Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği (Seri No 105)

Haber Giriş : 18 Aralık 2003 08:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SAY1 : BÜMKO-KY-10-115567-98/14945-18

KONU : ön Lisans

Çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarından Bakanlığımıza intikal eden yazıların incelenmesinden, yükseköğretim kurumlarının ilk iki yıllık bölümlerini başarı ile tamamlayarak 3 üncü sınıfa gelenlerden öğrenimlerine devam etmekte olanların, yükseköğretim kurumlarından 3 üncü sınıfa devam ettiklerine ilişkin belgeleri kurumlarına ibraz etmeleri halinde, 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinin A/12-d fıkrasına göre intibaklarının yapılıp yapılmayacağı hususunda tereddüte düşüldüğü anlaşılmaktadır.

2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 3 üncü maddesinin değişik (r) bendi ile "önlisans", ortaöğretime dayalı, en az dört yarı yıllık bir programı kapsayan, ara insan gücü yetiştirmeyi amaçlayan veya lisans öğretiminin ilk kademesini teşkil eden bir yükseköğrenim olarak tanımlanmış bulunmaktadır.

Bu itibarla;

1) Yükseköğrenimin ilk 2 yılını başarı ile tamamlayıp 3 üncü sınıfına geçen ve öğrenimlerine devam eden Devlet Memurlarının kayıtlı oldukları yükseköğretim kurumlarından okulla ilişkilerini kesip kesmediklerine bakılmaksızın 3 üncü sınıfa devam ettiklerine ve önlisans diploması alınmayarak kazandıklarına İlişkin aldıkları belgeleri kurumlarına ibraz etmeleri halinde, 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinin "Ortak hükümler" bölümünün (A) bendinin 12/d fıkrası uyarınca intibaklarının yapılması gerekmektedir.

2) Bu şekilde intibaklar yapılanların daha sonra. 4 yıl veya daha fazla süreli,yükseköğrenimi bitirmeleri halinde bir üst öğrenimi bitirmiş oldukları kabul edilemeyeceğinden anılan Kanunun 36/12-d maddesi uyarınca intibakları yeniden yapılmayacaktır.

3- Tebliğde yapılan açıklamaların aksine ilgililer hakkında daha önce yapılan işlemlerin düzeltilerek intibaklarının yapılması ve bu düzeltmeye ilişkin onayın alındığı tarihi takip eden aybaşından itibaren yeni kazanılmış hak aylıkları üzerinden ödemenin yapılması gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber