Klonlanmış telefon görüşmeye açılıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Ağustos 2008 18:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sakarya'da satın aldığı cep telefonu Türk Telekomünikasyon Kurumu tarafından klonlandığı gerekçesiyle görüşmeye kapatılan kişi, İl Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı'na başvurdu. Tüketici hakem heyeti, klonlamada katkısı bulunmayan tüketicinin ve satıcının sorumlu tutulamayacağını kaydederek, telefonun görüşmeye açılmasına karar verdi.

Adapazarı ilçesinde yaşayan Sena Türk'ün bir cep telefonu bayiinden 635 YTL'ye satın aldığı cep telefonu, klonlu olmadığı halde Telekomünikasyon Kurumu tarafından görüşmeye kapatıldı. Alışveriş faturası olmasına rağmen telefonunun görüşmeye kapatılması üzerine Sena Türk, Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü İl Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı'na başvurdu. Türk, ürününün ayıplı mal durumuna düştüğünü belirterek sorunun giderilmesini talep etti.

Cep telefonunun satışını yapan iş yeri ise hakem heyetine verdiği savunmasında, Telekomünikasyon Kurumu'nun kayıt dışı cep telefonları ile ilgili başlattığı uygulama sırasında alış ve satış faturası olmasına rağmen cep telefonlarının klonlandığı gerekçesiyle görüşmeye kapatıldığını belirtti.

Telekomünikasyon Kurumu, hakem heyetine gönderdiği yazıda, yasal yollardan ithalatı gerçekleştirilen ancak IMEI numarası klonlanarak başka cihazlarda kullanılan ve kurum tarafından yönetmelik kapsamında eşleştirme yapılarak sadece MSISDN (cep telefonu numarası) ile kullanılmasına izin verilen yasal cihazların ayıplı mal olarak değerlendirilmemesi gerektiği kaydedildi. Yazıda, yasal cihazlara ait IMEI numaralarının klonlanması halinde satıcı ve ithalatçının sorumlu tutulmaması gerektiği ifade edildi.

Tüketici Hakem Heyeti ise klonlanmış telefonların Tüketicinin Korunması hakkındaki kanunda tanıtma ve kullanma klavuzu şartlarına uymadığı gerekçesiyle ayıplı mal olarak değerlendirilmesine karar verdi. Tüketicinin ve satıcının klonlamada katkısının bulunmadığından sorumlu tutulamayacakları yönünde görüş bildiren hakem heyeti, Türk Telekomünikasyon Kurumu'nun tüketiciyi mağdur etmeyecek yollar bulması gerektiğini vurguladı. Hakem heyeti, Sema Türk'ün kapatılan telefonunun Telekomünikasyon Kurumu tarafından tüm GSM oparatörlerine ve tüm numaralara açılmasına karar verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber