İtfaiyenin en zor birimine ilk kez altı kadın katıldı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Şubat 2009 13:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı bünyesinde hizmet veren Acil Kurtarma Sağlık (AKS) 110, kadrosunu bayan itfaiyecilerle güçlendirdi. Kurtarma ekibine yeni katılan 6 bayan cesaretleriyle göz doldurdu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'na bağlı olarak 7 gün 24 saat büyük özveriyle çalışan AKS 110, Türkiye'ye örnek olan techizat ve donanımına ek olarak, kadrosunu da gün geçtikçe dinamik hale getiriyor. Geçtiğimiz Eylül ayında zorlu sınavlardan geçerek itfaiyeci olmayı başaran 32'si bayan 132 yüksekokul mezunu yeni personelin arasından seçilen 6 bayan itfaiyeci, AKS 110 kadrosunda görev yapmak üzere özel eğitim alıyor. İtfaiyecilik mesleğinin zorluklarına rağmen, azimleriyle erkek meslektaşlarına taş çıkaran bayanlar, cesaretleriyle de göz dolduruyor. Halen 56 kişiyle arama kurtarma çalışmalarını yürüten AKS 110, güçlü kadrosuna ilk kez katılan bayanlarla İzmirliler'in derdine derman olmaya devam edecek. Metropol alanda 943 kişilik kadrosuyla hizmet veren İzmir İtfaiyesi'nde şu anda 33 bayan personel bulunuyor. AKS 110'da daha önce bayan itfaiyeci bulunmuyordu.

İzmir'in ilk bayan itfaiyecileri, AKS 110 kadrosunda hizmet vermek üzere özel olarak eğitim alıyorlar. Eğitim konuları arasında; yangın tanıma, araç ve techizat tanıma ve kullanma, kimyasal ve sanayi yangınlarına müdahale, yangın içinden insan kurtarma, ilk yardım, trafik kazalarında insan kurtarma, deprem gibi afetlerde enkazdan kurtarma, su üstünde ve sellerde insan kurtarma ve dağcılık gibi eğitimler yer alıyor.

AKS 110 ekipleri, 2008 yılında toplam 917 kurtarma operasyonu gerçekleştirdi. 236 trafik kazasına müdahale eden AKS 110, bu kazalardan 503 kişiyi yaralı olarak kurtararak, 48'inin tedavisini ayakta yaptı, geri kalanlarını ise hastanelere ulaştırdı. Ekipler ayıca, 105 asansörde sıkışma, 41 intihar girişimi ile ev kazaları, çeşitli yerlerde mahsur kalma gibi 535 olayda kurtarma gerçekleştirdi.

BAYAN İTFAİYECİLER NE DEDİ?

Figen Biricik (28): "İzmir İtfaiyesi'ndeki eğitimlerimiz devam ediyor. İzmir'in ilk bayan itfaiyecileriyiz. Dağcılık, suda arama kurtarma, trafik kazalarında sıkışmalı kurtarma, yangınlara müdahale gibi çok çeşitli konularda AKS 110 için özel olarak eğitim alıyoruz. İtfaiyecilik çok gurur duyulan bir meslek. Bayan olmamız ilk başta yadırganabilir ama bayanlar her alanda olduğu gibi bu alanda da başarılı olacaklar. İnsanları kurtarmak çok kutsal ve gurur duyduğumuz bir meslek."

Berivan Sefer (28): "Bu mesleği bilinçli olarak seçtim. Özellikle bayanlara tavsiye ediyorum ve bu işe güzel şeyler katacağımızı düşünüyorum. İlk bayan itfaiyecilerden olmak çok güzel ve her bayanın yaşayamayacağı bir duygu. Bizimle birlikte bayanların önü itfaiyecilik alanında daha çok açılacaktır diye düşünüyorum. İtfaiyecilik gibi zor mesleği yaparken bile zorlanmıyoruz, çünkü her mesleğin bir tekniği var. Bu teknikleri doğru öğrendikten sonra bu işi yaparken de güçlük çekmiyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber