Öğretmen, İstifayı İki Kez Düşünmeli

Tüm memurlar, istifa fikrini bir kez daha düşünmelidir. Zira istifa sonrası dönüşler Sağlık Bakanlığı haricinde torpile dayanmaktadır. Kamu kurumları, yapılan geri dönüş başvurularına olumlu cevap vermek zorunda değildir. Ancak, öğretmenlikte istifa düşüncesi iki kez gözden geçirilmelidir. Çünkü, toplam kontenjanların yüzde 2'si nispetinde kontenjan ayrılmaktadır. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 18 Temmuz 2008 21:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ATAMA ÇEŞİTLERİ

Milli Eğitim Bakanlığında çalışan öğretmenlerden istifa edenlerin geri dönüşleri Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde düzenlenmiştir. Bu yönetmelikte 7 adet atama şekli bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir:
a) İlk atama,
b) Kurum içi ilk atama,
c) Kurumlar arası ilk atama,
ç) Açıktan atama,
d) Kurum içi yeniden atama,
e) Kurumlar arası yeniden atama,
f) Açıktan ilk atama .

AÇIKTAN ATAMA ŞEKLİ

İstifa eden öğretmenin geri dönüşünü tanımlayan ibare "Açıktan atama"dır. Açıktan atama yönetmeliğin 8. maddesinin (ç) bendinde şu şekilde tanımlanmıştır:

"ç) Açıktan atama: Bakanlık ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının eğitim öğretim hizmetleri sınıfı öğretmen kadrolarında adaylığı kaldırıldıktan sonra ayrılanlardan tekrar atanmak isteyenler ile yüksek öğretim kurumlarında en az iki yıl süreyle öğretim üyesi, öğretim görevlisi, okutman, uzman ve araştırma görevlisi olarak çalışmış olanlardan asil öğretmen olarak atanacaklar, "

Madde görüleceği üzere, MEB, sadece asil memur iken yapılan istifaların geri dönüşüne imkan vermektedir. Aday memurken istifa eden öğretmenler "açıktan atama" çeşidine göre geri dönememektedir.

İSTİFA SONRASI DÖNÜŞTE KONTENJAN MİKTARI YÜZDE 2'DİR

Diğer taraftan Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlik atamalarını yılın Şubat ve Temmuz veya Ağustos aylarında yapmaktadır. İstifa etmiş olan öğretmenlerin başvuruları da bu dönemlerde diğer adaylarla birlikte kabul edilmektedir. Fakat istifa sonrası dönüşlere ayrılan kontenjan sayısı çok azdır. Bazen yüzde 2'yi dahi bulmamaktadır. Kontenjan ayrılmaması, istifa eden öğretmenlerin geri dönüş yolunu kapatmamaktadır. Çok sayıda öğretmen adayının açıkta olduğu günümüzde kontenjanların artması ihtimal dahilinde değildir. Bu nedenle, istifa etmek ve bir süre sonra yeniden Milli Eğitim Bakanlığına dönmek isteyen öğretmenlerin bu fikirlerini bir kez daha gözden geçirmeleri uygun olacaktır.

GERİ DÖNÜŞLERDE KISTAS NEDİR?

Bu husus yönetmeliğin 14. maddesinde şu şekilde düzenlenmiştir.

"b)Açıktan atanacaklar ile yüksek öğretim kurumlarından geçenlerin öğretmenlikteki/yüksek öğretim kurumlarındaki hizmet süreleri öncelikli olmak üzere memuriyetteki hizmet süreleri, esas alınır. "

DİĞER BAKANLIKLARA BAŞVURABİLİR Mİ?

İstifa eden öğretmenler, tüm memurlar için geçerli olan (bir memurluktan istifa ve yeni bir memurluğa başlama) asgari 6 ay bekleme süresi sonrasında, diğer kamu kurum ve kuruluşlarına da dönüş için başvurabilir. Ama dönüş için başvurulabilecek en uygun unvan "memur"dur. Unvan değişikliği niteliğinde geri dönüş mümkün değildir. Bir örnek verecek olursak, öğretmenlik istifa eden bir bilgisayar mühendisi istifa sonrası dönüş yoluyla Bayındırlık ve İskan Bakanlığına mühendis olarak geçemez. Bu kişi memur veya muadili unvanlara dönebilir.

Bu konudaki detaylı yazı için tıklayınız.

Geri dönüşte uygulanan kıstaslar hakkında bilgi için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber