Diyanet İşleri Başkanlığı'nın imam tayin ve terfilerinde belirlediği 3 kriter

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 17 Eylül 2008 19:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyanet İşleri Başkanlığı, tayin ve terfilerde artık sadece imamların ezanı zamanında okutup okutmadığı, cemaate namaz kıldırıp kıldırmadığı kriterine bakmayacak. Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, din görevlilerinin tayin ve terfilerinde, normal görevlerinin yanısıra, sosyal açılımlı din hizmetleri ve kitap okuyup okumadıklarının da etkili olacağını söyledi.

ATAMALARDA İLK KRİTER

Bundan sonra tayin ve terfilerde sadece din görevlilerinin görevini yapıp yapmadığı kriterine bakılmayacağını kaydeden Bardakoğlu, "Birinci olarak din görevlilerinin görevini yapıp yapmadığı kriterine bakılacak. Yani, ezanı zamanında okutup okutmadığı, namazı ve diğer din hizmetlerini yerine getirip getirmediğine gözetilecek. Atamalarda ikinci olarak, din görevlilerinin sosyal açılımlı din hizmetini ne kadar yerine getirip getirmediğine bakılacak" bilgisini verdi. Sosyal açılımlı din hizmetinin kriterlerini ise Bardakoğlu, şu sözlerle açıklık getirdi:

SOSYAL AÇILIMLI DİN HİZMETİ

"Kız çocuklarının okutulması, fakir fukaranın gözetilmesi, okuma yazma bilmeyenlerin okuma yazma öğretilmesi, kimsesizlerin ziyaret edilmesi. Tedavi olacak birisi varsa insanları harekete geçirip, onun tedavi olmasını sağlamak. Yani, sosyal alanda, sosyal birlik, bütünlük, dirlik, toplumsal beraberlik açısından ne yapılması gerekiyorsa, din görevlimizin önde yürümesini arzu ettik. Bunu sadece istemedik, bunu biz performans kriterlerine aldık. Şimdi köyden bir imam şehre gelmek istiyorsa bu kriterlere uyacak. İşte ?ben namazları zamanında kıldırdım' haydi pekiyi 10 numara demeyeceğiz."

KİTAP OKUMA KAMPANYASI

Atama kriterlerinde bakılacak üçüncü unsurun okuma ve yazma olduğunu kaydeden Bardakoğlu, "Son yıllarda okuma yazmayı fazla önemsiyoruz. Okur yazar bir toplum olmak zorundayız. Çıkan kitapların Türkiye'de çok fazla okunduğunu düşünmüyorum. Türkiye'de en ciddi kitaplar bile 3-5 bin basıyor. Onun için arkadaşlarla birleştik. 10 ciltlik Din Görevlisi Kitaplığı oluşturduk. 40 bine aşkın görevlimiz bu kampanyaya katıldı. Maliyetine bu kitapları edindiler. Bunları her bir din görevlimiz evine alacak ve başucuna koyacak. Atamalarda tayinlerde ve görevlendirmelerde bu kitaplar etkili olacak. Okuma ve okutma kampanyası bizim için önemli" diye konuştu.

KARTVİZİTE SON

Aldıkları yeni tedbirler sayesinde atamaların objektif kriterlere göre yapılacağının altını çizen Bardakoğlu, "Artık atamalarda ?hatıra' ve ëkartvizite' bakılmayacak. Objektif kriterlere bakılacak" dedi.

iMAM VE MÜFTÜLERE TEK TiP CÜBBE

Ankara Olgunlaşma Enstitüsü, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın siparişi üzerine Türkiye genelindeki imam ve müftülerin ''aynı standartta cüppe ve fes giymeleri için'' dikim atölyesinde çalışmalara başladı. Cübbelerde siyah renkten vazgeçilerek ''krem rengi'' olması kararlaştırılan yeni tasarımda, böylece din görevlilerinin kıyafetleri arasında yaşanan renk karmaşasının önüne geçilmiş olacak. Ankara Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Ayşenur Usta, 32 bin adet cübbe ve fes hazırladıklarını belirterek ''Din görevlilerinin kimisi kendisi sipariş vererek bulunduğu yerde cübbesini diktiriyordu. Farklı renklerde olabiliyordu. Bize verilen sipariş doğrultusunda krem renkli ve aynı tarzda fes ile aynı kalite standardını yakalayan kıyafetleri oluşturmaya başladık'' dedi. Siparişlerin bitirilmesi için Konya'dan özel olarak getirilen fes ustası Şakir Sayılır da Diyanet İışleri Başkanlığı'ndan emekli olduktan sonra ''fes üretim'' işiyle uğraşmaya başladığını söyledi. 1992 yılından itibaren dizinde sararak yaptığı fes için, bir makine tasarladığını bildiren Sayılır, ''Şu an Olgunlaşma Enstitüsüne de getirdiğim bu makine sayesinde seri şekilde ve en düzenli biçimde fesler sarılıyor'' dedi.

ÇEVRECi iMAMLAR GÖREV BAŞINDA

Bardakoğlu, Çevre Bakanlığı ile ağaçlandırma konusunda bir protokol imzaladıklarını ve bu protokol çerçevesinde Türkiye'deki tüm camilerin ağaçlandırılacağını söyledi. Bardakoğlu, "Bir köyde camii avlusunun ağaçlandırılması sıradan, çok basit bir olay değildir. Köyün imamının öne düşüp, toplumu harekete geçirmesi demektir. Bu burayla kalmayacaktır. Ağaçlandırmayı çok daha geniş kapsamlı olarak düşünüyoruz. Yine suların temiz akması. Suların kirlenmemesi, köy sularının temiz tutulması konusunda din görevlerine ödevler veriliyor" uyarısında bulundu.

GÜNEYDOĞU VE DOĞU'YA LOJMAN

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan din görevlisi sıkıntısını sona erdirmek için yeni bir projeyi hayata geçirdikleri müjdesini de veren Bardakoğlu, "Köylerde imam lojmanı faaliyetine başladık. Çünkü bu köylerde imam lojmanı yoksa o köye din görevlisini göndermemiz mümkün olmuyor. Köye din görevlisi gönderemezseniz şikâyetçi olmanız mümkün değil. Bizim devlet olarak hizmeti en uç noktaya kadar götürmemiz, insanlara sunmamız ve boşlukları doldurmamız gerekiyor. Biz boşluk bırakırsak o boşlukları kendiliğinden ve rastgele dolacağı açıktır" bilgisini verdi.

Haber: Düzgün Karadaş

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber