Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği (SNo:17)

Haber Giriş : 21 Aralık 2003 07:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BÜMKO : 115567-27/32921-68
KONU : Ek geçici 52 nci maddenin uygulanmasi hk.

Çesitli kuruluslardan Bakanligimiza gelen yazilardan, 8 sayili Kanun Hükmünde Kararnamenin 22 nci maddesi ile 657 sayili Devlet Memurlari Kanununa 1327 sayili Kanunla getirilen 90 inci maddeye eklenen Ek geçici 52 nci maddenin uygulanmasinda tereddüde düsüldügü anlasilmaktadir.
Ek geçici 52 nci maddede; «Bu Kanuna göre intibaki yapilanlardan yüksek ögrenim görmemis olanlar; bu Kanunun genel hükümleri gözönüne alinmak ve hiç bir sekilde 4 üncü derecenin son kademe ayligini geçmemek sartiyle, degisik 36 nci maddede tesbit olunan siniflarinda ögrenim durumlarina göre yükselebilecekleri derecelerin bir üst derecesinin son 'kademesine kadar yükseltilebilirler.
Su kadar ki, bunlar hakkinda derece yükselmesi yapilabilmesi için, ilgililerin intibak ettirildikleri derecelerde, ögrenim durumlari itibariyle degisik 68 inci maddede tesbit olunan asgari bekleme süreleri kadar fiilen çalismis olmalari sarttir.
Bu madde hükmü, bu kanuna göre yapilacak intibaklarda dikkate alinmaz.
Bu madde ile 4 üncü dereceden kadrolara atanma hakki taninanlar, yüksek ögrenim sarti aranmaksizin degisik 68 inci maddenin 4 ve 5 inci fikralarina göre 4 üncü derecedeki görevlere 31.12.1973 tarihine kadar atanabilirler.» denilmektedir.
Bu hüküm ile yüksek ögrenim görmemis olanlara ilk ve orta, lise ve dengi okul mezunlarina degisik 36 nci maddede tesbit olunan siniflarinda ögrenim durumlarina göre yükselebilecekleri 11, 9 ve 5 inci derecelerin bir üst derecesinin son 'kademesine kadar yükselme hakki taninmis ve 4 üncü dereceden kadrolara atanma hakki taninanlara da 31.12.1973 tarihine kadar, yüksek ögrenim sarti aranmaksizin degisik 68 inci maddenin 4 ve 5 inci fikralarina göre , 4 üncü derecedeki görevlere atanabilme imkani saglanmistir.

Su kadar .ki;
1 - Bu madde hükmü intibak hükümleri ile ilgili olmayip yeniden yapilacak atamalarla ilgilidir .
2 - Madde hükmüne göre yapilacak atamalarda kisiye kadro tahsisi sarttir. (Ancak 4 üncü derece kadrolarin 1 - 4 üncü derece görev ünvanlarini tesbit eden Bakanlar Kurulu Kararlari ile öngörülen ünvanli Kadrolar olmasi sarttir.)
3 - Haklarinda bu madde uygulanacak kimselerin intibak sirasinda (L- 30.11.1970 tarihlerinde). görevde bulunanlari icabetmektedir.
Intibak sonunda kazanilmis hak ayliklari ilkokul mezunlarinda 11, ortaokul ve dengi okul mezunlarinda 9, lise ve dengi okul mezunlarinda 5 inci derece olanlarin, ayliklarinin bir üst dereceye yükselmesi için intibak hükümleri disinda, bulunduklari derecelerde, intibaklardan önce ve intibaklardan sonra geçen hizmet sürelerinin ilkokul mezunlari için 5 yil, orta ve lise dengi okullar mezunlari için 4 yil olmasi sarttir. Ögrenim durumlarina göre yükselebilecekleri derecelerin üstünde bulunanlara bu madde hükmünün uygulanmasi söz konusu olmiyacaktir.

Örnek : 1
Orta okul mezunu bir kisi (D) cetvelinde geçmis 3 yillik hizmet süresinde degerlendirilmesi sonucu 30.11.1970 tarihinde 9 uncu derecenin 3 üncü .kademesinde ise bu ,kisinin 8 inci dereceye yükselmesi için (D) cetvelinde geçen hizmet süresinden aldigi 3 kademe disinda) 30.11.1970 tarihi itibariyle 9 uncu derecede basarili olarak bilfiil 4 yil çalismis ve 4 üncü kademe ayligini 1 yil almis olmak ve kendisine 8 inci dereceden bir kadro tahsis edilmek sartiyle ayliginin 8 inci dereceye yükseltilmesi mümkün bulunmaktadir.

Örnek : 2
Orta okul mezunu kisi intibaklar sonucu 30.11.1970 tarihinde 8 inci dereceye gelmis ise bu kisi hakkinda mezkûr maddenin uygulanmasi söz konusu olmiyacaktir.
Sözü edilen maddenin son fikrasindaki süre tahdidi (30.12.1973 tarihi) kazanilmis hak ayliklari 4 üncü derecenin altinda bulunanlardan 68 inci maddenin 3 ve 5 inci fikralarina göre 4 üncü dereceden kadrolara atanacaklar hakkinda konulmustur: Ayliklari yukardaki esaslara ve genel hükümlere göre 11, 9 ve 5 inci derecelere yükselecek ilk ve orta, lise ve dengi okullar mezunlarinin 31.12.1973 tarihinden sonra da kazanilmis hak ayliklarinin yükselmesi mümkün bulunmaktadir.
Örnegin : Intibaklar sirasinda kazanilmis hak ayligi 6 nci derecenin 1 inci kademesinde bulunan lise mezunu Devlet Memuru basarili sicil almis olmak ve zamaninda üst derecelerden kadro tahsis edilmek sartiyle 8 yil sonra kazanilmis hak ayligi 4 üncü dereceye yükselebilecek ve bu derecenin son kademesine kadar kademe ilerlemesi yapilacaktir.
Degisik 36 inci maddenin ortak hükümler ,kisminin (A) bendinin (a) fikrasinin 3 üncü paragrafi kapsamina giren Devlet Memurlarinin 4 üncü dereceden kadrolara atanmalarinda da yukardaki esaslara göre islem yapilacaktir.

Gereginin ona, göre yapilmasi ve keyfiyetin ilgililere tebligi rica olunur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber