Ziraat ve Halk Bankası'nın 40 bin çalışanı aç kaldı

Haber Giriş : 07 Aralık 2004 06:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ziraat ve Halk Bankası'nın anlaşmalı olduğu yemek kartı Bistra üye restoranlara ödeme yapmayınca, çalışanlar yemek yiyecek yer bulamadı. 40 bin banka çalışanı "Yemek kartımıza para yükleniyor ama kullanamıyoruz" diyerek isyan etti

Ziraat ve Halk Bankası çalışanları, akıllı yemek kartı yüzünden 'aç' kaldı. Şirket çalışanlarına öğle yemeği harcamaları için verilen akıllı yemek kartı Bistra, Ziraat ve Halk Bankası'nın 40 bin çalışanını öğle yemeğinden etti. Ziraat ve Halk Bankası'nın anlaşmalı olduğu yemek kartı firması Bidtra'nın üye restoranlara ödeme yapmaması üzerine çalışanlar yemeği kendi ceplerinden yemek zorunda kaldı. Bistra, "Olay, rakip Fransızlar'in bizi batırma stratejisinden kaynaklanıyor" iddiasında bulunurken, Ziraat Bankası ise yemek işini yeni bir firmaya ihale etmeye hazırlanıyor. İhalenin ne zaman yapılacağı henüz netlik kazanmadı.

Sonuna kadar kullanın kalanı şubeye bildirin
Bundan bir yıl önce, Ziraat ve Halk Bankası çalışanlarının öğle yemeklerini ofis dışında yiyebilmeleri için Nejat Uzel'in sahibi olduğu akıllı yemek kartı şirketi Orbis ile anlaşma yapıldı. Ancak Orbis tarafından çıkartılan Bistra Kart'ın anlaşma yaptığı üye restoran ve marketlerin az sayıda olması 81 ildeki toplam 40 bin Ziraat ve Halk Bankası çalışanını sıkıntıya soktu. Bu yetmezmiş gibi bir de Bistra'nın üye işyerlerine parasını tam ve zamanında ödemediği gerekçesiyle üye restoranlar, banka çalışan larına "Kusura bakmayın, Bistra bizde geçiyor ama biz paramızı alamıyo ruz. Bu nedenle Bistra'yla ödeme yapamazsınız" yanıtı vermeye başladı.

Aylık kişi başı yaklaşık 165 milyon lira yemek parasını, geçerli restoran ve market bulamadığı için harcayamayan Ziraat Bankası personeline geçtiğimiz hafta ise Genel Müdürlük'ten bir yazı gönderildi. Yazıda personelden, kart limitlerini sonuna kadar kullanmaları, kullanamadıkları bakiye miktarını ise şube müdürlüklerine bildirilmeleri iştendi.

Hakedişimizi alamadık bu nedenle sıkıştık
Gelişmeler üzerine aradığımız Nejat Uzel, geçen yıl Ziraat Bankası'yla bir, Halk Bankası'yla işe üç yıllık sözleşme yaptıklarını belirterek, "Biz bu ihaleyi kazandığımız günden itibaren yabancı rakipler, piyasada fiyat kontrolü sağlayarak Orbis'i yok etmek istiyor. Kasım ayında sözleşmemiz bitti. Tam sözleşmenin uzatılması devresinde, üye işyerlerini dolaşıp 'Bunlar batıyor, sözleşmeleri yenilenmeyecek' diye gergin bir piyasa yarattılar. Piyasa provoke oldu ve bize tavır aldı" iddiasında bulundu.

Uzel, Bistra'nın sınırlı bir portföyü olduğu eleştirilerini ise "Şikayetler gerçekten çok subjektif. Bistra 81 ilde bin 200 ilçede geçerli. 6 bin üye işyeri var. Bu hiç de az bir rakam değil" diyerek yanıtladı. Üye işyerlerinin paralarını alamadığı yönündeki iddiaları ise "Kim parasını alamadığını söylüyorsa, gelsin ekstresini çıkartalım, doğru değil" şeklinde yanıtlayan Uzel, şöyle devam etti: "Son aya ait hakedişimizin tamamını Ziraat'ten alamadık. Normalde bu hakedişlerin 10 gün önce ödenmesi lazım. Ziraat bize ödeme yapamayınca biz de piyasaya yapamadık. Dolayısıyla piyasa gerildi."

Uyanık bakkallar %10 fiyat kırıp kartı kabul etti
Banka çalışanları yemek kartları restoranlarda kabul edilmeyince, çareyi bakkalda aradı. Bistra'nın geçerli olduğu az sayıda bakkal ise 'Yüzde 10 kesinti yaparız' talebinde bulundu. İsmini vermek istemeyen bir Ziraat çalışanı, "Kartımızı bakkallara bile kabul ettiremedik. Bulduklarımız da paralarını alamadıkları için alışverişlerimizde yüzde 10 fark ekledi" dedi.

Ticket ve Multinet'te çalıştı Bistra'da 'rekabeti' gördü
Daha önce Ticket'ın Türkiye temsilciğini yapan, sonra da Multinet'in kuruluşunda rol alan Nejat Uzel, "Multinet'te hem genel müdürdüm hem de hissem vardı. Sonra hissemi satarak ayrıldım ve Bistra'yı kurdum" dedi. "Bu işe çok inandığım için girdim" diyen Uzel, "Ancak sektörde çok çetin bir rekabet ve aşırı derecede belden aşağıya vurma var. Rekabet avantajı sağlayan yerli bir müteşebbise yaşam hakkı tanınmıyor" diye konuştu.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber