliye gideri (15 PUAN)

3- 100 kasa 10.000 tl - 110 his sent. 23.000 tl ? 101 alınan çekler 3000 tl ? 102 bankalar 35000 tl ? vs? birkaç kalem daha var. Bilançoda hazır degerleri gosterip hazır degerler toplamını hesaplayınız. (10 PUAN)

4- Bu soruyu da hatırlamamı beklemeyin.( zaten cok zor bir soru degil!) Ercan Beyazıtlı Monografi örneklerinden birisi 7A, aralıklı envanter, kdv %18

- 11 adet dönem içi işlem var. 180 gel ayl gid, taşıt alımı, demirbaşın yanması ve sigorta bedelinin tahsili, kırtasiye malzemesi alımı, şirket hissesinin uzun vadeli yatırım amacı ile alınması ve kuponlardan kar payı tahsili. Vs.. vs..

- 6 adet donem sonu işlemi reeskont, amortisman, banka kredisine faiz tahakkuku, kdv tahakkuk işlemi, stokta kalan mal miktarı vs..

İSTENENLER: dönem içi ve sonu işlemler, dönem sonu bilançosu ve gelir tablosu.. ( Şirketin durumu gerçekten vahimdi.. bayagı zarar etmiş.. :)

NOT: Bence maliye ve iktisat oturumları belirleyici olacak.. Sınav kötü geçti ama en azından öğle yemeği verdiler bayağı da iyiydi..( Hesap sınavında yemekten 6 ytl aldıkları da hesaba katılırsa iyi bir sınavdı?.:)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber