2B arazilerinin ekonomiye katkısı 100 milyar doları aşar

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Nisan 2009 11:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2B arazilerinden sağlanacak emlak vergilerinin maddi değerinin 25 milyar dolarlara ulaşacağına dikkat çeken Dönmez, 2B arazilerinin ekonomiye kazandırılması halinde, vergi dışında inşaat, lojistik, planlı şehirleşme, gecekondulaşmanın önlenmesi ve özellikle organik tarım konularında da gelişme sağlanacağını ve 2B arazilerinin Türkiye ekonomisine katkısının 100 milyar doları aşacağını öne sürdü.

2B Arazi Danışmanlığı Şirketini kuran Hukukçu ve Gayrimenkul Danışmanı Cihangir Dönmez, 2B arazileriyle ilgili kendilerine şu ana kadar binin üzerinde müracaat olduğunu, 100'ün üzerinde de sözleşmeye bağlanan dosya bulunduğunu belirtti. Dönmez, Ocak ve Şubat aylarında TBMM'den geçen iki yasanın 2B mağdurlarının arazilerine kavuşmalarının önündeki engelleri büyük ölçüde ortadan kaldırdığını söyledi.

2B arazilerinin kanuni tanımının orman niteliğini kaybettiği için, 6831 Sayılı Orman Kanunu'nun 2B maddesi ile orman dışına çıkartılan alanlar olduğunu ifade eden Dönmez, Türkiye'de 500 bin hektara yakın arazinin 2B kapsamında bulunduğuna işaret etti.

Dönmez, 2B arazilerine arsa spekülasyonu olarak bakılmasının tamamen yanlış olduğunu, yıllardır vergisini ödedikleri arazilerin bedelsiz olarak ellerinden alınması sonucu mağdur olanların adalet önünde haklarını arama mücadelesi başlattıklarını belirterek, ?2B arazileri orman keserek, yakarak oluşturulmuş araziler değildir. Bizzat Atatürk döneminde çıkarılan yasalarla vatandaşa devredilmiş, tapuları verilmiş, özelleştirilmiş arazilerdir? dedi.

Dönmez, 2B arazileri üzerinde bir kısmı ticari nitelikte yaklaşık 400 bin bina bulunduğunu, bu araziler üzerinde benzin istasyonları, oteller, devletin hastaneleri, jandarma karakolları, belediyeler yer aldığını, devletin 2B arazilerinde yer alan binalardan emlak vergisi aldığını söyledi.

HER ARAZİNİN BİR BAKIMA RÖNTGENİNİ ÇEKİYORUZ

Kurdukları şirkette, gayrimenkul uzmanı ile birlikte www.2barazi.com sitesiyle 2B arazileriyle ilgili danışmanlık hizmeti verdiklerini anlatan Dönmez, kendilerine gelen her arazinin bir bakıma röntgenini çekerek 2B arazisinin nereden geldiğini ortaya koyduklarını belirtti.

Dönmez, şunları kaydetti.

?Vatandaşlar bize 2B arazileri ile ilgili dosya oluşturulması için başvuruyorlar. Bu dosyada biz önce arazinin niteliğine bakıyoruz. Biz kök kayıtlarına inerek 2B arazilerinin nereden geldiğini çıkarıyoruz. İkinci olarak zilliyetlik zincirini inceliyoruz. 'Şahıs hak sahibi mi? Arazi herhangi bir mahkeme görmüş mü?' diye bakıyoruz ve son çıkan yasa kapsamında tapuların verilmesi için müracaat hazırlığını yapıyoruz.

Her dosyayı almıyoruz, ön inceleme yapıyoruz. Müracaat olumlu ise alıyoruz. Orman bütünlüğünü bozan araziler için 'burası orman alanıdır' diye samimi olarak beyanda bulunuyoruz. 25 yıldır gayrimenkul hukuku ile uğraşıyoruz ve Türkiye'de bu alanda tek firmayız.?

2B ARAZİLERİNİN ALIMI YÖNÜNDE DE TALEP VAR

Şu anda kendilerine binin üzerinde müracaat olduğunu ifade eden Dönmez, 100'ün üzerinde de sözleşmeye bağlanan dosya bulunduğunu bildirdi.

Cihangir Dönmez, ?Örneğin İstanbul Ömerli ilçesinde bulunan İş-Koray Gayrimenkul Ortaklığı tarafından üzerinde Kasaba isimli proje gerçekleştirilerek iskana açılmış alanda yer alan yaklaşık 200 bin metrekarelik 2B niteliğindeki arazinin tapuya dönüştürülmesinde danışmanlık hizmeti verdik? dedi.

Dönmez, 2B arazilerinin alımı yönünde de kendilerine talepler geldiğini, büyük arazi sahiplerinin, lojistik firmaların, inşaat firmalarının, tapusu çıktıktan sonra bu arazileri alma konusunda kedilerinden danışmanlık talep ettiğini vurguladı.

TÜRKİYE EKONOMİSİNE KATKI 100 MİLYAR DOLARI AŞAR

2B arazilerinden sağlanacak emlak vergilerinin maddi değerinin 25 milyar dolarlara ulaşacağına dikkat çeken Dönmez, 2B arazilerinin ekonomiye kazandırılması halinde, vergi dışında inşaat, lojistik, planlı şehirleşme, gecekondulaşmanın önlenmesi ve özellikle organik tarım konularında da gelişme sağlanacağını ve 2B arazilerinin Türkiye ekonomisine katkısının 100 milyar doları aşacağını öne sürdü.

Türkiye'de orman varlığını arttırmanın yolunun vatandaşın tapulu arazisine el koymak olamayacağını belirten Dönmez, ?500 bin hektar 2B arazisine karşılık 2B arazi mağdurlarına devlet, TEMA ve 2B mağduru el ele 500 bin hektarlık verimli orman alanı yaratalım.

Bunu nasıl yapacağız; her dönüm 2B arazisi için 20 tane ağaç dikilmesi şartını koşalım. Bu toplamda baktığınız zaman 1 milyon ağaç yapıyor. Tam bu kriz ortamında yaklaşık 25 bin kişiye 6 aylık istihdam sağlıyor. Ayrıca bunun ekonomiye getireceği canlılığın yanında devletin 10 yılda yapacağı ormanı 6 ayda sağlayabilir? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber