Yeni pasaport Kanunu, memurların seyahat özgürlüğünü kısıtlıyor

Haber Giriş : 27 Ekim 2004 11:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Haberi gönderen: Hasan Doguç

Halen Meclis'te komisyonda olan yeni pasaport kanunu hususi (yeşil) pasaport alacak olanların kapsamını çok çok daraltarak bu alanda memurların ve ailelerinin seyahat özgürlüğünü kısıtlayan yeni hükümler getiriyor.
    Madde gerekçesi olarak " .. bu tür pasaportların sayısal artışı nedeniyle vize uygulamayı düşündükleri sezilen devletlerin bu düşüncelerinden caydırılmaları .." gösteriliyor.
    Oysa bilindiği gibi devletler ülkelerine gelip
        a- Yasadışı çalışacak,
        b- İltica edecek,
        c- Sağlık-sosyal-mali nedenlerle,
sorun olabilecek kişilere engel olmak amacıyla -turistik amaçla gelecekleri caydırma riskini göze alarak- vize uygularlar. Bugüne kadar bu 3 nedenden dolayı sorun olmuş yeşil pasaport olayı duymadık. Bazı suçlularda yeşil pasaport çıktıysa da bunlar sahte olduklarından ileride de sahtelerini yapmaları yine muhtemeldir.
    Gerekçenin aksine vize uygulayan ülkeler hiçbir sorun çıkarmayan yeşil pasaport sahiplerinden memnundurlar. Zira binlerce -zaten vize alabilecek durumda olan- kişi boş yere elçiliklerin önünde yığılmayacak,  memurlarını meşgul etmeyecek, kolayca seyahat edebildikleri için ülkelerine döviz bırakabilecektir. TC devleti bir bakıma yabancı elçilikler için bir ön eleme yapmış olmaktadır.
    AB için adaylığımızın kesinleştiği, ülkemizin itibarının arttığı  şu günlerde devletimizin belki de vatandaşlarının seyahat özgürlüğünü genişletecek adımlar atacak yerde mevcut hakları elden alan bir değişikliği gitmesi çok isabetsiz olacaktır.
    Mevcut yasada yeşil pasaportu 3. dereceye kadar olan HER ÜNVANDAKİ memurlar alabilirken,  yeni yasa, asgari daire başkanı ünvanına ek olarak 1. derece kadro şartı aramaktadır. Bu durumda onbinlerce müfettiş, savcı-hakim, uzman, öğretim görevlisi, kaymakam, subay, memurun yeşil pasaport alması neredeyse imkansız hale gelecektir.
    Tüm memurlarımızı geri hükümler içeren bu değişikliğe karşı çıkmaya davet ediyorum.
 
    Hasan Fehmi DOĞUÇ
 
 
 
MEVCUT DURUM
Madde 14 - A) Hususi damgalı pasaportlar; 
    Türkiye Büyük Millet Meclisi  eski üyeleri, eski bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile
ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer kamu  görevlilerine; diplomatik  pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile veya kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir.              
    Bunlardan emeklilik veya çekilme sebepleri ile vazifelerinden ayrılmış olanlara da bu nevi pasaport verilir.     
Büyükşehir il ve ilçe belediye başkanlarına, görevleri süresince hususi damgalı pasaport verilir.                           
    Hususi damgalı pasaport alabilecek durumda bulunanların eşlerine de aynı nevi pasaport verilir. Hususi damgalı pasaport almaya hakkı bulunduğu sırada vefat edenlerin dul eşlerine başkası ile evlenmemiş ise ayrı neviden pasaport verilmesi mümkündür.                                                                  
    Hususi damgalı pasaport alabilecek durumda bulunanların yanında yaşayıp, evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan kız çocuklarıyla yine yanında yaşayıp reşit  bulunmayan erkek çocuklarına da hususi damgalı pasaport verilir veya bunlar baba veya annelerinin pasaportlarının refakathanesine kaydedilir. Refakathanesine kayıtlı bulunanlar, pasaport sahibi ile seyahat etmedikleri takdirde o pasaportu kullanamazlar.
 
 
MADDENİN YENİ HALİ
   Madde 4- 5682 sayılı kanunun 14 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
        "Madde 14- A) Hususi damgalı pasaportlar;
        Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyelerine, eski bakanlara, birinci derece kadroyu iktisap etmiş en az daire başkanı veya eşiti görev unvanına sahip olan Devlet memurları ile birinci derece kadroyu iktisap etmiş en az albay rütbesinde bulunan subaylara, birinci derece kadroyu iktisap etmiş hakimler ile birinci Cumhuriyet savcılarına, 2914 sayılı Yüksek Öğretim Personel Kanunu kapsamında profesör olarak en az 2 yıl görev yapmış olmak şartıyla yüksek öğretim kurumlarında çalışan profesörlere, diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerinden başka herhangi bir resmi vazife ile vaya kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir. Bunlardan emeklilik sebebi ile vazifelerinden ayrılmış olanlara da bu tür pasaport verilir.
        ......(burada meslek kuruluşları, sendika başkanları ve vergi şampiyonları ile ilgili hükümler var)
        Hususi damgalı pasaport alabileceklerin eşlerine ...ve reşit olmayan çocuklarına da ... aynı türden pasaport verilir. ..
 
 
 
Teklifin tam metninin linki : http://www2.tbmm.gov.tr/d22/1/1-0746.pdf     (1,276 Kb)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber