Denetimli serbestlik kararıyla 5 bin kişi kamuda çalıştırıldı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Şubat 2009 10:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanlığı'nın uygulamaya koyduğu denetimli serbestlik kararı doğrultusunda 2008 yılında 5 bin kişi kamuya yararlı bir işte çalıştırıldı.

Denetimli serbestlik müessesesi, ceza adalet sistemine ilişkin reform niteliğindeki önemli bir yenilik. Denetimli serbestlik hizmeti; insan ve toplum temelli bir uygulama olup şüpheli, sanık veya hükümlüyü ceza infaz kurumuna almadan toplum içinde denetleyerek yeniden topluma kazandırmayı amaçlıyor. Denetimli serbestlik hizmetinin çalışma alanını; tutuklama tedbiri yerine adli kontrol tedbiri, hapis cezası yerine eğitim kurumuna devam veya kamu yararına çalışma gibi seçenek yaptırımların infazı, ceza infaz kurumundan salıverilen veya hakkında denetimli serbestlik kararı verilen hükümlülerin denetimli çalıştırılmaları oluşturuyor.

Bu amaçla çıkartılan Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları Kanunu gereğince 134 ağır ceza merkezinde şube müdürlüğünde teşkilatlanma sağlandı. Şube müdürlüklerinde; şüpheli, sanık ve hükümlülerin, toplumla bütünleşmesi açısından ihtiyaç duyulan her türlü hizmet, program ve kaynakların sağlanması konusunda hizmetler yürütülüyor.

2008 yılında şube müdürlüklerinde "kamuya yararlı bir işte çalıştırma tedbiri" karar sayısı 2 bin 761 iken çalıştırılan kişi sayısı ise 5 bin 294. Çalıştırılan saat sayısı da 718 bin 545. Mahkemeler tarafından 2006 yılından bu yana 106 bin 398 denetimli serbestlik kararı verildi. 41 bin 727 kararın infazına ise devam ediliyor.

Ayrıca denetimli serbestlik hizmetleri kapsamında Cumhuriyet Başsavcılıklarına bağlı olarak 134 ağır ceza merkezinde koruma kurulları oluşturuldu. Bu kurullarda 2 bin 227 üye görev yapıyor. Bu kurullarca, ceza infaz kurumlarından salıverilen 20 bin 128 hükümlü ile 321 suçtan zarar görene çeşitli konularda yardımlar yapılıyor. Yine bu kapsamda; 63 meslek edindirme projesi yapılarak ceza infaz kurumlarından salıverilen 701 hükümlü eğitimden geçirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber