İşsizlerin en çok talep gösterdiği MEB kursu

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 04 Şubat 2009 07:23, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

İşsizin yeni umudu iş garantili kurslar

Perakende sektöründe iş ve kariyer sahibi olmak isteyenler kariyer geliştirme merkezlerine yoğun ilgi gösteriyor. Kursiyerler, aldıkları eğitimin ardından firmalara yönlendiriliyor.

Piyasalardaki mali sıkıntı sebebiyle küçülme kararı alan firmalar, personel çıkarmaya devam ediyor. Vasıfsız elemanların yanı sıra birçok üniversite mezununun da işine son veriliyor.

Hiç beklemedikleri bir anda işini kaybedenler, çareyi İş ve İşçi Bulma Kurumu'nda değil iş garantili kurslarda arıyor. En çok talep gören kurs ise Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ilk resmi perakendecilik ve mağazacılık eğitim merkezi Kariyer Geliştirme Merkezi (Kargem). Söz konusu merkez tarafından gazetelere verilen ilanlara binlerce başvuru oluyor. 32 kişilik kontenjana 2 bin 600 kişinin başvuru yaptığını belirten Kargem Genel Müdürü Hasan Aydoğan, yoğun talep üzerine eğitim çalışmalarını İstanbul dışındaki illere de taşıdıklarını söylüyor. Merkezde, Karadeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde hizmet veren gıda ve tekstilcilerin destekleriyle o bölgenin nitelikli eleman ihtiyacını karşılamaya yönelik eğitimler veriliyor.

Şimdiye kadar genellikle belediyeler ya da üniversite-sanayi işbirliği ile düzenlenen kurslar sayesinde iş imkanına kavuşanlar son yıllarda daha profesyonel bir eğitim alarak özel sektörde çalışma fırsatı yakalıyor. Lise ve üniversite mezunlarına iş garantisi sunan özel kurslar, sektörün ihtiyacı olan nitelikli elemanların da yetiştirilmesini sağlıyor. Meslek yüksekokulu olma yolunda ilerleyen Kargem de işçi çıkarmaların yoğun olduğu perakendecilik sektörü için eleman yetiştiriyor. Daha önce firmaların kendi bünyelerinde günübirlik eğitimler vererek elemanlarını yetiştirdiğini belirten Kargem Genel Müdürü Hasan Aydoğan, profesyonel anlamda bir eğitim merkezinin olmadığını, bu alandaki açığı Kargem'in kapattığını dile getiriyor. Aydoğan'a göre, daha önceleri potansiyeli pek fark edilmeyen ve meslek olarak görülmeyen perakendecilik şu an 140 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştı. Üç milyonu aşkın çalışanı olan sektörün daha da nitelikli hale gelmesi gerekiyor. Kargem sektörde kariyer yapmak isteyene yardımcı oluyor, adayları yetiştirerek firmalara yönlendiriyor. Aydoğan, yakında 300 kişiye daha kurs ile birlikte iş imkanı sunacaklarını anlatıyor. Şu an merkezde eğitim görenlerden 16'sı mağaza yönetici adayı. İnsan kaynaklarında kariyer hedefleyenler, şirketlerin istatistik bölümünde çalışmak isteyenler, satış temsilcisi olmak isteyenlerin her biri başvuru yapabiliyor. Ancak her isteyen eğitim göremiyor. Sınavı geçenler eğitim görmeye hak kazanıyor. Fakat başvuran herkese kariyer koçluğu ücretsiz veriliyor. İş garantisi istemeyenler de ücretini ödeyerek eğitime katılabiliyor. Ayrıca istihdam edilen kişiden ekstra ücret talep edilmiyor. İstihdam desteği isteyenler ise öncelikle bazı testlerden ve mülakattan geçmek zorunda. Sonrasında staj imkanı sağlanıyor. Şirketlerin insan kaynakları müdürleri de gelerek eğitim derslerine katılıyor. İşe yerleştirilen aday ile üç yıl bağlantı kesilmiyor ve kariyer koçluğu desteği devam ediyor.

Özel üniversiteler mezunlara destek olmalı

Hasan Aydoğan'a göre ilkokul çağından itibaren öğrencilere yönelik gelecek planları yapılmadığı için kişiler yanlış tercih yapabiliyor. Türkiye'de işsizliğin yüksek olmasının sebebi insanların yeteneklerini keşfetmeden yönlendirilmeleri. Özellikle vakıf üniversitelerinin eğitim danışmanlığını ücret karşılığında yapmak yerine doğru kariyer danışmanlığı adı altında birimler oluşturması gerekiyor. Aydoğan, "Daha eğitim sırasında öğrencilerin yetenekleri keşfedilse mezunlar en az iki yıllarını iş arayarak geçirmeyecek. Şu an işsizlerin yüzde 90'ı üniversite mezunu. Bazı lise mezunları, üniversite mezunundan daha avantajlı bile sayılıyor. Biri okurken birisi sektörde çalışarak tecrübe kazanıyor. Tecrübeli olduğu için de prim yapabiliyor." diyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber