Belediye meclis üyeliği neden çok popüler?

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 19 Şubat 2009 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu koltuklar için kıyametler koptu

Partilerde kıran kıran savaşa neden olan belediye meclis üye listelerinin açıklanmasıyla başlayan tartışmalar sürüyor. Yüzlerce adayın yarıştığı üyelik koltuğuna oturmanın mali olarak büyük bir getirisi yok. Maaş almayan ancak oturum başına 115 TL kazanan üyeler, kentin imar planınından su ücretine tüm ayrıntıları belirleme gücüne sahip

Hasan AY / İSTANBUL

Partilerde çalkantılara yol açan liste savaşlarında tüm mücadele belediye meclis üyeliği koltuklarına oturabilmek için. Meclis koltuğuna oturan üye, kentlerin geleceği için büyük ve önemli kararlara imza atıyor. Bu imzayla araziler imara açılıp, var olan imarı iptal edilebiliyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde şu an biri başkan olmak üzere 348 meclis üyesi görev yapıyor. İlçe belediye meclislerinin aldığı kararların çoğu, İBB Meclisi'nin onayından geçiyor. Bir parti belediye başkanlığını kazansana dahi eğer mecliste çoğunluğu elinde tutamıyorsa çok rahat hareket edemiyor. Bu yüzden, meclis üyeleri partilere güç sağlaması açısından önem arz ediyor. Son 5 yıldır görev yapan mecliste ezici bir AKP üstünlüğü vardı. Bu yüzden, bazı kritik kararlar muhalefetin tüm itirazlarına rağmen oyçokluğuyla meclisten geçti.

EN YOĞUN İMARCILAR

İBB Meclisi'nde 21 ihtisas komisyonu bulunuyor. Bu komisyonlarda şu an 6'şar AKP'li, 2'şer CHP'li, 1'er Anavatan'lı üye görev yapıyor. Meclisin en yoğun çalışan komisyonu ise İmar ve Bayındırlık Komisyonu. 5216 sayılı yasayla İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin sorumluluk alanının 3,5 kat artması, son 4 yılda İmar ve Bayındırlık Komisyonu'na gelen dosya sayısını artırdı. Muhalefet partisi meclis üyeleri, özellikle ayrıntılı imar komisyonu raporlarının, meclis oturumundan birkaç saat önce hazırlandığını ve bu yüzden raporları yeterince inceleyemediklerinden şikayet ediyorlar. Beldelerin kapatılmasını sağlayan yasal düzenlemenin ardından İstanbul'da meclis üyesi sayıları da yeniden belirlenecek. İstanbul'un 39 ilçesinde bin 392 meclis üyesi seçilecek. Bu meclis üyelerinin 301 tanesi ise Büyükşehir Belediye Meclisi'nde partilerini ve seçmenlerini temsil edecek.

OTURUM BAŞINA 115 TL

İlçe belediye meclisleri her ayın ilk pazartesi, büyükşehir belediye meclisleri ise her ayın ikinci pazartesi toplanıyor. Hafta içi günlerde süren toplantılarda, meclis üyelerine, belediye başkanına ödenmekte olan aylık brüt ödeneğin günlük tutarının üçte birini geçmemek üzere meclis tarafından belirlenecek miktarda huzur hakkı ödeniyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin her bir üyesi katıldıkları oturum başına şu anda net 115,41 TL huzur hakkı alıyor.

TARTIŞMALI KARARLARA İMZA

İBB Meclisi, ilk 3 yıl uyum içinde çalıştı. Meclisin bu uyumu zaman zaman 'Al gülüm ver gülüm' şeklinde eleştirildi. Son 1,5 yılda meclisteki muhalefetin de dozu arttı. Özellikle CHP'li üye Hüseyin Sağ, mecliste partisi CHP'den bağımsız olarak hareket etti. AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli'nin aracılık ettiği iddia edilen Silivri'deki araziyle ilgili imar planına itiraz eden tek üye Hüseyin Sağ olmuştu.

İBB Meclisi son 5 yılda birçok tartışmalı karara imza attı. Bunlar arasında Dubai Towers'in yapılması planlanan Levent'teki İETT arazisiyle ilgili plan tadilatı da yer aldı. Meclis üyeleri, geçtiğimiz hafta 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı'nı kabul etti. Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde de başkanla birlikte 132 üye görev yapıyor. Onlar da oturum başına 115 TL alıyor. Her ay 5 meclis toplantısına katılan üyenin eline 575 TL geçiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber